iPon Hírek

Beintett az Apple a Hackintosh használóknak

Dátum | 2009. 11. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Manapság sokan próbálkoznak nem túl legális módszerekkel különböző PC konfigurációkra Apple operációs rendszert telepíteni, ami az esetek döntő többségében sikerül is, legalábbis, ha Intel processzorral szerelt konfigurációt választunk. Az ügyeskedők bevált módszere, hogy az olcsóbb notebookokból, amelyek az Intel Atom processzora köré épülnek, varázsolnak egy OS X-et futtató különlegességet, amelyen tulajdonképpen egy módosított szoftver van jelen (OSx86 projekt).

A legutóbb megjelent Mac OS X frissítéssel az Apple az ügyeskedő felhasználók orrára koppintott: a frissítés telepítésével az Atom rendszereken korábban zavartalanul futó OS X nem indul többé. A Hackintosh rendszerek "építéséhez" a Dell Mini netbook sorozatát használják, általában sikerrel. A MyDellMini fórumon olvasható bejegyzések alapján az Apple a legutóbbi OS X frissítéssel lehetetlenné tette az ilyen módon összetákolt rendszerek használatát, de a felhasználók már meg is oldották a kérdést: találékony módon készítettek egy béta verziós Netbook Installer szoftvert, amely segít az Atom processzorok újbóli működésre bírásában.

Hogy az Apple ezzel a lépéssel az ügyeskedőkkel akart-e kiszúrni, vagy a dolgok mögött az áll, hogy a gyártó régóta emlegetett tablet PC-jénél nem kíván Intel Atom processzort használni és ezért próbálták lehetetlenné tenni az Atom processzorok használatát, az egyelőre rejtély (bár a korábbi Apple nyilatkozatok alapján már régóta sejthető, hogy a vállalat egy percig sem akart Atom processzort alkalmazni az újdonságához).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. Gigabyte
2009.11.13. 14:57
"Az ügyeskedők bevált módszere, hogy az olcsóbb ntebookokból," elgépeltétek.
Úgy se tudják megakadályozni hogy feltörjék a rendszert szvsz felesleges a próbálkozás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. stanmart
2009.11.13. 15:27
De ha eléggé megnehezítik a dolgot, a kényelmesebbek talán azt mondják, hogy nem szórakoznak ezzel/vesznek egy macet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Greathoof
2009.11.13. 16:08
@Stanmart
Egész pontosan, ha bonyolult akkor az emberek kb úgy 70%-a inkább hagyja a francba.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Winyettyu
2009.11.14. 08:34
na az ilyen dolgok miatt nem lesz nekem soha semmilyen apple termékem.. mondjuk alapból nem fizetnék azért h kevésbé használható elvseszett designú konfigot vegyek csilliárdokért, ráadásul erre az egészre egy olyan oprendszert ami biztonságban hamarosan sehol se lesz a win-hez képest..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Oggy
2009.11.14. 10:25
Ok azért ne essünk túl a ló másik oldalára, tehát a " kevésbé használható elveszett design" meg hogy a win biztonságosabb mint egy mac, ezeken azért meditáljunk el egy kicsit, hiszen ezek a főérvek egyike a mac oldalán.

Meg hát nem is erről szól a cikk.

Amit itt meg kell jegyezni, hogy mire összehozol egy 100% müködő Hackintosh installt, megőrülsz, van vagy 6-7, ha nem több os csomag, mire kibogarászod, hogy melyik passzol a te harwarekonfigodra, azon belül is melyik driverkonfigokkal fog müködni, jobb esetben is napok telnek el, ha 100%ra mész.

Ha meg nem akkor olyanokat kel legyelni mint: fix képernyőfelbontás, nincs wifi, nincs touchpad, nincs sleep/ hybarnate, nincs akkugazdálkodás, nincs helyi háózat, nincs hang....

Ráfrissítéssel viszont letiltani a használatot elég nagyképű húzásnak tünik, mert szerintem az ilyen tákolt OS userek csak ismerkedni akarnak a másik rendszerrel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ssanyi2
2009.11.14. 17:05
Akkor megosztom veletek az osx-es tapasztalataimat. Természetesen a barkácsolt verzióról van szó.
Nálam egy asztali konfigon van telepítve. Gigabyte GA-P35C-DS3R alaplap http://www.gigabyte.com.tw/Products/Motherboard/Products_Overview.aspx?ProductID=2631&ProductName=GA-P35C-DS3R
E6850 proci, Nvidia 8600GTS videó, 4GB DDR2 RAM.
Ezen a gépen működik különösebb erőlködés nélkül szinte az összes eszköz.
Alaplapi hangkártya oké, van 3d, a képernyő felbontás megváltoztatása két klikk a hálózat is működik, a windózos megosztást (samba) is kb 1 perc alatt sikerült elérnem róla, pedig akkor láttam először közelről osx-et. A grafikus felület villámgyors és atomstabil. Más kérdés, hogy nekem nem különösebben tetszik.
Ugyanezen a gépen, ugyanennek a winyónak egy másik partícióján van egy win7 is. Az osx kb fele idő alatt bootol be, mint az agyon ajnározott win7. A leállítása kb 2 mp. A win7-nek még ennyi idő alatt ez a manőver nem jött össze. Pedig vatta új telepítés, töredezettség mentesítve...
A telepítése se egy nagy ügy. Rengeteg leírás van róla, hogy hogyan kell csinálni. Némileg ismerned kell a harweredet, mert itt nincs semmiféle varázsló, neked kell kiválasztanod a szükséges drivereket. Természetesen annak is érdemes utána járni a telepítés előtt, hogy másoknak sikerült e mára ugyanilyen eszközre a telepítés. Biztosan van olyan gép, amire nem lehet felrakni 100%-ra az osx-et. Az ilyennél el kell dönteni, hogy a szukséges kompromisszumokkal együtt tudunk e élni.
Aki meg elhiszi azt a mikrofos propagandát, hogy a windows kevésbé sebezhető, mint az osx, hát...
Ha már biztonságról van szó akkor egyik se, hanem linux.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Castiel
2009.11.14. 23:16
én meg azt mondom hogy ne lépj utcára mert H1N1 veszély van, vagy elüt egy autó..
mindig lesz vírus minden oprendszerre.. lehet kevesebb, lehet hogy több de nincs sehol 100% biztonság, se a való világba, se a számítástechnikába..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. vgera
2009.11.15. 20:36
Nem akarok megszólni senkit, de ki akar OS X-et rakni egy PC-re?? Meg egyáltalán minek? Ha nagy nehezen sikerül is feltelepítened és ha szerencséd is van és működik minden eszköz, akkor se mész vele túl sokra szerintem, max megspórolsz pár másodpercet ki/bekapcsoláskor, de a régi jól bevált win-es progijaid ugyse mennek rajta, keresheted a mac-es alternatívát. Játszani szintén nem fogsz rajta. Design meg valóban elég gyenge Win7-hez képest, ennél még egy linux is szeb compiz-al. Ha lenne egy mac-em akkor is inkább win-t raknék fel rá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mihaly.her...
2009.11.15. 22:15
Sokan be vannak buzulva a Mac-be, csak azt nem tudom, hogy minek???!!!! Értelme az nincs!!! Főleg otthonra!!!! Volt kollégám is Mac-en dolgozik munkahelyén, exbarátnője pedig valami 200-ért vett egy G3-ast, vagy milyet?? Ki volt akadva, hogy abból már jó PC-t tudott volna venni, és mondta, hogy magyarázza meg, hogy miért jobb a Mac! Semmit nem tudott mondani!!! Csak bele van buzulva!!! Divattermék, divatcikk, hogy mer én megvehetem!!! És mert jobb!!! Mitől is??? Spotlight-tól???? Rengetegen küzdenek vele!!! Volt, hogy reinstall után 1 nappal spotlight.... No comment!!!! Mac-et nem akarok többet látni!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Tzupi
2009.11.16. 02:47
@vgera : én filózok most egy hackintosh rendszert összerakni. De előre összeválogatni a hardvereket amikkel kompatibilis a rendszer.
És hogy miért?
Ha valaki használt fél évnél több ideig osx-et, az tudja, hogy mennyire használható. És itt nem nyers teszteredményekre gondolok.
Játékokat ne keverjük ide, természetesen arra nem alternativa egy mac. De számitógép != játékgép
És mivel sajnos nincsen 400k-m egy erős konfigra, ezért marad a hackintosh.

Amúgy, érdekesek azok a vélemények, amik olyan emberektől származnak, akik csak cikkekből ismerik a rendszert (jó esetben)

Persze én is csak bele vagyok buzulva

Reality distorsion field on
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. boldizsarc...
2009.11.16. 11:34
Megint a szokásos windiws mac harc...

Mért kell mindig a másikat utálni ha valamije van az embernek? Sok a frusztráció...

Én abban a szerencsés helyzetben vagyok hogy van egy PC-m játékra és van egy Mac-em minden másra mert a felhasználói élmény minden csak nem windows. És a legfőbb erénye a gyorsaság valamint az hogy amit windows alatt sok perc és kutatás megoldani az itt rossz esetben is pár klikk.

De, nem szeretnék ebbe belemászni csak nemértem a gyűlölködést, főleg olyan oldalról aki hallotta valakitől aki látott már olyat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. boldizsarc...
2009.11.16. 11:34
Bocsessz: Windows
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Tzupi
2009.11.16. 17:55
Nekem is elsősorban a gyűlölködéssel van a bajom.
Kb, minthogy megkeverem a tejfölt, vagy nem topik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. vgera
2009.11.16. 18:19
1. Én nem a Mac-et akartam fikázni, magukkal a gépekkel nincs semmi bajom, azok egy nagyon jól összerakott konfigok, kicsit ugyan drágánal találom, de a minőséget mindig is meg kellett fizetni.
2. Nekem konkrétan, mint azt előző hsz-emben is megfogalmaztam az os-el van csak problémám. Egy oprendszer legyen sok oldalú, és ami a programok futtathatóságát illeti a windows az (mivel a legtöbb program win-re íródik), játszani nagyon ritkán játszok, ha játszok akkor is inkább konzn, de legyen meg rá a lehetőségem!! Ha kedvem támad egyet játszani, akkor nehogy már azért ne tudjak ,,jahoppá OS-em van, akkor mégse.." Munkára szintén nem tudám használni, ugyanis VS alatt fejlesztünk. Azt viszont nem vitatom, hogy kezelhetőség terén melyik a jobb, nem használtam még OS-t, és pont az elöbb leírtak miatt, az én igényeimet nem elégíti ki. De ez csak az én véleményem,nem akarok senki se le, se rábeszélni egyik oprendszerre se, mindenki használja azt amelyik neki szinpatikusabb/jobban kielégíti az igényeit. Pont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. koxproject
2009.12.02. 12:49
Igen, igen! A vita nagyon fontos! Én egy gépről futtatok win7-et és osx-et, persze külön vinyókról. Azt kell mondanom, hogy mindkét rendszernek van előnye és tátránya. Van amit hackintosh alatt tudok sokkal jobban megoldani, van amit win alatt. Ez már csak így marad örökké!
És valóban, nem egy éjszakám ment el a telepítésre, de minden működik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!