iPon Hírek

Belépő szintű 45 nm-es Intel processzor

Dátum | 2008. 07. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel belépő szintű, 45 nm-es csíkszélességgel rendelkező processzorai már nincsenek messze a megjelenéstől- Egy tajvani fórum oldalán érdekes hozzászólásokra lettünk figyelmesek, amelyek az ismert overclockertől, Coolalertől származnak. A srácnak sikerült szert tennie egy Pentium E5200-as processzorra, amely már 45 nm-es csíkszélességgel készül. Coolaler ezt a processzort nem kímélte, komoly tuningnak vetette alá, amelyről képek is készültek.


Elöljáróban annyit érdemes tudni a processzorról, hogy a CPU-Z szerint 45 nm-es Wolfdale magra épül, 2,5 GHz-es gyári órajellel rendelkezik, valamint 2 MB másodszintű gyorsítótárral és 800 MHz-es FSB-vel bír. Ez az egység 100 MHz-cel gyorsabb, mint a Pentium E2200-as modell, ezen kívül kétszerannyi gyorsítótárral rendelkezik, mint elődje. Az E2200-as egység ára 80 dollár körül helyezkedik el, ám az E5200-as specifikációit tekintve nem túl sokban tér el a jelenleg 130 dollárba kerülő E7200-as processzortól, amely 2,53 GHz-es órajelen üzemel, 3 MB másodszintű gyorsítótárral és 1066 MHz-es FSB-vel rendelkezik.

Alap órajel. A kép nagyítható!
Tuning. A kép nagyítható!
Hogy mennyire lehet tuningolni az E5200-as jövevényt? Coolaler ezt is kipróbálta. A processzort könnyedén járatta 4 GHz-es órajelen, amelyhez 320 MHz-es FSB-re és 1,208V helyett 1,384V-os feszültségre volt szüksége. Amennyiben a kereskedelmi forgalomban megjelenő E5200-as modellek is hasonló tuningpotenciállal érkeznek, és az Intel 100 dollár körüli vagy akár alacsonyabb áron értékesíti őket, akkor a vállalat egy rendkívül ütőképes újdonságot dob piacra.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Tyrel
2008.07.08. 15:32
vissza a hírhez

Hát azért nem csak 1MB cache-ben különbözik meg az FSB sebességében, ha jól látom. Amennyire én tudom az E7200 az Core2 architektúrára épül, míg ha jól látom akkor ez a proci a régi DualCore architektúrát használja. A két dolog messze nem ugyan az, de persze ez belépő szint, és az ott várhatóan használt programok mellett egy átlag usernek ez szerintem észrevehetetlen.
Ilyen árban nagyon jó vétel lesz, tetszik hogy az Intel újabban egyre több olyan olcsóbb processzort ad ki, amikben azért elég sok kakaó rejtőzik az árukhoz képest. Jó persze, AMD-vel sokszor olcsóbban kijön egy gép... De azért az Intel az Intel, aki érti érti, aki nem az nem kell lehurrogni ezért, AMD sem rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!