iPon Hírek

Bemutatkozik a Ronin, a BitFenix legújabb PC háza

Dátum | 2013. 06. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A közepes torony formátumú számítógépház remek szellőzésével, felhasználóbarát szerelhetőségével, letisztult dizájnjával és minőségi felépítésével próbálja rabul ejteni a felhasználók szívét. A kívül-belül feketére festett számítógépház a Ronin nevet kapta.

A Ronin esetében a gyártó ugyanazt a SofTouch Surface technológiát alkalmazta, amit a korábban általunk is tesztelt BitFenix Prodigy Black esetében már megismerhetett a nagyérdemű. A speciális felület a foltokkal szemben ellenállóvá teszi a ház felületét, de ezzel egy időben a minőség érzetét is biztosítja. A ház jobb oldallapján plexi ablakot is kialakítottak a vállalat mérnökei, így érdemes igényesen berendezni a kuckót, nehogy szó érje a ház elejét. Az ablak egyébként egy úgynevezett Stealth Cover borítást is kapott, ami kitakarja a merevlemezeket, az optikai meghajtókat és a tápegységet fogadó bővítőhelyeket, így ezeket nem láthatják a kíváncsiskodók.

Ha már szóba került a ház eleje: itt az 5,25 colos külső bővítőhelyeken kívül egy nagyméretű perforált felületet láthatunk, ami a szellőzés miatt fontos, közepén pedig megpillanthatjuk az elmaradhatatlan ezüst BitFenix logót is. A perforált felület a ház tetején folytatódik. A ház tetején egyébként az előlapi portok is megtalálhatóak, amelyek között két USB 2.0-s port, két USB 3.0-s port, egy mikrofon bemenet és egy fejhallgató kimenet sorakozik.

A ház belsejében ATX, mATX vagy mini-ITX formátumú alaplapok kaphatnak helyet, természetesen egy szerelőablakkal is ellátott alaplapi tálcán. 5,25 colos bővítőhelyekből összesen hármat, 3,5 colos bővítőhelyekből pedig összesen hatot kapunk (3+3 kiszerelésben). A rendszer 2,5 colos adattárolók fogadására is fel van készítve, ezekből maximum hatot nyel el, ám beszerelésükhöz fel kell áldozni a 3,5 bővítőhelyeket. A bővítőhelyek szerszámmentes szerelhetőséget biztosítanak, ami kényelmessé teszi a rendszerépítést. PCI bővítőhelyekből összesen hetet kapunk, a tápegység helye pedig ezúttal is a ház hátulján, alul lett kialakítva.

A fejlett kábelmenedzsmenttel érkező ház maximum 420 milliméternyi helyet kínál a videokártyák számára, ami bőségesen elég. Arról sajnos egyelőre nincs információ, hogy a ház pontosan milyen magas processzorhűtőket fogad. A hűtéssel kapcsolatos információk viszont rendelkezésre állnak, ezekből pedig kiderül, hogy a Ronin belsejében akár 240 milliméteres hőleadó radiátor is elfér, ami a folyadékhűtő rendszerek szerelmeseinek igazán jó hír.
A ház elején és hátulján egy-egy 120 milliméteres átmérőjű Spectre rendszerhűtő ventilátor lapul, a ház tetején pedig két darab 120 vagy 140 milliméteres átmérőjű ventilátor elhelyezésére van mód. Ha ez nem lenne elég, akkor a ház alján egy további 120 milliméteres légkeverő is helyet foglalhat. Az előlapi ventilátorok előtt levehető, tisztítható szűrő van, a ház aljára helyezhető ventilátorhoz pedig mágneses levegőszűrő jár. Természetesen a tápegység bővítőhelye alatt is szűrő borítja a szellőzőt.

A 270 milliméter széles, 560 milliméter magas és 530 milliméter mély Ronin július közepétől lesz elérhető kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem derült ki, hogy milyen árcédulával érkezik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. Asagrim
2013.06.27. 20:25
http://www.youtube.com/watch?v=k8q9BxPiD3M
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. nemeth04
2013.06.27. 20:27
Naon tetszik! Ilyen lesz a kövi házam, semmi csicsa, letisztult és szép.Nekem ez kell. Szellemileg már lecseréltem, hogy mikor lesz belőle fizikai valóság.

Egyébként a max cpu hűtő:
- Maximális CPU hűtő magasság: 167 mm
- Maximális grafikus kártya hossz: 310/420 mm (HDD ketrec / nélkül)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Asagrim nemet...
2013.06.27. 20:37
Megelőztél!

Amúgy az ára nem lesz valami kedvező, ez már borítékolható. Van benne egy fedlap ami kitakarja a meghajtóöblöket - így elfedve a plexi oldallap egy részét is, ahogy az látható az első és az utolsó képen is.

Ezzel gyakorlatilag natívan két lehetősége van az embernek hogy mennyit akar mutatni a ház belsejéből, de mivel ez plusz cuccal jár (a fedlap meg a merevítője), drágább lesz ennyivel is a ház.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. nemeth04
2013.06.27. 20:46
Bocs! Nem tehetek róla akkor is kell 1 ilyen! ára az amit találtam (Javasolt fogyasztói ár áfával: 79,90 Euro) aztán majd meglátjuk a forint árfolyamot.Nem rossz elgondolás a plexi oldal, bár nekem tök mind1 mivel úgy van a ház hogy amúgy sem látszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Asagrim nemet...
2013.06.27. 21:06
Hát ha 24 ezer forint lesz alsó hangon mire ideér, akkor nekem biztos nem kell, bár ez beigazolná a gyanúmat hogy nem éppen ár/érték bajnok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Georg17
2013.06.27. 21:13
Szép, csinos meg minden.
-De ha már egy ilyen szép nagy ablakot tettek oldalra, akkor kár volt lehagyni a gumit a kábel elvezetéseknél.
-Illetve én továbbra sem vagyok híve ennek az új divetnak, hogy hátul a PCIe slotok takarói lyukacsosak, illetve mellette is sajtreszelő van. Eleve nehéz az elrendezésből adódóan "pozitív légnyomást" kialakítani a házban. S így csak a pornak van sokkal könnyebb dolga bejutni.
Ezt a két dolgot leszámítva viszont tényleg jó kis házikó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. nemeth04
2013.06.27. 21:17
Csak valahogy nem éppen az euró árfolyamon számolnak a forgalmazók itthon, lehet az még 30k is mire kapható lesz és akkor marad nekem a Merc Alpha.
Igaz színezni is lehet majd később mint a telefonoknál az elő,hátlap csere.Itt az első és felső panel különböző színekben lesz( piros, kék, zöld, sárga vagy fehér)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. RobinHood2...
2013.06.27. 21:29
Georg17 a lyukacsosságot egy kis szigetelőszalag hamar megoldhatja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. xXdoki88Xx
2013.06.27. 21:30
Tényleg az fel sem tűnt elsőre hogy nincs gumi a kábel elvezető nyílásnál, így eléggé ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Asagrim Georg...
2013.06.27. 21:41
Georg17

A PCI fedlapokat, meg a slotok felett a házat a videókarik tökéletlen légszállítása miatt kell lyukacsozni. Ugyanis van videókari ami nem pont hátulra hanem felülre meg oldalra is fújja a meleget, ami így tud távozni ahelyett hogy megrekedne a hő. Ez így kifejezetten pozitívum hogy "sajtreszelő" nem pedig hátrány, bár a pozitív légnyomás szempontjából az.

nemeth04

Nem csak a szokásos mesh csíkok, hanem a stealth cover is elérhető lesz több színben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. LechooEdy
2013.06.27. 21:57
Ez a stilizált design nekem is nagyon tetszik, a Tt Chesar A31-től picit fapadosabb, de nagyon elegáns és a szerelhetőség is jónak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. rendesadam
2013.06.27. 23:38
Nekem nagyon úgy tűnik, hogy ez modell a Shinobi alapjain nyugszik; akinek ez tetszik, arra is vethet egy pillantást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Georg17
2013.06.28. 01:06
RobinHood26
Tudom, én is azzal tuningoltam a házamat.

Asagrim
Értem a dolgot, amit írtál. Nekem régen egy CM Elite-ben volt egy 4850 Toxic. Zalman VF 900-as hűtővel. Mégsem rekedt meg a hő a házban, annak ellenére, hogy csak egy venti volt hátul, -a szokott helyen- ami kifele szívta a levegőt. Oké, mivel felső tápos volt, az is bedolgozott, de az a mai házaknál a felső venti szerepe. Szóval én nem tartom indokoltnak azt a sok lyukat a hő bent rekedése miatt, ellenben a por garantáltan be fog jutni. Mert annak ellenére, hogy ott a videókari, szerintem ott inkább befelé éramlás van, mint kifelé. Főleg ha fent két venti és még hátul is egy kifele szív.

Valaki ezt kitalálta és azóta szinte minden gyártó alkalmazza ezt. Pedig szerintem nem szerencsés. A por szerintem összeségében rosszabb, mint azoknak a lyukaknak a hiánya.

Vagy például amióta Tiny Tom Logan hangoztatja, hogy az oldalsó ventinek semmi haszna, érdekes módon egyre több gyártó hagyja le a plexis oldal lapokról a venti helyét. S egy sima ablak van csak. Pedig egy időben a 200mm-es oldalsó ventik voltak a menők. Szerintem ezek legtöbbször csak afféle divat dolgok.

Egyetlen házat sem lehet ma már CPU hűtő kivágás nélkül eladni. Valyon a felhasználók hány százaléka vette ennek a megoldásnak hasznát az elmúlt években?

Én amíg nem "raktam rendbe" a CM690-emet, igen sűrűn takarítanom kellett belül. Amióta kialakítottam a lehetőségekhez képest egy aránylag optimális hűtést, nem kellett takarítanom. Ennek már két éve. Jó sok ragasztó szalag kellett az aljára. Meg plusz porszűrő a megfelelő helyekre. De a hőmérsékleteim jók, némi por így is van, de messze nem annyi, mint az eredeti felállásban. 2 év azért 2 év.
Úgyhogy marad a szigszalag, de kár, hogy egy ilyen szép és igényesen kinéző házat ragasztózni kell, ha a funkciót is figyelembe vesszük. De továbbra is tartom, hogy egy szép és igényes házikó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim Georg...
2013.06.28. 02:35
Georg17

"Mégsem rekedt meg a hő a házban, annak ellenére, hogy csak egy venti volt hátul, -a szokott helyen- ami kifele szívta a levegőt."

Nekem úgy megrekedt, hogy 5-10 azaz öt-tíz fokkal javította egy ilyen PCI slotos hűtő a videókarim hőmérsékletét a hét éves gépemben, a mostaniban meg mivel nem perforáltak a PCI fedlapjaim, szóval a kártya mellettit kivettem amitől pár fokkal alacsonyabb is lett a hőmérséklet, annak ellenére hogy felette ugyanúgy megvan a "sajtreszelő".

"Vagy például amióta Tiny Tom Logan hangoztatja, hogy az oldalsó ventinek semmi haszna, érdekes módon egyre több gyártó hagyja le a plexis oldal lapokról a venti helyét."

Egyrészt TTL szeret úgy beszélni mintha ő találta volna fel a spanyol viaszt, de azt se felejtsük el, hogy ugyanarról az emberről van szó aki egy olcsó ház tesztelésénél elkezdi magyarázni hogy nem fér el a H100, de ki akarna egy 50 fontos házba belerakni egy 90 fontos hűtőt, aztán 10 perccel később ugyanabban a videóban szétbarmolja a házat és belerak egy 140 fontos 60 mm vastag 360-as radiátort push-pullba. Tény, sokat tapasztalt ember, és nem mostanában kezdte a PC buherálást, de csak egy hivatásos/szerződéses tesztelő a sok közül, Linus Sebastian véleménye például sokkal nagyobb súllyal rendelkezik a gyártók felé, sokkal aktívabb is mint egy TTL, aki kéthetente felrak egy youtube videót, hogy látsszon hogy csinál is valamit, közben Linus meg megy CeBIT-re és egyéb ilyen rendezvényekre fontos embereket interjúvolni, ha éppen nem a 3 youtube csatornája egyikére készít egy videót. Közben mindkettejüknek ez a szakmája.

Másrészt TTL nem azt hangoztatja hogy az oldalsó ventinek semmi haszna, hanem azt sérelmezi, hogy mi a francnak raknak egy gépház oldalára plexi ablakot, ha kilyuggatják. Tehát nem a venti létjogosultságát kérdőjelezi meg az oldallapban, hanem a plexi ablak elcsúfítását kifogásolja.

Ennek ellenére továbbra is szép számmal jelennek meg ventilátoros oldallapok, akár plexibe lyuggatva is, mint például az AeroCool Xpredator esetében egyszerre négy is, az meg annyira szar ház nem lehet, ha az MSI abba kínálja a felsőkategóriás "military grade" alaplapjaikat OEM konfigurációban, Be Quiet hűtőbordával, meg HyperX Beast memóriával. Én magam szereltem össze múlt hónapban egy ilyen házat négy ventilátorral, és ha lehet hinni a tulajdonosnak, az istennek se akar felmenni 60 fok fölé az i5 alapórajelen gyári hűtővel, még IBT-vel sem!

"Egyetlen házat sem lehet ma már CPU hűtő kivágás nélkül eladni. Valyon a felhasználók hány százaléka vette ennek a megoldásnak hasznát az elmúlt években?"

Mindenki legalább egyszer, egy ordas nagy hűtő beszerelésekor. Vagy te NH-D14 kaliberű hűtőket is úgy szerelsz, hogy először felrakod az alaplapra, aztán valahogy bevarázsolod a házba? Mert alaplapot úgy nem csavarozol be, eltakarja a hűtő a csavarhelye(ke)t.


Végszóként annyi, hogy ha annyira fontos neked a pormentesség meg a pozitív légnyomás, akkor van választék zajszűrős házakból, amik aztán tényleg nincsenek szétlyuggatva. Végső esetben tudom ajánlani az egy réteg fekete szúnyogháló, egy réteg női harisnya szűrőt, négyzetmétere megvan kevesebb mint ezer forintból, és nagyon jó szolgálatot tesz, anélkül hogy akadályozná a légáramlatot, és nem utolsósorban szebb látványt is nyújt mint a fekete szigszalag!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. RobinHood2...
2013.06.28. 10:23
Ilyen PCI slotos hűtőt forgalmaznak az iPON-nál?
Mert még egyszer sem találkoztam itt ilyennel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim Robin...
2013.06.28. 12:12
Ős régi hűtés megoldás, talán azért nem találkoztál vele mostanában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Georg17
2013.06.29. 01:39
Asagrim
TTL még akkor tesztelte ezt a kell-e oldalra venti vagy nem, amikor még a faházban csinált videókat. Akkor egy ideig hangoztatta, hogy semmi szükség rá. Utána, a későbbi videókban valóban inkább az esztétikát hozta fel indokként. Valóban megosztó személyiség, de egyben üde színfolt is. A túlkapásain meg csak nevetek. Valóban van neki egy fajta 60mm-es push-pull fetise.

Linus már nagyon komolyan előre van haladva. Úgy tudom az NCIX-ből már ki is lépett és csakis a saját Media Group-jával foglalkozik. A Computex-es közvetítése nagyon jó volt a csapatnak. És alapveően nagyon precíz a munkája.

Annyira azért nem félek a portól. De az eredeti konfiguráción mindenképp változtatnom kellett, mert az nagyon nem volt úgy jó. Így már teljesen rendben van. Először én is azt hittem, hogy igénytelen lesz, ha az alját leragasztom, de nem. Meg agyok vele elégedve. S a lustaságom is ki van elégítve, mert 2 éve nem kellett kitakarítani a házat belül. Idén nyáron azért majd veszek egy flakon levegőt és kifújom azért.
Ha majd építek egy másik vagy másod gépet, az valósziüleg CM Silencio-val lesz. Mindent egybe vetve tetszenek a paraméterei. De a 690 marad, mert kell. Csurig ki van használva, a dokkolót is beleértve. És elég állat gépem van ahhoz, hogy nyáron azért kell neki a hűtés. Egy Silencioban azért ennek a konfignak meleg lenne a helyzet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. RobinHood2...
2013.06.29. 10:52
Georg17 [LINK] erről beszélsz?

Ez tényleg teljesen pormentes ház
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Georg17
2013.06.30. 00:02
RobinHood26

Ezt örömmel hallom. Akkor jól gondoltam.
Egyébként én erre gondoltam, magamnak: [LINK]


(Másnál is vacakol a fórum? Három böngészőt kell felváltva használnom, mert egyiknél ez nem működik, másiknál meg az. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Georg...
2013.06.30. 00:07
Nálam megy minden Chrome meg Opera alatt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim
2013.06.30. 23:22
Megjelent az első magyar boltokban (pre-order) 25k környékén!

BEST BUY!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!