iPon Hírek

Bemutatkozik az Intel Thunderbolt technológiája

Dátum | 2011. 02. 25.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel már hónapokkal ezelőtt lerántotta a leplet Light Peak kódnéven futó fejlesztéséről, amelynek keretén belül új, minden eddiginél nagyobb adatátviteli sebességet kínáló, sokoldalú adatátviteli protokoll kifejlesztésén dolgoztak a vállalat illetékesei, amely mostantól végre a nagyközönség számára is elérhető.


Az újítás Thunderbolt néven válhat hamarosan szélesebb körben is ismertté. A technológiát az Apple frissen bemutatott MacBook Pro noteszgépei – amelyek érkezéséről egyik korábbi hírünkben már beszámoltunk – elsőként alkalmazzák, de a közeljövőben egyéb vállalatok is a Thunderbolt implementálása mellett dönthetnek majd, így egyre több olyan eszköz kerülhet forgalomba, amelyek már képesek kihasználni a technológia által kínált 10 Gbps-os adatátviteli sebességet, ami egyébként természetesen kétirányú. A Thunderbolt két fontos technológiát egyesít, amelyek közül az egyik a PCI Express, míg a másik a DisplayPort szabvány. Előbbit szokás szerint most is adatátviteli és egyéb kommunikációs célokra lehet majd használni, míg utóbbinak köszönhetően ugyanazon a kábelen keresztül, amelyen adatforgalom is zajlik, videó folyamot, valamint akár nyolccsatornás audió folyamot is továbbíthatunk.


Thunderbolt port egy MacBook Pro noteszgépen.
Az újítás segítségével a hírek szerint a jövőben könnyedén lehet majd hagyományos Gigabites vagy akár optikai hálózatokhoz is csatlakozni, de a technológia az USB és a FireWire, valamint a DVI, a HDMI, és a D-SUB szabványokkal is képes együttműködni, amit dokkolókkal vagy különböző átalakító megoldásokkal lehet majd kiaknázni.

Thunderbolt vezérlőchip.
Érdekesség, hogy az Intel korábban a Light Peak esetében optikai alapokon nyugvó technológiáról beszélt, de ez a megvalósítás egy kicsit még várat magára, ugyanis a most bemutatott Thunderbolt nem optikai, hanem réz alapú kábelekre támaszkodik, ennek oka pedig az, hogy a réz alapú megoldás sokkal költséghatékonyabb. Optikai kábel ide vagy oda, mindenképpen jó hír a technológia érkezése, amely kétszer akkora adatátviteli sebességet kínál, mint az USB 3.0. Hogy a Thunderbolt sikeres lesz-e, azaz elegendő mennyiségű támogató áll-e mögé? Nos, ez egyelőre rejtély, de az biztos, hogy már több vállalat is bejelentette Thunderbolt csatlakozóval ellátott megoldásait, amelyek többnyire az adattárolók piacán mozognak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

43. huncut123
2011.02.26. 08:36
Ennek is annyi haszna lesz mint a FireWire-nek, vagy az e-Sata-nak, és soha nem fogja felváltani az USB-t, mert lehet hogy gyorsabb, de a régi usb eszközökkel nem lehet használni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
42. mtrx220
2011.02.26. 09:29
na igen, ráadásul az intel itt megint azt hitte hogy majd ő akkor most reformot csinál az egész világnak ahogy ő szeretné.
ha vár még két-három évet azt mondom ok, de igy vicces hogy az usb3-t még csak most kezdik megszokni az emberek. arról nem is beszélve hogy értelmetlen ekkora sebesség, gondolom aranyáron az usb3-hoz képest. aki meg arra szivja magát, hogy business user ssd fan mittudomén, annak meg ott az ssd. szerintem egyelőre ennek nem sok létjogosultsága lesz a piacon. max hozzácsapják hogy legyen usb3, meg ez. úgy el lehet nyomni emberi árban, de azt kérni mindenkitől hogy válasszon csak ez vagy az, enyhén nevetséges. mondjuk egy intelből kinézem, hogy kilobbizza, tanultak az apple-től
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
41. jozsefm
2011.02.26. 10:00
A technológiát az Apple frissen bemutatott MacBook Pro noteszgépei – amelyek érkezéséről egyik korábbi hírünkben már beszámoltunk – elsőként alkalmazzák,

Ebben az árkategóriában még el is adható!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
40. GerryZ
2011.02.26. 10:05
PCI-E x4? Tehát egy külső videokártyát is rá lehetne kötni az ilyen laptopokra? Az mondjuk nem egy rossz ötlet, de már ami megvan az is mind dicséretes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
39. Destructo
2011.02.26. 10:45
,,optikai hálózatokhoz csatlakozóni" .És jó a cikk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
38. Phantomstr...
2011.02.26. 10:45
"Gigabites vagy akár optikai hálózatokhoz csatlakozóni"

Csínján a fogalmazásgátlóval

Egyébként szerintem is az lesz a sorsa, mint a FireWire-nak és az e-Sata-nak. Egyszerűen az USB túl elterjedt, a teljesítménye pedig hétköznapi használatban elég. Egyébként jó váltás volna.

GerryZ Ez nem volna akkora újdonság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
37. balintdavi...
2011.02.26. 11:07
Úgy 13 éve ugyanezeket a szkeptikus hangokat lehetett hallani USB-re váltáskor. (soros meg a centronics port túl elterjedt! senki nem fog áttérni! nincsenek is rá eszközök!) Ezután hirtelen bekerült az USB az Apple masinákba is, és pár év múlva mindenki azt használta PC-kben is. Kiváncsi vagyok, hogy most mi lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
36. GerryZ Phant...
2011.02.26. 11:57
Tudom, hogy van már ilyen technológia, az AMD-féle XGP port, remélem el fog ez terjedni, mert van benne lehetőség szerintem, mert így lehet egy erős "gamer laptopod", annak minden hátránya nélkül, mert a GPU hűtése meg lenne oldva, és a laptop sem melegedne túl, halkabbak lennének, és a mobilitás is megmaradna mondjuk egy IGP-vel. Én szurkolok nekik, az x4-es sávszél megfelelőnek tűnik, tekintve, hogy az x8 a mai legerősebb kártyáknak is bőven elegendő!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. _DiEGO_
2011.02.26. 12:18
felhő
villámcsapás

lassan világűrbeli elnevezés jön ...

netán : speed of light vezérlő csip.

még várat magára, ugyanis a most bemutatott Thunderbolt nem optikai, hanem réz alapú kábelekre támaszkodik...
kétszer akkora adatátviteli sebességet kínál, mint az USB 3.0. Hogy a Thunderbolt sikeres lesz-e, azaz elegendő mennyiségű támogató áll-e mögé?


No nem holnapután lesz ez sikeres, ha az lesz... elegendő mennyiségű támogató áll-e mögé? van sokkk tehetős emberke , hogy csakazért vegye, hogy neki már ilyen van és majd szalad utánna a többi


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. jozsefm Gerry...
2011.02.26. 12:28
x8 a mai legerősebb kártyáknak is bőven elegendő!

El vannak rajta, nem túl jelentős teljesítmény csökkenés mellett, így korrektebb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. GerryZ jozse...
2011.02.26. 12:36
Akkor legyen inkább jelentéktelen. Az 1%-os differencia bőven hibahatáron belül van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. wethepeopl...
2011.02.26. 12:37
Azért szívesen megnézném a kedves hozzászólókat (akik leszólták), hogyan szenvednek egy usb 2.0-ás porttal míg a az esata azt nagyon csúnyán odaveri. És ne hozzuk fel a 3.0-ás usb-t mert akkoriban az még sehol nem volt mikor már esata jelen volt. Az esata igenis jó alnternatíva volt. Egy 2.0-ás usb-vel elég nagy türelemjáték feltölteni adattal egy terrás vinyót, amíg esatával tűrhető a sebesség. Nem kellene azt lehurrogni amit nem is használunk/ismerünk!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. Sturmtiger
2011.02.26. 12:54
Nem értem minek variálnak, ki kell húzni a gép elejébe egy SATA-t meg egy SATA tápot aztán csóközön ott a gyors csatlakozás, meg a nagy sávszélesség. Aki meg 1 terrás pendriveot használna az meg, játsszon vele USB3.0-n
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. Phantomstr...
2011.02.26. 13:10
wethepeople Ebben igazad van, de nekem ez sem volt épp nagy érvágás. Elindítottam a másolást, aztán elmentem megebédelni, mire visszaértem kész volt. Nyilván, ha épp sietek, és indulás előtt 10 perccel akarom roskadásig pakolni a 2Tb-s külsőt, akkor ez nem működik, de hétköznapi használatban, amikor a már rajta levő dolgokat akarom futtatni, még az USB 2.0 sávszéle is elég. Meg az sem épp előnyös, hogy e-Sata nincs minden gépen. A sebességét soha nem is vitattam. Ha ez képes úgy elterjedni, mint az USB, akkor minden rendben, de ahhoz tényleg erős támogatás kell a kezdetektől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. ájPon
2011.02.26. 13:20
Vagy azért szidjátok az Intelt, mert "nem változtat semmit, nincs innováció", vagy azért, mert újat próbál alkotni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. gargantu
2011.02.26. 15:34
Abból ugye sértődés lenne, ha azt ajánlanám, hogy aki terrá-t ír, inkább menjen kapálni. (megfejtés: a megfelelő szótárakban)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. meridaboy
2011.02.26. 17:07
1. Minden techikai innováció jó valamire s előrébb mozdítja a fejlődés kerekét!
Mint azt drága volt biosz tanárom mondta minden helytelen válasznál:
-Ez is jó válasz csak nem ide!

2. Az e-Sata csatlakozókkal az a gond s talán az egyetlen hátrányuk, hogy rossz a kompatibilitásuk s ezért nem is nagyon készítenek rá perifériát. Szerintem, ha több olyan e-sata csatlakozót tettek volna a pc házakra amibe bele lehet dugni az usb eszközöket is (mint pl. az ASUS O!Play Air HDP-R3 media player-en) akkor elkezdtek volna tömegesen e-sata perifériák is megszületni annak kapcsán, hogy a csatlakozó ott van csak a készüléknek kell kihasználnia!

3. Az usb3-mal nem tudom mi lesz, de egy jó ideje nem nagyon hallani róla semmit s egy jó ideje nem is láttam semmi új usb3-as perifériát! Nekem az a véleményem, hogy az már csak akkor lesz kellően elterjedt, ha tömegesen elkezdenek rá perifériákat gyártani, különben egy olyasmi sors vár rá mint az e-sata-ra!

A technológia megalkotója (nevzzük Intelnek vagy bárhogy máshogy) pedig megérdemli, hogy elismerjék a munkáját, mert ezekben a fejlesztésekben soha nem lehet tudni milyen lehetőségek rejlenek s senki nem tudja, hogy esetlegesen kis változtatással mikre lehet még az eredeti célján kívül használni!

A hátsó szándéktól tekintsünk el mert lehet valakinek világot leigázó terve, ha a világ nem hagyja magát!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. meridaboy
2011.02.26. 17:21
és még egy gondolat:
-a végső megoldás (jelen fizikai tudásunk ismeretében) a fény alapú adatátvitel lesz, mert a fizika törvényei szerint semmi nem lehet gyorsabb a fénynél!
! 300.000, km/s ! (vákumban)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Phantomstr...
2011.02.26. 18:03
Az USB 3.0 nagyon jól érzi magát, de egereknél, billentyűzeteknél, ahol nagyon kevés információt kell (viszonylag) hosszú idő alatt továbbítani, bőségesen elég a 2.0, szóval nem fogják magukat összetörni. A pendriveok és külső HDD-k, ahova kell az extra sávszélesség, pedig már jelen vannak a piacon. A váltás csendes és fokozatos lesz, ahogy elterjednek az ezt támogató alaplapok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. balintdavi...
2011.02.26. 19:13
@meridaboy: Szerintem gimnáziumban fizikaórán nem rejtvényt kellett volna fejteni, és akkor esetleg tudná, hogy mennyi az elektromos áram terjedési sebessége a vezetékekben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. wethepeopl... garga...
2011.02.26. 19:36
gargantu: A kedvedért javítanám akkor "terabájt", ha így jobban tetszik. A kapálás részét pedig meghagynám neked, lassan itt a szezon lehet tréningezni! Egyébként nem adtam arra okot, hogy ilyen módon oktass ki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. prohlep
2011.02.26. 19:38
"Nem értem minek variálnak, ki kell húzni a gép elejébe egy SATA-t meg egy SATA tápot aztán csóközön ott a gyors csatlakozás, meg a nagy sávszélesség."

Win7 nem kezeli jol, belehal a win7-raid1, vigyazzatok, nehogy ti is csunyan megszivjatok, ... nalam most fut a helyreallitas, ... csupan sport kedveert, mert egy ujrainstallalas sokkal gyorsabb megoldas lett volna.

Win7 + RAID1 + eSata (vagy belso sata hotplug keret, vagy a fentebb idezett buhera) NEM BIZTONSAGOS.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Zeratuldan...
2011.02.26. 19:57
Szerintem ebben az a lényeges dolog (és ebbe gondoljatok bele), hogy ez a chip és kimenet nem csak adattároláshoz, hanem megjelenítéshez (hang és kép átviteléhez) is jó! A jövő laptopjaira talán nem is kell 100 féle csatlakozó, elég lesz 1-2 féle (az egyik talán ez a Thunderbolt lesz), és amíg az egyikre monitort kötsz, addig a másikkal hálózatra csatlakozhatsz, megint másikkal pedig külső meghajtóra/-ról másolhatsz. Ez nagyon jó elképzelés, és támogatom. Végre nem lesz az mint a mobiltelefonoknál, hogy gyártón belül is szinte modellenként más töltő, kábel, stb. kell. Ott is szabványosítanak. Egyszerűbb, gyorsabb, (később majd) olcsóbb. Nekem tetszik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. maross
2011.02.26. 21:56
" mert a fizika törvényei szerint semmi nem lehet gyorsabb a fénynél!"

meridaboy: ez inkabb ugy szol, hogy semmi sem lepheti at a fenysebesseget. az nincs kizarva, hogy ne haladjon 300k/sec folott, csak ilyen esetben nem lassulhat fenysebesseg ala.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. meridaboy
2011.02.26. 22:09
Valóban nem voltam ász fizikából, de gondolom a lényeget mindenkinek sikerült megértenie! (remélem)
Ha tévedtem akkor bocsánat!
Én még így tanultam:
"A fény (és a többi elektromágneses hullám) terjedési sebessége: c = 2.998 * 108 m/s
Einstein relativitáselmélete szerint a létezõ legmagasabb sebesség, független a fényforrás és a megfigyelõ sebességétõl."

Nem lehurrogni kell, hanem kijavítani!

Jó pap holtig tanul!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Balucsek Zerat...
2011.02.26. 23:13
Zeratuldani: az hogy nem csak adatot továbbíthatnak rajta nem új keletű ötlet, sőt már készítettek olyan monitor (bár nem tudom forgalomba is van-e), ami USB3-mon kapja a jelet mind az áramot.
Az a kérdés melyik lesz jobban fejleszthető és könnyebb megoldani a visszafele kompatibilitását a következő fejlesztésnél, anélkül elég nehéz sikeressé tenni egy csatlakozót. Annak idején a NEC feldobta hogy a jelenlegi sebesség akár 3x-osát is el lehetne érni az USB3 módosításával, de azóta hogy volt róla egy hír elég nagy lett a csend...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. lionhearte...
2011.02.26. 23:37
@meridaboy: nem azzal van a baj,h a fény fénysebességel terjed, csak annak a tudás hiányával, hogy az elektromos áram a vezetéken is pont fénysebességgel halad.

Az optikai rendszerek azért előnyösebbek kábeles társaiknál, mert míg a kábelra kerülhet zaj,addig az optikába nem zavarnak bele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. MasterMark
2011.02.27. 00:48
meridaboy: Tachyon-ról hallotál már?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Phantomstr...
2011.02.27. 01:04
lionhearted
Csak a pontosság kedvéért, a feszültség hatása az ami fénysebességgel terjed, és a vezető teljes hosszában gyakorlatilag egyszerre indul meg a töltések mozgása. Maga az elektron áram közel sem fénysebességű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. empeharom
2011.02.27. 06:02
http://www.sg.hu/cikkek/24226/egyszeru_felszerelessel_leptek_at_a_fenysebesseget
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Zeratuldan...
2011.02.27. 09:41
Balucsek: Igazad van hogy nem újkeletű, tudom én is. De ezeket már megfoghatóan rárakták gépekre (igaz eddig csak Apple-éknél), úgyhogy nem csak prototípusok (http://www.everythingusb.com/3m-usb-3.0-monitor-prototype-19214.html), hanem már sorozatgyártásban vannak. Ebből már lehet is valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pisztoly
2011.02.27. 10:01
papíron a high speed usb 2.0 is 480mbit-es. ezt nem tudom mire értették vagy hol jön ki ennek jótékony hatása, de ha ezt hozná akármilyen rácsatlakoztatott eszközön akkor nem kéne usb 3-4-50-100 sem mert a vinyó sebességét is lepipálná.
szakik mi a vélemény? (igazából nem értem az egészet. csak annyit, hogy "marketing rulez", de ez mindenre érvényes. thx!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Simba
2011.02.27. 10:53
empeharom: A lényeg itt van: "Bár a csúcs gyorsabban halad a fény sebességénél, az impulzus teljes energiájára ez nem igaz."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. meridaboy
2011.02.27. 13:54
Srácok! Nehogy egymásnak essetek e témában!!!
Miattam meg pláne ne!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mtrx220
2011.02.27. 15:50
mekkora ászok tudnak itt előlkerülni minden útszéli bokorból
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Humbuk
2011.02.27. 16:02
Szerintem az a baj, hogy túl nagy detektívek lettünk az évek során. A magyar emberek csak saját fejükkel képesek gondolkodni. Azért mert nekünk drága valami, még nem azt jelenti, hogy másnak is az. Általánosságban mondom: Lehet vannak az intelnek piszkos/mocskos ügyei és igen, van perenkívüli megállapodás is! Miért? Mert a törvény megendedi! A politikusok 98%a tolvaj/korrupt rohadék! És? Változik valami azon, hogy ezen sírunk? Nem, hát akkor?

Abba kell hagyni az összesküvés elméletek gyártását és a folytonos magyarázkodást. Nem segít sem rajtam, sem rajtad!

Tény: Az intel kijött egy újabb találmánnyal amiben van még bőven tartalék! Akkor hova is ez a "nem terjed" el meg "az lesz a sorsa, hogy..." Aki orákulumnak hiszi magát menjen lottózni. A támogatókat meg nem a kisemberekben kell nézni hanem a nagy multikat! Mert ha csak ezt a technológiát nézzük és mondjuk összeáll a Intel+Microsoft+Nvidia+Apple akkor mondja meg valaki, hogy ki akadályozza meg őket abban, hogy kicsinálják az usbt? Senki

Végül is mind rabszolgák vagyunk, csak sokan ezt még nem tudják

Természetesen kiváncsi leszek, amikor az új thunderbolt optikai alapú lesz, hány 100x veri el az usb-t.

Peace
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. norberth20
2011.02.27. 16:15
USB 2.0 névlegesen 480Mbit=60MB nem egy nagy sebesség
FireWire nem egy elveszett cucc, csak aki nem használja annak az alaplapján porosodik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Johnzy
2011.02.27. 17:13
Hmm, ez a kütyü képes lenne úgy is működni, hogy csak a 4x-es sebességű PCI-E kapcsolódik?? Ha igen akkor rá egy sima nyákra és már is ki lehet adni ugyanúgy mint az USB 3.0-ás kártyákat!
Ha működne így is, akkor viszont a PCI-e sebessége miatt nem érné el a névleges, maximális 10 Gbps-es sebességet, igaz???

[Amúgy a proci mellett balra a dGFX felirat mi akar lenni, diszkrét, különálló grafikus kártya??]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nattila77
2011.02.27. 17:26
remélem elbukik már az elején

legyen EGY szabvány, amivel MINDEN eszköz kompatibilis (usb3 "pont jó" erre)

nagyon nem tetszik a trend: egyik laptopomon esata, másikon usb3, otthoni gépen firewire - ezt NE!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pisztoly
2011.02.27. 17:58
norberth20:
vinyón belül nem másolok 60mb-al! boldog és tökéletesen elégedett ember lennék ha az usb2.0 csak hasonlót tudna!
na vége ez off-nak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Johnzy
2011.02.27. 18:01
@norberth20:
Az hagyján, de a 480Mbit/60MByte csak papíron érvényes
Nekem egy 2Terrás WD Green-em van egy LC-Power tokban amin USB2.0 és eSata is van. Mivel laposhoz használom, ami régebbi és csak USB2.0 van rajta, így a legnagyobb csúcssebesség is csak 34-35 MByte volt, általában olyan 28-32-vel megy. Ha nagy mennyiségű adatot kell rá vagy róla másolni, akkor kénytelen vagyok kihámozni a helyéről és mivel szerencsére van a deszkán alapból eSATA, USB3.0, FireWire, így ott már rendesen, a vinyó kapacitását maximalizálva tudom meghajtani...


@nattila77:
Osztom a véleményed, de sajnos ez a probléma leginkább a gyártók sara, én olyan deszkát választottam amin kávéfőző is van, így nem érhet meglepi. Viszont vedd figyelembe, hogy az Általad említett mind3 technológiának van egy kronológia sorrendje; FireWire a legrégebbi, majd eSATA, aztán USB3.0 . Az, hogy a teljesen mai gépekbe nem kerül 3.0-és USB, ez a gyártok szemétsége, ugyanis maximum 10e Ft értékű többletköltség lenne egy 2 portos USB3.0-ás chip felintegrálása a lapos deszkájára, de persze csak felsőbb kategóriás gépekbe rakják, azzal a címszóval, hogy; "ha kell a felső kategóriás 3.0-ás USB, akkor vedd meg 300e-ért a felsőkategóriás notit is!" (pl DELL XPS). Jobb gépeken már ott van az eSATA is. Régen szinte alig használta pár ember a FW-t, így nem is lett nagy keletje, az eSATA-val karöltve, amit szintén nagyon kevesen használtak. Szerencsére már többen is ráálltak az eSATA-ra, így a mai, de VISZONYLAG egyszerűbb gépeken is ott van ez a csatlakozó [pl.: DELL Inspiron N5010, LENOVO G560 ~140-200k]. Az, hogy némelyik eszközünk régebbi, némelyik újabb, az magunknak meg persze a fizetésünknek köszönhető, abszolút nem törvényszerű, hogy kompatibilisek legyenek egymással. Szerintem egy-két, talán három év múlva a FW seholse lesz, az eSATA is csak elvétve, de mindenhol USB3 lesz, a digitális kameráktól kezdve, a mobilokon keresztül az összes külső adatárolóig, a WC-tartályt is ideértve...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kange
2011.02.27. 20:21
Tényleg mennyi mindenen össze tudtok veszni!

Amúgy a rézvezetéken történő adattovábbítás másik nagy hátránya a zavar mellett az, hogy minél messzebbre viszed az adatot, drasztikusan megnő az ellenállása, ezáltal csökken a jel ereje. Optikai kábel tulajdonságai sokkal jobbak.

pisztoly: vinyón belül hogy a fenébe másolnál ílyen sebességgel? Ne felejtsd el, akkor egyszerre olvas és ír. Két vinyó között nézd meg a sebességet, ott simán el lehet érni a maximumot USB 2.0-val.

meridaboy: Nekem speciel a Gigabyte alaplapomon van 2db USB/eSata csatlakozó, azaz így is és úgy is használhatod. Kifejezetten hasznos, szal azért jönnek ezek a megoldások is.

Nem értem, hogy miért szidjátok itt sokan az eSata-t. Szerintem 100x jobb, mint az USB 2.0 és nem csak a sebesség miatt, hanem sokkal gyorsabban reagál a vinyó. Igazából nem is nehéz elérni, pl. ha az ember külső hdd rack-t vesz, minimális plusz költséggel lehet olyat is venni, amihez adnak eSata kivezetési lehetőséget és kábelt is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MaximumGam...
2011.02.27. 21:01
Minek ide ilyen??? még USB 3.0 is alig terjedt el... ez vicc.. amig max 40GB os dolgokat mozgat az ember BlueRay film pl... addig felesleges... a játékok max mérete is 20-25GB.. ezt nem átlag felhasználoknak találták ki... és nem is duplája az usb 3.0 nak adatok szerint...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!