iPon Hírek

Bemutatkozik a Gigabyte csúcskategóriás alaplapja

Dátum | 2012. 08. 28.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Gigabyte zászlóshajójaként funkcionáló Z77X-UP7-es alaplap az Intel Z77 Express lapkakészlete köré épül és tulajdonságok, illetve szolgáltatások tekintetében abszolút nem mondható kispályás megoldásnak. Az LGA-1155-ös processzorfoglalattal ellátott alaplap Sandy Bridge és Ivy Bridge központi egységek kezelésére egyaránt képes.


Az Ultra Durable 5 technológiára alapozó deszkán egy rendkívül komoly, 32+3+2 tápfázist kínáló digitális tápáramkör kapott helyet. Az adott processzor maximálisan stabil és hatékony tápellátásáról összesen 32 tápfázis gondoskodik, így a rendszer komolyabb tuning alkalmával sem jön zavarba.
 


Az újdonság négy darab DDR3-as memóriafoglalattal érkezik, ezekben maximum 32 GB-nyi rendszermemória kaphat helyet.


A bővítőhelyek között összesen öt darab PCI Express x16-os slot található, amelyek közül a négy narancssárga akár egyidejűleg, négyutas SLI vagy CrossfireX multi-GPU rendszer építéséhez is alkalmazható. Az ötödik PCI Express x16-os slot segítségével deaktiválható a késleltetést növelő PCI Express hídchip, amennyiben egykártyás rendszert szeretnénk létrehozni, méghozzá kifejezetten tuning céllal. A PCI Express x16-os slotok csak Ivy Bridge sorozatú processzor alkalmazásakor működnek 3.0-s szabvány mellett, egyébkénként 2.0-s szabványra támaszkodnak. Négykártyás módban egy-egy narancssárga slotra x8-as sávszélesség jut, kétkártyás módban pedig teljes, x16/x16-os sávszélesség aknázható ki.

A kínálatban a felsoroltakon kívül két darab PCI Express 2.0 x1-es bővítőhely is jelen van. Hasznos extra, hogy az alaplapra a mérnökök egy mSATA bővítőhelyet is szereltek, így könnyedén, helytakarékosan építhető HDD/SSD hibrid adattároló rendszer.


SATA 6 Gbps-os portokból hatot, SATA 3 Gbps-os portokból pedig négyet kapunk – ezekhez RAID 0,1,5,10 támogatás is jár. Az alaplap 10 darab USB 3.0-s és 4 darab USB 2.0-s portot kínál, Gigabites Ethernet vezérlőből pedig kettőt tartalmaz. A kínálatban jelen van továbbá egy nyolccsatornás HD audió vezérlő is. Extra, hogy a dobozban találunk egy PCI Express 2.0 x1-es slotba illeszkedő bővítőkártyát, amely nem csak kétsávos 802.11 b/g/n WiFi adaptert, hanem Bluetooth 4.0-s adaptert is tartalmaz.


A Gigabyte 3D BIOS-át alkalmazó alaplap rengeteg tuning szolgáltatást kínál. Egyrészt kapunk két UEFI alapú BIOS-t, amelyek között egyszerűen, kapcsolók segítségével válthatunk. Az OC Touch gombok segítségével szorzózár-mentes CPU esetén lefelé és felfelé is módosíthatjuk a CPU szorzóját, de emellett a BCLK növelésére és csökkentésére is van mód. Hab a tortán, hogy a bekapcsoló gomb mellett egy „Gear” feliratú kapcsoló is lapul, amellyel a BCLK lépésköze állítható (1 MHz vagy 0,3 MHz). A sort egy CMOS Clear mikrokapcsoló és egy LN2 feliratú kapcsoló zárja – utóbbival a processzor szorzója gyorsan x16-os szintre csökkenthető, így egy alkalmazás megnyitásakor – például CPU-Z – extrém tuning alkalmával kisebb az esély a rendszer összeomlására.

A gombok előtt feszültségmérő kivezetéseket is elhelyeztek a vállalat mérnökei. Az alaplapon Debug LED kijelzős is helyet kapott, így egyszerűen és gyorsan kideríthető, hogy a rendszer pontosan milyen hiba miatt nem hajlandó elindulni.


A Virtu MVP támogatással is rendelkező alaplap hét darab ventilátor csatlakozót tartalmaz, USB portjainál pedig csatlakozónként külön-külön biztosítékot alkalmaztak a vállalat mérnökei. Utóbbi azért jó, mert a megszokottal ellentétben egy port zárlatánál nem válik üzemképtelenné a vele egy biztosítékon lógó többi USB port.


Az új alaplap videó kimenetei között egy D-sub, egy DVI, egy HDMI és egy DisplayPort csatlakozó lapul. Rajtuk kívül két RJ-45-ös csatlakozó, hat USB 3.0-s port, egy PS/2-es billentyűzet-egér kombó port, egy optikai audió kimenet és hat darab 3,5 milliméteres jack audió csatlakozó is a kínálat részét képezi.


A gyártó mérnökei a melegedő komponensek – tápáramkör, PCH, PCIe hídchip – hűtéséhez passzív, hőcsővel összekapcsolt hűtőbordákat alkalmaztak, amelyek a Thin Fin technológia alapján készültek, azaz rendkívül vékony lamellákat használnak a még hatékonyabb és gyorsabb hőleadás érdekében.

Az új alaplap már feltűnt a gyártó hivatalos weboldalán, az azonban egyelőre nem tudható, hogy pontosan mennyibe fog kerülni. A termékkel kapcsolatban további információk itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. Fix
2012.08.28. 09:16
Beleszerelmesedtem... csak elég drága szerelem lenne ez. (szerintem)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. uristen
2012.08.28. 10:25
"...így a rendszer komolyabb tuning alkalmával sem jön zavarba."

Na igen, elso randevu a tuninggal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Badboylol
2012.08.28. 10:39
Áhhh kell nekem!! De csak is a négy darab kártyával együtt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Heroes27
2012.08.28. 12:36
az annyira csábító kártyaelrendezés, csak még szép, hogy 4 kariból egyetlen egy tudja magát hűteni normálisan, de az se, mert a mögötte lévő melegíti. Plusz brute táp kell, plusz olyan ház, amibe ennyi slot van Tehát jol néz ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kirrr
2012.08.28. 13:19
szemet gyönyörködtető a négy kártyával.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. KaiotEch
2012.08.28. 13:36
Tetszik ez a narancs-fekete kombó!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. LechooEdy
2012.08.28. 17:45
csoda szép, de a 4 kártyából 3 nem tudom, hogy tud normlisan levegőzni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. btomi1980
2012.08.29. 11:29
Áruljátok már el, hogy mire jó az ha négy kártya van benne? Talán rákötök 8 monitort azt de jó? Vagy mi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!