iPon Hírek

Belépőszinten érkezik az első Tizen okostelefon

Dátum | 2015. 01. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A vállalat több sikertelen próbálkozást követően ezúttal már tényleg egy olyan készülékkel állt elő, ami szélesebb körben is kereskedelmi forgalomba kerülhet.
A dél-koreaiak 2014 nyarán már bemutattak egy okostelefont, ami a Tizent hozta volna, az viszont az utolsó pillanatban törlésre került. A Samsung Z még a felső-középkategóriában akart érvényesülni, ám valamivel több mint fél évvel később a gyártó úgy döntött, hogy inkább egy belépő géppel indítja útnak az alternatív rendszerét. A Samsung korábban már azt is hangoztatta, hogy a Tizen a 3.0-s verzió elérését követően kerülhet mobilokkal karöltve bevetésre, de az új Samsung Z1-en csak a Tizen 2.3 tűnt fel, ami tavaly november óta érhető el. A Tizen programkínálata nagyon szerény pillanatnyilag – ez magától értetődő persze –, azonban a rendszer az OpenMobile által fejlesztett alkalmazás kompatibilitási rétegnek köszönhetően, képes lesz futtatni valamennyi Androidra írt applikációt, ami jó átmeneti megoldásnak tűnik. A szerkezeten van alapból egy vírusirtó szoftver, és egyebek mellett arra is képes, hogy vészjelzést küldjön előre megadott személynek abban az esetben, ha négyszer egymást követően megnyomják a bekapcsoló gombot. Egy sor prémium Samsung szolgáltatás is ingyenesen használható róla, így például a Club Samsung, illetve a Hungama is bérmentesen igénybe vehető vele három hónapig.
A telefon megjelenítője 4 hüvelykes, a felbontása pedig WVGA, így 233 PPI-s pixelsűrűségről lehet beszélni. A panel PLS technológiát alkalmaz, ami az IPS-hez hasonlóan széles betekintési szögekkel, jó fényerővel és korrekt színhűséggel kecsegtet. A készülékben egy kevésbé ismert szív dobog, ami a Spreadtrum műhelyéből származik. Az SC7727S típusú chip ARM Cortex-A7 magokra épül, szám szerint kettőre, melyek 1,2 GHz-es órajelen képesek üzemelni, ha minden erejüket latba kell vetniük. A grafikus feladatokért egy Mali-400-as IGP felel, ami szintén az ARM szellemi terméke. A zsenge központi lapka mellé 768 MB-nyi rendszermemória került. Ez első hallomásra nagyon kevés, de most itt egy teljesen új rendszer került a képbe, ami akár még kifejezetten jól is bánhat a rendelkezésére álló RAM-mal, így ebből túlzottan messzemenő következtetést még nem érdemes levonni. A háttértár mindössze 4 GB-os méretet öltött, melynek a javát a Tizen, és az előre telepített alkalmazások töltik majd ki. Szerencsére van microSD hely a hátlapja mögött, így bármikor bővítheti a kapacitását a felhasználó, akár még 64 GB-tal is.
A Z1 csak 3G HSDPA hálózati modemet kapott, de ez nem meglepő egy belépő okostelefonnál. A kapcsolati lehetőségei között van még A-GPS vevő, FM rádió, 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, és persze Bluetooth modul is, ami immáron a 4.1-es előírásoknak megfelelő. Két SIM befogadására és kezelésére is felkészítették a mobiltelefont, és két kamerával látták el: előre egy VGA egység figyel, hátra pedig egy 3.15 megapixeles megoldás került. A videós képességeire nem derült fény, azonban az biztos, hogy sötétben is használható lesz néhány méteren belül, mert egy LED-es villanó is akad a fedélzetén. A Samsung Z1 térfogata 120,4 x 63,2 x 9,7 milliméteres, a tömege pedig 112 gramm. Az energiaellátásért felelős akkumulátor 1500 mAh-s kapacitású, de a kicsi kijelző és a kiemelkedő hatékonyságú hardver miatt ez is elegendő lehet a kategóriájában átlagosnak számító üzemidő eléréséhez. Továbbá itt számolni lehet az Ultra Power Saving móddal is, ami akkor jön képbe, ha már tényleg vészesen megfogyatkoztak a tartalékok, ilyenkor ez szabályozni kezdi a komolyabb fogyasztókat. Az eszköz három különböző színben lesz hozzáférhető: fekete, fehér és arany kerettel ötvözött bordó alkotja a kínálatot.
A Samsung Z1 összességében tényleg a létminimumra hagyatkozik, de ezt szerencsére az árazásánál is figyelembe vette a gyártó. Az újdonságért kezdetben 90 dollárt kell majd kifizetni. Ebben az ársávban olyan készülékkel találhatja magát szemben, mint például a Microsoft Lumia 435, az LG L III széria kétmagos tagjai, illetve több Firefox OS-t futtató megoldás. A Z1 nem várat magára, még a héten a boltok polcain fog landolni Indiában. Arról nem szólt a fáma, hogy mely piacokat érinti majd az elkövetkezendőkben, ami annak tudható be, hogy a terjeszkedése vélhetően az indiai szereplésétől is függ.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. FaL
2015.01.15. 09:08
Ez mind nagyon szép és jó de mi a fenének még egy oprendszer?! Ahelyett, hogy egységesítenének, ésszerűsítenének mindenki tolja ki a maga hülyeségét (Tizen, Firefox OS, stb.) Van ennek valami értelme az ordító profitvágyon kívül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. David1992 FaL
2015.01.15. 09:14
Nem is lenne gond a sok rendszerrel, ha az alkalmazások futnának mindegyiken (mint ahogy az új Blackberry rendszeren futnak egyes androidos alkalmazások).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. gery84
2015.01.15. 10:07
DemonDani A zsenge központi lapka
Egy kis elírás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zabalint FaL
2015.01.15. 10:21
Ha csak egy szereplő lenne a piacon, akkor az nagyobb profitrátával tudna dolgozni. Annak, hogy több oprendszer van, egyaránt vannak előnyei és hátrányai.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zabalint David...
2015.01.15. 10:21
Ez megint sok esetben necces, mert a kompatibilitásért mindig van amit be kell áldozni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Cooley David...
2015.01.15. 10:51
Futnak, csak a többség használhatatlan az 1:1-es kijelzőarány miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kajafun
2015.01.15. 11:13
Tökre mint az android...
Csak amikor belép az user a menübe, semmi se ott lesz mint ahol várná.
Tesóm szarkatelja is ilyen egyedi rendszeres, de tökre android beütésű, csak épp nem valami frankó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kadarivi
2015.01.15. 11:30
Szinte ugyan az, mint a 3 éves Galaxy S Advance:
http://www.phonebunch.com/compare-phones/samsung_i9070_galaxy_s_advance-324-vs-samsung_z1-1882/
Kérdés, hogy a kompatibilitási réteg mennyire lesz használható, erőforrás hatékony...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zephyrus
2015.01.15. 16:19
Cooley: van lehetoseg zoom outolni is illetve 16:9be valtani az android appokat. jo egy 3.1"s q10en lehet nem tul jo a 16:9s app de egy 4,5"s passporton nem gond. de igazabol meg nem lattam appot ami zoom outtal ne ment volna (ebben az esetben azt hiszem nagyobb felbontast/dpi-t reportol az app fele, igy mashogy rendereli le)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa FaL
2015.01.15. 17:19
A Firefox OS nem éppen a profit miatt született, ahogy valószínűleg a Tizent is már csak kegyelemből adták ki, ha már annyit várták a rajongók, meg annyi fejlesztést beleöltek. Persze benne van a függetlenedési vágya is a Samunak (a Googeltől) emellett.
Miért fáj az, hogy van változatosság?
Szerintem az Android nem túl jó rendszer, az ezerféle hardveres koncepció sem, és ezt az egyszereplős piacot is halál bénának és unalmasnak találom. Sajnálni tudom az embereket, akik ebben csak a rosszat látják...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pdx06
2015.01.16. 18:31
Azzal nincs gond hogy változatosak legyenek a telefonok operációs rendszerei, inkább csak ott ütközik falba a dolog hogy kevesebb alkalmazás érhető el rájuk, emiatt csak olyan embereknek megfelelő, akik megelégszenek az alapokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Pressing97
2015.01.18. 00:18
Nem lenne semmi baj ezzel az OP-val ha nem ilyen sz*r hardverre raknák mert ennek így megint nem lesz sok értelme.. Ki jön meg veszik néhányan mert olcsó aztán a menüben szét fagy a telefon.. Ezeket az "új" op-kat szerintem inkább felső-közép kategóriába kellene rakni nem az alsóba ahol mindent ki kell spórolni hogy olcsó legyen és akkor ilyen 3 éves SoC-t kell alá rakni amitől fagyogatni fog.. Meg pont a samsung OPja kezelné jól a ramot? Galaxy s5 telefonomnál 2GB ramból ha minden be van zárva jó ha van 600mb szabad memória..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!