iPon Hírek

Bemutatkozott a Galaxy Note8

Dátum | 2017. 08. 23.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Samsung a „Do Bigger Things” szlogennel felvezetetett eseményen tényleg egy a Galaxy S8+-nál nagyobb dolgot leplezett le, még ha nem is sokkal. A várakozásoknak megfelelően bemutatkozott a Galaxy Note8, ami a Note7 fiaskó után kemény feladat előtt áll, de elnézve a képességeit, nem okoz majd neki gondot a vásárlók elcsábítása.
Ahogy arra számítani lehetett, az Infinty Display maradt, de már 6,3 hüvelykes a mérete, ami nem sokkal nagyobb a Galaxy S8+ esetében megismert 6,2 colos egységnél. A paraméterekben pedig nincs is különbség, továbbra is 2960 x 1440 képpontos felbontással és Super AMOLED technológiával kell számolnia az érdeklődőknek – és HDR10 támogatás is van. A képminőség egészen lenyűgöző lesz, afelől kétségünk sem lehet. A Galaxy Note8 a széria kötelező kiegészítőjével, az S Pen érintőceruzával érkezett, ami a nagy képátló mellett jelentősen meg tudja majd könnyíteni a használatot. Ez az eszköz a házban kapott helyet, és egyetlen mozdulattal ki lehet pattintani a helyéről. Nagyon pontosan és természetesen használható az S Pen, mert a hegye mindössze 0,7 milliméteres, mint egy mezei golyóstollnak, és az elődhöz hasonlóan nem kevesebb mint 4096 nyomásszintet képes megkülönböztetni. Tavalyi funkció, hogy a kikapcsolt megjelenítőre is lehetett rajzolni az S Pen használatával, de ez meg lesz a Note8-ban is. A Samsung igazán kitesz magáért, ha az S Pen fejlesztéséről van szó, rengeteg mindenre használható, de ez kell is, hiszen a Galaxy S8+-hoz képest egyébként nem tudna elég extrát nyújtani az új Note modell.
A Samsung eddig húzta a duálkamera bevetését. A Galaxy Note8 két darab 12 megapixeles kamerával lett felszerelve. A rendszer minden esetben egy szempillantás alatt talál majd fókuszpontot a Dual Pixel technológiának köszönhetően, amit elsőként a Samsung alkalmazott okostelefonban. A főkamera 1/2,55 colos szenzorra épül, F/1.7-es rekesznyílású lencserendszert kapott, a társa pedig F/2.4-es, ezek optikai képstabilizátorral is meg vannak toldva. A másodlagos kamera (1/3,4”) kétszeres zoomot nyújt, akárcsak az iPhone 7 Plus; itt is lesz például portrémód, ahol jobb mélységélességet kapnak az arcképek – a háttérmosás látszik az élőképen (Live Focus) és utólagosan is változtatható. A frontkamera szintén F/1.7-es apertúrájú, és 8 megapixeles önarcképek készítésére alkalmas, ha pedig videocsevegéseket kell vele bonyolítani, Quad HD minőséget tud nyújtani. Az Android 7.1 operációs rendszer lesz jelen a csúcsgépen, ami egyebek mellett már a Bixbyvel lépett a színre. A digitális hangalapú asszisztens, ami mostanra globálisan elérhető, egy dedikált gombot is kapott a masina oldalán. Az osztott képernyős nézetnél újdonság lesz, hogy lehet már összekötött programpárokat is létrehozni, és ezeket egyszerre indíthatja a mobil, szóval a dokumentumkezelő mellett rögtön ott lehet a jegyzettömb. Különleges újdonság a Live Message, amit az S Pennel rajzolhat a felhasználó, és a fogadó félnél a megnyitáskor éppen úgy jelenik majd meg (GIF-ként), ahogy az ember „kijelzőre vetette”.
A motortérben túl nagy változás nem történt, a Galaxy S8 és a Galaxy S8+ esetében használt központi chipek kerültek itt is bevetésre. A Qualcomm Snapdragon 835 és a Samsung Exynos 8895 lépett a színre, hogy melyik hol fog felbukkanni, az régiófüggő. Magyarországra valószínűleg az előbbi lapkával szerelve jön majd a szerkezet. A chipek hasonló teljesítményt nyújtanak egyébként, és egyaránt 10 nm-esek. A rendszermemória 6 GB-ra nőtt a korábbi négyről, de valószínűleg ez eddig sem korlátozta a felhasználói élményt, szóval nem lesz érezhető hatása a Galaxy Note8 teljesítményére. (A Samsungnak itt lépnie kellett, hiszen más gyártóknál már a 8 giga RAM is opció, még ha annak nincs is sok értelme felhasználói szempontból.) A zászlóshajó háttértárának kapacitása 64 GB, és ha ez kevés lenne, akkor egy microSD kártya használatával könnyedén fentebb lehet tornászni a rendelkezésre álló helyet. A kapcsolati képességek sorát a gigabites 4G LTE hálózati modem nyitja a Galaxy Note8-ban, ami támogatja a VoLTE-t is. A Wi-Fi (VHT80) 802.11ac szabványnak is megfelelő, a Bluetooth modul pedig 5.0-s, van benne NFC chip és az MST-t is támogatja, ami a Samsung Pay szolgáltatáshoz köthető. A Dual-SIM lehetőség opcionális a Samsung újdonságánál.
A Galaxy Note8 vízálló, IP68 védettséget élvez, tehát a víz csak nagyobb nyomás mellett hatolhat bele, a porral szemben pedig teljesen védett. Bátran lehet használni a vízfelszín alatt is az okostelefont, sőt mi több, még az S Pent is elő lehet kapni víz alatt, szóval semmi nem szab határt a készülék teljes értékű használatának. A Galaxy Note8 minden irányból nagyobb lett, mint a Galaxy S8+, szóval a tervezőknek itt már nem sikerült annyival vékonyabb keretek közé szorítani a gépet, hogy az az egy tized col ne látszódjon meg rajta. 162,5 x 74,8 x 8,6 milliméteres a térfogata, a tömege pedig 195 gramm, tehát elég sokkal, 22 grammal súlyosabb, mint a pluszos Galaxy S8 (és persze az elődjénél is minden tekintetben nagyobb). A felépítés minőségére és az anyaghasználatra egészen biztos, hogy nem lehet majd panasz, a szerkezet üveg és alumínium felületek tökéletes összhangjában született meg, és mivel az élei hajlítottak, nagyon kényelmes kézben tartani. A Galaxy Note8 színválasztékában szerepel levendulaszürke, fekete, arany és sötétkék opció is.
Kétféle biometrikus azonosítási módot kínál a Galaxy Note8. Az előlapon ott az íriszszkenner, a hátlapon pedig az ujjlenyomat-olvasó, ami gyorsan és pontosan dolgozik, de sajnos ezúttal sem igazán sikerült jó helyet találni neki. Megint a kamera mellett helyezkedik el, annyi különbséggel, hogy már a LED-es villanókat közbe ékelte a Samsung, így talán kisebb eséllyel fog az optikához érni az eszköz tulajdonosa. Az USB csatlakozó C-típusú, de ez itt már aligha okoz meglepetést az embereknek. Érdekes módon az akkumulátor csak 3300 mAh-s kapacitású, ez bizony nem sok jót jelent az üzemidőre nézve. Érthetetlen módon még a Galaxy S8+-nál (3500 mAh) is szerényebb telepből kell táplálkoznia. De legalább biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz vele minőségi gond, mert a Samsung a Galaxy Note7 esete óta sokkal szigorúbb vizsgálatoknak veti alá a telepjeit. Van gyorstöltés támogatás és vezeték nélküli töltővel is lehet táplálni az okostelefont.
AKG fülhallgatóval a dobozában érkezik a telefon.
A Samsung a DeX-re is újra kitért, ami igazából a Galaxy S8 párosával mutatkozott be. Ez egy olyan dokkoló eszköz, amivel elvileg úgy lehet használni a csúcsgépet, mintha csak egy asztali számítógép lenne. Külső billentyűzet és nagyobb megjelenítő is csatlakoztatható hozzá, ezáltal sokkal dinamikusabban lehet dolgoztatni a készüléket. Ezt egyébként az évek során már több gyártó is bedobta új lehetőségként, de eddig egyetlen alkalommal sem lett ez a felhasználási mód különösebben elterjedt, és bizony a Samsung DeX sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, így a megjelenése óta már az ajánlott fogyasztói árát is megvágta a gyártó. Kisebb újítások egyébként itt is történtek. Mostantól a DeX használható tokba bújtatott okostelefonnal, és a támogatott applikációk sora is bővült. A Samsung Galaxy Note8 szokatlanul sokat várat magára. Az újdonsült csúcsmodell ugyan már most bemutatkozott, de az európai forgalmazásra szeptember 15-ig várni kell, csak ekkor kerül majd a boltokba az okostelefon. A készüléket meglehetősen borsos áron méri a Samsung, 1000 eurót kell majd leszurkolni érte, szóval borítékolható, hogy hazánkban 300 ezer forint felett nyit majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. thestock
2017.08.23. 20:04
A 6. képen a samsung vízhűtése látható, amivel elkerülhető hogy kigyulladjon a telefon. Hiába no, innovatívak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kogeru thest...
2017.08.24. 09:26
Vajon a medence az hozzá jár, vagy külön kell venni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. SgScorpion thest...
2017.08.24. 10:26
Ez a samsung vízhűtés az S6 óta van btw
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lillehamme...
2017.08.24. 12:11
Csak azoktol a randa lekerekitett szelektol szabadulnanak meg....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. wintercoun... lille...
2017.08.24. 12:54
Jo az, nem akarom, hogy az eles sarkok kilyukasszak a zsebemet Kulonben is, ugy inkabb hasonlit a zsebemben egy hatalmas peniszre!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zotya21 thest...
2017.08.25. 16:01
végül is ez nem hülyeség

ha otthagyod valahol a telefont tedd bele egy akváriumba és nemfog leégni a házad
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. CannaBEAST
2017.08.26. 12:08
Reméljük, hogy ez nem durran el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!