iPon Hírek

Bemutatkoznak a Creative új hangkártyái

Dátum | 2012. 08. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A friss hangkártyák mindannyian PCI Express 2.0 x1-es csatolófelülettel érkeznek és a Sound Blaster Z családban kapnak helyet. A termékek számos hasznos szolgáltatással, illetve technológiával rendelkeznek, emellett hangminőség tekintetében sem lehet okuk szégyenkezésre, ugyanis mindannyian Creative Sound Core3D alapokon nyugszanak.


A három új hangkártya közül az abszolút csúcsot a Sound Blaster ZxR modell jelenti. A friss termék egy 127 dB-es jel/zaj aránnyal rendelkező DAC egységet rejt, a hozzá tartozó kiegészítő DBpro modulon pedig egy 123 dB-es jel/zaj aránnyal büszkélkedő ADC teljesít szolgálatot. Utóbbival RCA bemeneten és optikai bemeneten keresztül is remek minőségű hangfelvételeket készíthetünk. A hangkártya komponenseit egy EMI borítás védi az elektromágneses interferenciától annak érdekében, hogy a hangminőség a lehető legjobb lehessen. A műveleti erősítők cserélhetőek, a fejhallgatókat pedig egy felsőkategóriás, 80 milliwattos teljesítményű fejhallgató erősítő szolgálja ki, amely még a 600 ohmos impedanciájú példányokkal is gond nélkül megbirkózik.


A feketében pompázó, rendkívül tetszetősre sikeredett hangkártya nem csak 3,5 milliméteres, hanem 6,3 milliméteres jack audió csatlakozókat is tartalmaz, sőt, még két RCA audió csatlakozó is helyet kapott rajta. A kiegészítő modulon RCA csatlakozók valamint optikai audió ki- és bemenet egyaránt jelen van.

Ehhez a hangkártyához jár még egy ACM névre keresztelt kiegészítő is, amely a hangerő egyszerű szabályozására, valamint a fejhallgató kimenet és a mikrofon bemenet gyors elérésére ad lehetőséget. A termék ezzel együtt dupla mikrofontömbbel is rendelkezik, amely az SBX Dialog Plus és a CrystalVoice eljárásokkal gondoskodik arról, hogy játék közben, illetve Skype beszélgetések alkalmával beszédünk tiszta, érthető, zajoktól és visszhangoktól mentes legyen.A második új hangkártya a Sound Blaster Zx típusjelzést kapta. Ez a modell fekete helyett már piros EMI borítással érkezik és sajnos nem jár hozzá a fentebb már említett, rendkívül hasznos kiegészítő, a DBpro kártya. Az újdonságon a 3,5 milliméteres jack audió kimenetek mellett azért cserébe egy optikai audió kimenet és egy optikai audió bemenet is helyet kapott, a beépített RCA csatlakozókról azonban le kell mondanunk. Ez talán nem túl nagy tragédia. Az ACM modul ehhez a termékhez is jár, ám dizájnja már eltér a ZxR-hez mellékelt példányétól, ahogy az a legelső képen is látszik.


A sort a Sound Blaster Z modell zárja, amelyhez már se ACM modul, se DBpro bővítőkártya nem jár. A termék dizájnja és kivitele megegyezik a Zx modellével, ajánlott végfelhasználói ára azonban jóval kedvezőbb. Az újdonsághoz ha ACM modult nem is, két mikrofontömböt alkalmazó külső mikrofont azért kapunk. A termék DAC egységeinek jel/zaj aránya itt is 120 dB-es értéket képvisel, ahogy a Zx modellnél is. Utóbbi két modellhez piros LED-es megvilágítás is jár.

Az új Creative Sound Blaster hangkártyákhoz az említett technológiákon kívül jár az SBX Surround támogatás, amely 360 fokos térhangzás érzetét kelti. Az SBX Smart Volume eljárás az egyenletes hangszintről gondoskodik és Night Mode funkciót is kínál, amely éjszakai filmnézésnél jöhet jól, ugyanis a robbanások és egyéb erős hangeffektek hangerejét csökkenti, így amíg mi filmet nézünk, mások nyugodtan aludhatnak. Az SBX Dialog Plus eljárás a játékokban és a filmekben elhangzó párbeszédek tisztaságáról és érthetőségéről gondoskodik, az SBX Bass technológia pedig a hiányzó alacsony frekvenciás hangok pótlásában segédkezik.

Az új hangkártyák közül a Sound Blaster Z modell már októberben, a Zx és ZxR modellek pedig majd csak valamikor decemberben tűnnek fel az üzletek polcain. A család tagjai sorrendben 119 (Z), 149 (Zx) és 249 dollárba (ZxR) kerülnek majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. khameleon
2012.08.17. 13:26
Hát ideje volt már nekik is előrukkolni valamivel, nem csak az erőltetett "gamer" hangkártyáival
Ez már megfelelő konkurenciája lehet a jobb xonaroknak pl, meghallgatnám azt a ZxR-ot!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. khameleon
2012.08.17. 13:31
ahogy mondod ocsabi, én is megnéznék egy tesztet, összehasonlítást ebben a kategóriában! bár a xonaromat nem cserélném le, kb ugyanazt tudja ha az adatokat nézzük, azonban hangzásban lehet attól némi különbség jó, akár rossz irányba is! jól is néznek ki, bár nem az az elsődleges szempont! szerintem rosszul nem jár vele aki megveszi, na persze nem logitech meg hasonló hangrendszerek alá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Beatmad
2012.08.17. 13:36
na ez már az adatok alapján felér a asus xonar kártyáival, bár biztos nem fogom lecserélni a a HDAV-t azért a +7dB jel-zaj arány értékért
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. khameleon
2012.08.17. 13:41
aztán nemsokára jönnek a sosem értettem minek hangkártya ha van az alaplapon is 7.1 típusú hozzászólások, már várom őket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. chris123
2012.08.17. 14:04
Hát...ha nem is az alaplapon, de jó volna ha tudnák a 7.1-es hangot. Nekem úgy tűnik ezek csak 5.1-et tudnak. Az extra szolgáltatások főként azoknak jók akik fejhallgatóval játszanak, szóval az én fajtámnak nem igazán. Részemről inkább maradok a régi X-fi kártyámnál, vagy ha új kell akkor Asus ROG Xonar Phoebus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. zodiac83
2012.08.17. 14:12
A jel/zaj nemrossz, de az önmagában nem mond el mindent a konverterek minőségéről. Harmonikus torzítás, sztereo áthallás, mintavételezesési frekvenciák, -bitmélységek... ? (Gondolom jók azok is, csak érdekelt volna.) 250 dolláros kártyára rakhattak volna már szimmetrikus ki/bemeneteket is akár. Tudom, tudom konzumer piac, de ennyi pénzért már egész jó professzionális kártyák is vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. kray
2012.08.17. 14:14
Azt sajnálom csak, hogy egyiken sincs HDMI kimenet a Dolby és DTS HD hangsávoknak.

A Xonar HDAV is csak úgy képes rá, hogy leszedi a VGA-ról és úgy továbbítja...

Pedig nem hiszem, hogy ne lehetne megoldani ezt egy chippel, na de mindegy Amúgy jó kártyák.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zodiac83
2012.08.17. 14:17
@ khameleon: "aztán nemsokára jönnek a sosem értettem minek hangkártya ha van az alaplapon is 7.1 típusú hozzászólások, már várom őket"

Minden attól függ, min hallgatod. Komolyabb hangkártyához komolyabb hangcucc is dukál. Párezer Ft-os Géniusz hangdobozkákhoz/fülesekhez elég egy jobbfajta alaplapi is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Cooley
2012.08.17. 14:23
Most komolyan fogták, és átnevezték a CMSS 3D-t SBX Surround-ra, a SVM-t meg Night Mode-ra? Ha a szoftvertámogatás ugyan olyan szar lesz ezeknél is, mint a korábbi kártyáknál, akkor meg lehet cseszni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gyenesmart...
2012.08.17. 14:28
Sound core. Hát ez szerintem mindent elárul. Ha jól emlékszem ez van a recon3d-n is. Amit elég sokan szidnak a hangja miatt profibb oldalakon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. khameleon
2012.08.17. 14:34
@ zodiac83:
Tudom, azért mondom... sokan elvakultak és nem is gondolnák hogy annál van jobb is, illetve van értelme jobbnak is. Természetesen, akinek nincs hozzá megfelelő hangcucca, no meg mp3ban tárolja a zenéit, nyilván nem nem fog befizetni egy ilyenre, de ne mondja, hogy nincs értelme, én így értettem. Engem a legtöbb ismerősőm hülyének néz, hogy miért csak flacot hallgatok, ha az mp3 csak negyedannyi helyet foglal el... én inkább nem sajnálom rá a helyet, de szóljon jól amit hallgatok
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Gyurkov
2012.08.17. 15:57
Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro + Creative T5900 a nyerő páros! Kiadhatnának egy friss külső hangkártyát is, arra lehet hogy beruháznék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. sanyix
2012.08.17. 16:22
@ocsabi: arra is azért esküsznek, mert ma az ritkaság->különcség->menő->beetetnek mindenkit aki nem hallotta hogy az jobb sokkal, minőségibb, kifinomultabb stb.

Ez mindig jelen volt az embereknél. Régen pl a műanyag megjelenésekor az nagyon menőnek és kifinomultnak számított, a fém gagyi volt, ma meg fordítva. Valaki elindít egy dilit azt a sok hülye követi

Pedig nem csak az adatai szerint rosszabb, tényleg az, tompítja a hangokat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. khameleon
2012.08.18. 02:06
Csöves erősítők az egy teljesen más világ, az tény, hogy torzítja valamelyest a hangot, de mindazt úgy teszi, hogy az emberi fül számára inkább csak kellemesebbnek hasson! Nekem volt szerencsém az itthoni hangrendszerem letesztelni egy csöves erősítőt, gyönyörű ahogy szólt, nagyon tetszettek főleg a magas hangok, a dallamok, nagyon melegen és fülbemászóan szólt, nagyon imádtam! Azért választottam mégis egy komolyabb integráltat, mert ott sokkal dinamikusabban szóltak a mélyek, ám ott meg a magas tűnt hirtelen száraznak a csöves után. Egyébként ne gondoljátok, hogy a csöves erősítőknek leáldozott, ma is foglalkoznak vele, és nem két filléres dolgok ezek! Mcintoshnál láttam olyan hibrid erősítőt, ami félig csöves, félig integrált megoldás volt, na azt nagyon meghallgatnám, és azt hiszem fájó szívvel hagynám ott...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Bigpeterso...
2012.08.18. 08:13
Nekem van csöves erősítőm, de nem használom gyakran. Persze hangzásban szerintem mindent ver, csak a csöveknek az élettartama jóval kevesebb mint a félvezetőknek.

Egyébként az integrált áramkörös erősítők (stk kivétel) a félvezetős erősítők közül az alap kategória. Tökéletesek játékhoz, filmezéshez, mp3-hoz, sőt, vannak kifejezetten jó minőségű Ic-k, amik már tényleg jól szólnak. Persze ezek nem a drága kategória, belépő szint, alsó-közép kategória.
Minőségileg nagy ugrás a tranzisztoros és FET-es erősítők (Gondolom Khameleonnak is ilyen van, remek választás ). Egy ilyen jól megépített erősítő hangzása szintén magával ragadó tud lenni, persze nem éri el a csövest. Ezeket már illik normális hangfalakkal, normális jellel ellátni. Erre való a hangkari. Hogy kinek milyen, az már pénztárca és igény függő
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rini
2012.08.19. 00:19
Aki igazán jó minőségben akar zenét hallgatni az most is bakelitlemezt és csöves erősítőt használ megfelelő hangfalakkal. Még mindig nemhalottam jobb párosról.

A hangkártyákkal kapcsolatban. Én is Creativot használok és gondom nemigen volt vele. Jól tették a dolgukat. Ami nekem sem tetszett/tetszik, hogy a szoftver támogatása néhány éve nagyon gyenge. Az xp-é még számomra elfogadható volt de azóta nem dobta fel a napjaimat a támogatás hiánya. Talán ezekkel a kártyákkal javulni fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Ronan
2012.08.19. 22:31
Nézelődtem jobb hangkártya iránt talán ez lesz egyik, logitech z-5500-hoz illene egy ilyen csak hát az a borsos árcédula..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kepi
2012.08.22. 08:53
Ronan:

Elég ahhoz ez Asus Xonar DX is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!