iPon Hírek

Bekerült az első partközeli erőmű az amerikai energiahálózatba

Dátum | 2012. 10. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Rákötötték az Egyesült Államok energiahálózatára az első partközeli (offshore) elhelyezésű áramtermelő létesítményt, és meglepő módon nem partközeli szélkerekek kerültek be legkorábban a rendszerbe, hanem az Ocean Renewable Power Company egyik TidGen nevű árapályturbinája.

A cég a nyár folyamán fejezte be az erőmű installálását, amely Maine partjainak közelében, a Fundy-öbölben került elhelyezésre. A TidGen 180 kilowatt teljesítményű, vagyis egy turbina nagyjából 25‒30 otthont képes ellátni árammal. Az ORPC további két készüléket tervez elhelyezni ugyanerre a területre 2013 őszéig, majd ha minden rendben működik, 5 megawatt összteljesítményig bővítenék az erőműrendszert, 1200 lakás energiaellátásáról gondoskodva.


Az turbina 15‒30 méter mély vízben kerül elhelyezésre, és a víz árapály hatására történő, folytonos öbölbeli be- és kiáramlását aknázza ki. A Fundy-öböl különösen alkalmas erre, hiszen az ORPC felmérései szerint a dagály és az apály során 100 milliárd tonnányi víztömeg áramlik be, majd ki az öbölből naponta, 15 méteres ingadozást előidézve a tenger vízszintjében.

Az árapály nyomán fellépő áramlatok kiaknázásának nagy előnye a szélenergiával szemben, hogy rendkívül konzisztens és kiszámítható energiaforrásról van szó. Az árapály- és a hullámenergia kombinált kiaknázása révén az energiaügyi minisztérium (DOE) szakértői jelentése szerint az Egyesült Államok energiaszükségleteinek 15 százaléka fedezhető lenne. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Supra
2012.10.03. 13:10
tulajdonképpen ha valami elhagyatott öbölbe építenének egy olyan gátat, mint folyókon szoktak a vizerőműveknél, akkor ennél több nagyságrendel több áram lenne termelhető... Persze, annyiva ltöbbet is kell befektetni.

Hát, reméljük hogy ez nem egy kivétel, és épülnek még ilyenek :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2012.10.03. 13:12
Vicc:
Ha elég sok ilyen erőmű épül, az nem lassítja le a holdat? :-) csak mert amúgy is távolodik, nem lenne baj, ha közelebb lenne kicsit :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2012.10.03. 15:14
Supra: Még csak ne is viccelj ilyennel. Amiben a Hold és a tenger benne van már jó nem lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Supra
2012.10.03. 15:16
Rendben! Ez esetben megragadom az alkalmat arra, hogy elhatárolódjak saját magamtól! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!