iPon Hírek

Bemutatkozik az Intel Pro 1500-as SSD családja

Dátum | 2013. 09. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az Intel bemutatta legfrissebb SSD meghajtó családját, amelyben a 2,5 colos formátumú modellek mellett M.2-es formátumú, kifejezetten noteszgépekbe szánt példányok is lapulnak. Az Intel SSD Pro 1500-as sorozat tagjai az LSI-SandForce SF-2281-es SSD vezérlőjét alkalmazzák, amelyhez 20 nm-es csíkszélességgel készülő MLC NAND Flash memóriachipek kapcsolódnak - hasonló kivitelben érkeznek az átlagfelhasználóknak szánt 530-as sorozatú SSD meghajtók is, amelyek néhány hónappal ezelőtt mutatkoztak be. Ahogy az 530-as sorozatú SSD meghajtók, úgy a Pro 1500-as sorozat tagjai is 2,5 colos, illetve M.2-es formátummal érkeznek: előbbieknél 80 GB-os 480 GB közötti, míg utóbbiaknál maximum 360 GB-os adattároló kapacitás érhető el. Mindegyik Pro 1500-as SSD meghajtó esetében 540 MB/s-os folyamatos olvasási-, és 490 MB/s-os folyamatos írási sebesség érhető el. A 4K-s véletlenszerű olvasási teljesítmény 41 000 IOPS-os, a 4K-s véletlenszerű olvasási teljesítmény pedig 80 000 IOPS-os maximális értéket képviselhet. Legalábbis a vállalat weblapján található egyik PDF dokumentum erről árulkodik.
A Pro 1500-as sorozat tagjainak legfontosabb tulajdonságai. A kép nagyítható!
A Pro 1500-as sorozat tagjainak legfontosabb tulajdonságai. A kép nagyítható!
Persze, mivel az értékek előtt ott van az "akár" kifejezés, így a család egyes tagjai között felfedezhetőek kisebb-nagyobb eltérések. A különbségekről az alábbi táblázat ad képet:
A kép nagyítható!
A kép nagyítható!
Az új SSD meghajtók mindegyike támogatja a 256-bites AES adattitkosítás alkalmazását és természetesen a TCG Opal szabvány követelményeinek is maradéktalanul megfelelnek. Ugyan az NSA és társai ellen ez sovány vigasz, de akkor, ha egy céges laptopot elvesztenek vagy ellopnak, azért mindenképpen jó szolgálatot tehet az adattitkosítás. A Pro 1500-as SSD sorozat tagjai természetesen tökéletesen illeszkednek az Intel vPro platformjába, így a rendszeradminisztrátorok egyszerűen és gyorsan ellenőrizhetik az adott adattároló aktuális állapotát, sőt, az egyes funkciók távoli menedzsmentjére is lehetőségük nyílik. Az újdonságok az Intel Stabla Image Platfrom Programban is részt vesznek, ami garantálja a kompatibilitást és a platformdriver stabilitását az újdonságok megjelenésétől számított 15 hónapig. Természetesen az összes Pro 1500-as sorozatú SSD öt év garanciával érkezik, csak úgy, mint az Intel többi professzionális felhasználásra szánt SSD meghajtója. Jó hír, hogy az Intel professzionális szintű SSD meghajtóinál az éves meghibásodási ráta bőven 1% alatt helyezkedik el, ami a rendszeradminisztrátorok számára mindenképpen megnyugtató információ. Az Intel SSD Pro 1500-as SSD sorozatának tagjai elsősorban az élvonalbeli számítógépgyártók számára lesznek elérhetőek, de kereskedelmi forgalomba is jut belőlük, igaz csak limitált mennyiségben. Az újdonságokat egyszóval nehéz lesz megtalálni az üzletek polcain, de üzleti noteszgépekben mindenképpen feltűnhetnek a nem is oly távoli jövőben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Asagrim
2013.09.10. 18:04
"Ugyan az NSA és társai ellen ez sovány vigasz, ..."

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2013.09.11. 16:58
Szégyen, hogy ott tart a világ, hogy a szabványos titkosításokban hátsókapu van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2013.09.12. 07:45
mikej965: Sajnos ez eddig is így volt. Ha Amerikában szabványosítani szeretne valaki egy titkosító algoritmust, akkor annak meg kell felelnie egy olyan követelménynek, hogy az NSA által x időn belül feltörhető legyen.
Ott szinte mindennél fontosabb a nemzetbiztonság, így nem engedhetik meg, hogy terroristák (=éppen megfigyelt célszemélyek) olyan csatornákon folytassanak kommunikációt, amibe nem tudnak belehallgatni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!