iPon Hírek

Beltéri navigációs rendszer látássérülteknek

Dátum | 2012. 05. 22.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Nevadai Egyetem számítástechnikai mérnökei, Kostas Bekris és Eelke Folmer létrehoztak egy olyan belső terekben működő navigációs rendszert, amely olcsó és egy egyszerű okostelefonról futtatható.

A létező hasonló célú rendszerek általában vagy drága és nagyméretű szenzorokat igényelnek, vagy pedig az épület szobáit és folyosóit kell ellátni rádiófrekvenciás címkékkel, melyek leolvasása révén egy hordozható kis készülék megállapítja a felhasználó tartózkodási helyét, mondja Bekris. Alapvetően ezek nagyon költséges és macerásan felállítható rendszerek, így igen kevés helyen valósították meg őket.

A kutatók által kifejlesztett Navatar nevű rendszer az épületek digitális alaprajzát használja, amelyet a legtöbb esetben semmiféle problémába nem ütközik beszerezni. Az érzékelő rész olcsó szenzorokból épül fel: gyorsulásmérőt és iránytűt alkalmaz, amelyek az okostelefonok többségébe eleve be vannak építve. A rendszer lokalizálja és követi a felhasználót az épületen belül, megkeresi a legoptimálisabb útvonalat egy adott végcélhoz és haladás közben folyamatosan utasításokat ad ennek eléréséhez.


Az okostelefon szenzorai alapján kerül kiszámításra, hogy hány lépést kell megtenni egy-egy szakaszon, valamint az is, hogy milyen irányba fordult a felhasználó, mondja Folmer. Ezek hajlamosak hibákat elkövetni, ezért a rendszer valószínűségi algoritmusokat kombinál a látásukban korlátozottak érintésen alapuló akadályfelismerő és tájékozódó képességével.

Mivel az érintőképernyő használata a vakok és gyengénlátók számára problémákat okozhat, a navigációs rendszer szóban adja meg az útvonal részleteit, a felhasználók pedig szóban vagy egy gomb megnyomása révén jelzik, ha érintés révén olyan tájékozódási pontot (ajtó, oldalfolyosó, lépcső) találtak, amely a következő útszakasz kezdetét jelzi. Egy Bluetooth headsettel az is megoldható, hogy a készülék a felhasználó zsebében maradhat, így mindkét keze szabad a haladás során.

A rendszer több tudományterület fejlesztéseinek keverékéből jött létre, mind a felhasználó „szenzorként” való alkalmazása, mind pedig a robotikából kölcsönzött helymeghatározó algoritmusok használata szükséges a sikerhez, mondja Folmer. A kutatócsoport következő lépése a rendszer más környezetben levő alkalmazásának megvalósítása lesz, integrálni akarják például a külső navigációs rendszerekkel is.

Folmer elmondása szerint a különféle korlátokkal élő felhasználók számára készülő fejlesztések azért is nagyon hasznosak, mert új utakat nyitnak az innovációban. Nagy kihívás például megvalósítani a vakok okostelefonnal történő interakcióját, és a feladat megoldása közben olyan új ötletek, megoldások merülhetnek fel, amelyekből aztán mindenki profitálhat.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. mikej95
2012.05.22. 18:38
Én sokkal megbízhatóbbnak tartom azokat az érdes szalagcsíkokat a padlón, amik csak a folyosó egyik oldalán mennek és a biztonsági ajtók sohasem a vakoknak szánt oldalon vannak kinyitva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2012.05.22. 20:17
Az csak vezet, ez pedig célra vezet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!