iPon Hírek

Bemutatkoznak a CE5300-as sorozatú Intel Atom CPU-k

Dátum | 2013. 03. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A CE5300-as sorozatban összesen nyolcféle SoC egység kapott helyet, amelyek mindannyian két processzormaggal és Hyper-Threading támogatással érkeznek. Érdekesség, hogy egyes példányok egyszerre akár több videó kódolására is képesek, sőt, emellett még tartalomvédelmi szolgáltatást is kínálnak. A videó kódoló eljárás akkor jöhet különösen jól, ha okostelefonra, illetve táblára szeretnénk tartalmakat streamelni. Ekkor egy 1080p-s videó könnyedén lekonvertálható például 480p-s felbontásra, míg ezzel párhuzamosan egy táblára akár 720p-s videó folyamot is továbbíthatunk. A kiváló képi megjelenítésről a PQE (Picture Quality Engine) motor gondoskodik.

Az új, Berryville kódnévre hallgató Intel Atom sorozatú SoC egységek 32 nm-es csíkszélességgel készülnek és számos vezérlőt tartalmaznak. Egyrészt találunk bennük SATA vezérlőt, illetve három USB portot kínáló USB vezérlőt is, de ezek mellett PCI Express vezérlő és Crypto motor is jelen van bennük. Utóbbival garantálható a streamelt adatok biztonsága. Az új SoC egységek még eMMC 4.4-es NAND Flash interfészt is kaptak. A friss SoC egységek közül a CE5310-es és CE5320-as példányok HDMI videó kimenettel is rendelkeznek majd, azaz képesek lesznek külső megjelenítő kezelésére is. Maguk a SoC-ok egyébként a Cedar Trail egységekből ismert Saltwell processzormagokat, illetve a PowerVR SGX 545 típusú, 400 MHz-es magórajelen ketyegő videó vezérlőt használják. A CE5300-as család tagjai negyedik generációs médiaprocesszoroknak tekinthetőek, amelyek most először aknázzák ki a 32 nm-es gyártástechnológiában rejlő lehetőségeket. Az fejlett energiagazdálkodás mellett üzemelő SoC egységek legfontosabb tulajdonságait az alábbi táblázat tartalmazza:

A CE5300-as sorozat tagjai köré több neves gyártó is épít hálózati adattárolókat - ilyen termékek az Asustor, a Synology és a Thecus kínálatában már biztosan lesznek. Az új SoC egységekre alapozó NAS-ok alapára 299 dollárról indul. Azok a CE5300-as SoC-ok, amelyek PQE technológiával rendelkeznek okostelevíziókban, illetve set-top-box konfigurációkban is helyet kaphatnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!