iPon Hírek

Belépő 9 hüvelykes táblával gyarapodott Overmax kínálata

Dátum | 2015. 06. 29.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Overmax nemrég még egy okosóra miatt szerepelt a híroldalak hasábjain, most pedig egy új táblagépnek köszönhetően terelődött rá a figyelem. A vállalat általában a költséghatékony megoldásokban lát fantáziát, és ezúttal is egy ilyen termékkel ismerkedhetünk meg közelebbről.
A Qualcore termékcsaládba besoroló 9010 a 7 colos, 7010-es jelöléssel illetett modell közepes méretű testvére lesz. Az eszköz egy 9 hüvelykes megjelenítőnek ad otthont, ami meglehetősen alacsony, 1024 x 600-as felbontással dolgozik. A panel szerencsére IPS technológiát alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a pixelesség mellett legalább más tekintetben már jobb képminőséggel lehet számolni. A bekapcsolást követően az Android 4.4 KitKat rajzolódik ki a megjelenítőn – arról nem esett szó, hogy frissítéssel lehet-e számolni a későbbiekben. Hozzáadott extrákat sem igazán érdemes keresni, néhány előre telepített applikációt leszámítva főleg a gyári arcát mutatja majd az Android a tulajdonosok felé. A kamerarendszer tekintetében a minimumra szorítkozott az Overmax, így a Qualcore 9010 fedélzetén csak egy VGA és egy 2 megapixeles megoldás jutott szerephez. A videóhívásokért felel majd a VGA egység, ha pedig egy emlékezetes momentumot kell megörökíteni, a főkamerán lesz a sor, bár túl komoly produkcióra attól sem érdemes számítani. Segédfény sajnos nincs, de ez aligha meglepő az eddigiek tükrében.
A készülékben egy Allwinner lapka gondoskodik a sebességről. Az A33 azonosítóval illetett SoC direkt az olcsó táblagépek számára készült, ebben négy Cortex-A7 mag dolgozik, amiknek a maximális órajele 1,2 GHz-ben lett meghatározva, a grafikus feladatok végrehajtásáért meg egy Mali-400 MP2 felel majd. Mivel egy szerény képességű, alacsony felbontású tabletről beszélhetünk, ez a lapka is elegendő lesz akár még néhány játéknál is az értékelhető sebesség elérésére. A rendszermemória 1 GB-os méretet öltött, ami szintén megfelelhet az átlag felhasználók számára – a rutinosabbak persze hamar kifuthatnak ebből a keretből. A háttértár alapból 8 GB kapacitással kecsegtet, és ha ez nem lenne elegendő – márpedig keveseknek lesz az –, egy microSD kártyával pillanatok alatt lehet bővíteni. A kapcsolati képességei a kategóriájához mérten szintén szerények. A specifikációjában egyedül a 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi van külön kiemelve, de emellett minden bizonnyal lehet még benne Bluetooth modul is, azonban egyéb opcióval nem érdemes számolnia az érdeklődőknek.
A Qualcore 9010 egy letisztult házat kapott. Az előlapján semmilyen felirat vagy gomb nincs, egyedül a jobb felső sarokban szerényen megbújó előlapi kamera töri meg az összképet. A matt felületű hátoldalra került a márkajelzés, illetve a különböző csatlakozókat és gombokat jelölő feliratok is itt olvashatók. Egyébként minden nyílás és gomb a keret jobb oldalára kerül, sőt mi több, még a kamera helyét is ezen a területen alakították ki. A táblagép 238 x 148 x 11 milliméteres térfogatú. Az akkumulátor 3800 mAh-s kapacitással szolgál, ami sajnos nem túl izmos, még akkor sem, ha igazából egy eléggé alacsony fogyasztású hardverről van szó. Az üzemidőre vonatkozóan nem adott irányjelzést a forgalmazó, de 6 óránál tovább szinte biztosan nem fogja bírni folyamatos nyomkodás mellett. Az Overmax Qualcore 9010 hamarosan a boltok polcain landol Európa-szerte, egyebek mellett Magyarországon is. A készülék ajánlott fogyasztói ára átszámítva mindössze 80 dollárban lett meghatározva. Bár a gép egyáltalán nem mentes a kompromisszumoktól, azonban az árcéduláján szereplő összeg miatt így is sokan kerülhetnek vele közelebbi kapcsolatba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. rfj1989
2015.06.29. 16:48
Alsó kategóriában elmegy, és ha az ára sem ugrik nagyot idehaza akkor lesz aki befizet rá az tuti.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. axe
2015.06.29. 17:33
ez nem alsokategoria, ez egy nesze semmi fogd meg jol
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gabesz7630
2015.06.29. 22:28
A nyolc giga belso tarolo androidon meg ebben a kategoriaban elmegy ugyan, de necces.
Ezen nem segit az sd.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. chimp
2015.06.29. 23:03
Nehéz lett volna 2015ben ennél retkebb hardvert összeállítani. Szerintem hiába olcsó az ilyen. Ha kidobod a pénzt, 80 dollár sem kevés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Asagrim
2015.06.29. 23:23
Egy dolgot már találtam, amire hasznos lenne:

https://www.youtube.com/watch?v=TtXWWRyJLPw
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kuruczrola...
2015.06.30. 08:18
Ilyen felbontással, ennyi RAMmal és ennyi belső tárhellyel fele ennyiért sem lenne nagyon életképes szerintem. Legalább is ha otthon lenne pénzverdém akkor se invesztálnék egy ilyen gépbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rfj1989
2015.06.30. 09:44
1-2 éve a középkategória tele volt ehhez hasonló tabokkal 2-3x ennyi pénzért, nem mondta senki hogy ez egy erőgép, de netezgetni, pár alap játékra, zene, filmre pont elég lehet egy gyereknek mondjuk. Androidnak pont elég ennyi hely és filmek, zenék mehetnek sd-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim rfj19...
2015.06.30. 10:51
Ja, csak a gyerek nem fog megállni az alap játéknál, mert ha már tizenéves, akkor orrba-szájba fogja tolni az olyan játékokat, amik Xperia Z-n is beakadnak (tapasztalat) ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. rfj1989 Asagr...
2015.06.30. 20:06
Én azt mondom, hogy az a gyerek akinek ezt a tabot szánják lehet jobban fog örülni neki (és eljátszik pl a madaras játékkal) mint a felső tízezer akinek az 1 éves csúcs Samu tablet már "ócskavas" mert már van újabb...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!