iPon Hírek

Bemutatkozik a Dell ultrabookja, az XPS 13

Dátum | 2012. 01. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A Dell egyike azon gyártóknak, akik az utolsók között mutatják be saját megoldásukat ultrabook témában. A vállalat hivatalos közleménye viszont nem csak emiatt, hanem azért is érdekes, mert egyúttal hírt ad a cég noteszgép termékcsaládjait érintő változásokról is.

Kezdjük a sort az átstrukturálásból fakadó változásokkal, amelyeknek köszönhetően egyszerűsödik a cég noteszgép kínálata. Ezentúl a Dell XPS, Inspiron, Alienware és Vostro sorozatú noteszgépeket kínál majd. A Latitude család jövője jelenleg bizonytalan – gyakorlatilag nincs információ a családdal kapcsolatos távolabbi tervekről. A fentebb említett noteszgép családok egymástól teljesen jól elkülöníthetőek: az Inspiron sorozat tagjai továbbra is költséghatékony megoldások lesznek, míg az XPS családban az átlagfelhasználók és az üzleti felhasználók számára szánt felsőkategóriás megoldások kapnak helyet. Az Alienware részleg továbbra is a játékosok igényeire összpontosít, a Vostro család tagjai pedig a vállalati felhasználók számára biztosítanak majd megfelelő alternatívákat a piacon.


A kis kitérő után nézzük, pontosan mire is számíthatunk az új ultrabookkal, az XPS 13-as modellel kapcsolatban. A frissen bejelentett termék az XPS 14z koncepcióját követi: utóbbi terméknél 14 hüvelykes képátlójú LCD kijelzőt pakoltak egy 13 colos noteszgép méreteinek megfelelő házba, az XPS 13-nál pedig 13 colos képátlójú LCD kijelző lapul a 12 colos noteszgép méreteivel érkező házban. A mérnökök nem csak a kijelző, hanem a billentyűzet esetében is arra törekedtek, hogy a rendelkezésre álló helyet maximálisan kihasználják, így az új ultrabookba teljes méretű billentyűzet került. A 13 colos képátlójú, rendkívül keskeny kerettel rendelkező LCD kijelzőnél a megszokott 1366 x 768 pixeles natív felbontást alkalmazták, ám ez ebben a méretben tökéletesen elfogadható érték.


Az XPS13 választásunktól függően alacsonyfeszültségű Core i5-2467M, illetve Core i7-2367M Sandy Bridge processzorral érkezhet, a videó vezérlő szerepét pedig az adott központi egységben lapuló Intel 3000-es IGP tölti be. Az adatok tárolását alap esetben 128 GB-os SSD meghajtóra bízhatjuk, de opcionálisan 256 GB-os példány is rendelkezésre áll, a rendszer energiaellátásáról pedig egy 47 wattórás lítium-ion akkumulátor gondoskodik, amely egyetlen töltéssel nagyjából nyolcórányi üzemidőt kínál. A termék billentyűzete LED-es háttérvilágítással érkezik. A konfiguráció 802 11 b/g/n típusú WiFi adapterrel és Bluetooth 3.0-s adapterrel kerül forgalomba, viszont Gigabites Ethernet vezérlőt nem tartalmaz majd, és HDMI kimenete sem lesz.  Kapunk viszont USB 3.0-s és USB 2.0-s portot, beépített sztereó mikrofont és 1,3 megapixeles webkamerát, plusz egy DisplayPort videó kimenetet is.


A Dell XPS 13 nem csak kecses, de könnyű is lesz: az újdonság kezdő súlya 1361 gramm, amelynek elérésében komoly szerepe volt a ház megalkotásánál alkalmazott szénszálas anyagoknak. Az XPS 13 fedlapja alumíniumból készült, a kijelzőt pedig Gorilla Glass üvegbevonat védi, viszont az ultrabook házának alsó részénél már csak szénszálas anyagokat használtak, amelyek nem csak alacsony súlyuk miatt előnyösek, hanem azért is, mert segítségükkel hűvösebb ultrabookot tarthatunk az ölünkben.

Az új ultrabook februárban érkezik meg az Amerikai Egyesült Államokba, ahol 999 dolláros alapáron lehet majd megvásárolni. Az említett összeg mellé a vásárlók kapnak 100 GB-nyi felhő alapú tárhelyet kínáló Dell DataSafe szolgáltatást, plusz 12 hónapos Skype prémium előfizetést is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. tomazolika
2012.01.11. 20:40
Na ez nekem korrektnek tűnik .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Lipaz
2012.01.11. 21:58
Core i7 helyett nem Core i3 akar az lenni?

http://ark.intel.com/products/59798/Intel-Core-i3-2367M-Processor-%283M-Cache-1_40-GHz%29
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. NPeete
2012.01.11. 22:01
óóó hogy a... beleszerettem, aztán megláttam, hogy nincs benne Ethernet csatlakozó... A cikk amúgy ilyen szempontból félrevezető, azt írja, hogy nincs benne gigabites ethernet - nem hogy az, semmilyen sincs...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. zord01
2012.01.11. 22:04
No erre mondom én, hogy királyság.
Mindig is utáltam, hogy a legtöbb laptopban fölöslegesen nagy keret van a monitor körül, és már 5-6 éve is ez volt a bajom, hogy a gépek 99%-ában jóval kisebb monitor volt, mint lehetett volna.
És íme egy elegáns, és kompromisszumok nélküli megoldás. Poros pont. Jó nagy.
A procik jók, az külön tetszik, hogy csak SSD-vel lehet kapni, és végre egy gyártó, aki megoldotta a billentyűzet világítást, és a karbon alvázat. Ötös.

Azt már csak remélni tudom, hogy kis hazánkban sem lesz drágább 3k-nál. (Úgyis az lesz, Magyarország. Ahol az árak az égben, a fizetések meg a béka hátsója alatt járnak).

Imádom ezt a gépet. Ezt várom az ultrabookoktól. Igaz venni majd csak akkor fogok ha 200 alá bemennek. De ez nem változtat a lényegen.

Így kell ultrabookot csinálni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. zord01
2012.01.11. 22:08
Itten-e van-e egy kis unboxing...

http://www.youtube.com/watch?v=DWpMixslFRU&feature=player_embedded
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zord01
2012.01.11. 22:13
Jah meg GorillaGlass-os. Nagyon szép teljesítmény. Az ethernetért kár, de nem nagy áldozat. Így is kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!