iPon Hírek

Bekeményít az amerikai jogvédelem

Dátum | 2008. 10. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Törvényerőre emelkedett az USA-ban a PRO-IP rendelet, még több lehetőséget teremtve a jogsértések és szellemi tulajdon-bitorlások leleplezésére és megtorlására az ország határain belül. A rendelet keretében létrejön a kabinetben a "jogvédelmi lehetőségek fejlesztője" poszt, valamint megemelik a kiszabható büntetéseket is.

A rendeletet természetesen a RIAA és az MPAA sürgette, amelyek már régóta lobbiznak közvetlen kormányzati beavatkozásért ebben az ügyben (már amikor épp nem a bíróságon töltik az idejüket, vagy a netszolgáltatókat "bíztatják kedvesen" tartalomszűrésre) - ellenzi azonban mind az Igazságügyi Minisztérium, és részben maga a kabinet sem szíveli. Az Igazságügy attól tart, hogy a rendelet megkerüli a már hatályos amerikai jogvédelmi elveket, míg a kormányzat nem kívánta engedélyezni az Igazságügy számára, hogy maguk perelhessék be a jogsértőket.

Ezt az utóbbi lehetőséget ugyanis az e téren már igen nagy tapasztalatokkal rendelkező RIAA javasolta, ám ez végül elutasításra került azon a címen, hogy ez a kötelezettség túlságosan is leterhelné a kormányt - ezt a feladatkört szerintük tökéletesen be tudják tölteni a rendes, helyi bíróságok is mindenütt. Magánkritikusok - köztük az Electronic Frontier Foundation - kereken ellenzik a PRO-IP-t, úgy, ahogy van, mivel az szerintük nem más, mint a legnagyobb kiadók és stúdiók saját jogvédelem-értelmezésének törvényerőre emelése.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Multitask
2008.10.14. 20:00
vissza a cikkhez

Jól van, azért nem kell elszállnia már a RIAA-nak sem!...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!