iPon Hírek

Befutott az Nvidia Tesla K20 és a K20X is

Dátum | 2012. 11. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidia GK110-es grafikus processzoráról korábban már írtunk, most azonban egy új Tesla családot is bemutathatunk, amelynek tagjai az Nvidia legkomolyabb Kepler alapú grafikus processzora köré épülnek. A K20-as sorozatban nem egy, hanem rögtön két modellt is találunk: a kisebbik a Tesla K20, míg a nagyobbik a Tesla K20X típusjelzést kapta.

Az általános célú számítási feladatokra használható, hatalmas párhuzamos számítási teljesítményt kínáló újdonságok szuperszámítógép-fürtökben, illetve HPC konfigurációkban kaphatnak majd helyet – meg persze munkaállomásokban is találkozhatunk majd velük. Az újdonságokon videó kimenetek természetesen most sincsenek, hiszen nem videokártyákról, hanem általános célú gyorsítókártyákról van szó.

A termékek legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat tárja elénk:


Az adatok meglehetősen impozánsak, ám az egyelőre sajnos nem derült ki, hogy a Tesla család legújabb tagjai pontosan mennyibe kerülnek majd. A termékeket egyébként különböző OEM partnereken keresztül - ilyen például a Cray – lehet elérni.

Érdekesség, hogy a fenti adatok szerint még a K20X esetében sem áll rendelkezésre a GK110-es GPU összes
erőforrása: a jelek szerint egy SM tömb letiltásra került, így 15 helyett „csak” 14 aktív SM tömb aktív, azaz a CUDA magok száma 2688.


A korábbi Tesla sorozatú megoldásokhoz hasonlóan a K20-as család tagjai is kínálnak ECC támogatást, ami az eljárás sajátosságai miatt némileg csökkenti a maximálisan elérhető memória-sávszélesség mértékét. Az Nvidia állítása szerint az ECC támogatás miatt 2-15% közötti mértékű memória-sávszélességet kell feláldozni az ECC-vel kapcsolatos adatforgalomra, azaz az overhead mértékét a Fermi alapú Teslákhoz képest sikerült nagyjából felére csökkenteni.

A K20-as család K20X tagját kifejezetten szerverekbe szánja a gyártó, így az ventilátor nélküli hűtéssel érkezik – a hűtőbordák között a rackban található ventilátorok fújnak majd át némi levegőt. A K20-as modell ezzel szemben munkaállomásokban és nem-OEM szerverekben is helyet kaphat, vagyis aktív, azaz ventilátoros hűtéssel kerül forgalomba.

A világ leggyorsabb szuperszámítógép-fürtjében Tesla K20-as sorozatú gyorsítókártyák lapulnak

Ma megjelent a világ 500 leggyorsabb szuperszámítógép-fürtjét összesítő lefrissebb TOP500-as lista is, amelynek első helyére az Opteron processzorokból és Tesla K20-as sorozatú gyorsítókártyákból álló Titan szuperszámítógép-fürt került. Az Oak Ridge National Labs területén üzemelő erőmű annyira gyors, hogy számítási teljesítményével könnyedén bezsebelhette az első helyet a Top500-as listán.


A Linpack mérés alapján a Titan 17,59 PFLOP/s-os számítási teljesítményt kínál, ami félelmetesen komoly érték. Ezt a számítási teljesítményt csak az IBM BlueGene/Q szuperszámítógép-fürtje tudta megközelíteni, méghozzá 16,325 PFLOP/s-os számítási teljesítménnyel.

A friss, novemberi Top500-as lista. Egy kattintással a teljes Top500-as listán találhatjuk magunkat.
Érdekesség, hogy a Top500-as lista negyedik helyezettje a Titánhoz képest már csak kevesebb, mint feleakkora számítási teljesítményt kínál, míg az ötödik helyen tanyázó számítógép-fürt az első helyezett számítási
teljesítményének csak nagyjából a negyedét tudja felmutatni.

Az Nvidia állítása szerint a Tesla K20-as sorozat tagjainak szállítása az OEM partnerek felé még ezen a héten megindul, a termékek általános megjelenésére pedig a hónap későbbi felében, illetve a következő hónap elején kerülhet sor.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. uristen
2012.11.12. 18:17
Jobbnal jobb kartyak. Lassan itt a jatekosoknak a 8000-es szeria AMD oldalon es 700-as szeria NVidia oldalon, ugyis olyan hirtelen erkeznek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. I.Jozsef83
2012.11.12. 18:30
Uhhh

Nem jó nézni a fogyasztásokat KW -ban , irdatlan sokkk . 8200KW , de a 3. helyen álló az meg ááállati rengeteg 12660KW
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DrEndugu
2012.11.12. 18:53
Hát nem semmi fogyasztások vannak, tényleg! Nem lapos elemről mennek, az biztos :-D Egyébként az ENIAC is ennyit zabálhatott, ha nem többet!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Janus27
2012.11.12. 19:48
7990-es Radeon mellé PhysX-re jó lesz! ))))))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. uristen
2012.11.12. 20:47
Egy kicsit atgondolva az egeszet... Ez nem is videokartya, te jo eg! Felejtse el mindenki az elso hozzaszolasomat, nem tudom, hogy jott ide.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Janus27
2012.11.12. 23:24
uristen, szerintem annyira nem lőttél mellé. Véleményem szerint az ezeken a Tesla K20-asokon lévő GK110-es GPU lesz a GTX700-as széria alapja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!