iPon Hírek

Bemutatkozott a GeForce 600M család is

Dátum | 2012. 03. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az Nvidia a tegnapi nap folyamán bemutatta a GeForce GTX 680-as videokártyát, amely jelenleg az asztali videokártyák piacán a leggyorsabb egyetlen GPU-s megoldásnak minősül, sőt, már a partnerek GeForce GTX 680-as megoldásai is bemutatkoztak. Az újdonsághoz már friss driver is rendelkezésre áll, most pedig a mobil hatos sorozatú videokártya kínálatról is lehull a lepel, ahol ezúttal elég vegyes kép fogad minket.

Nem mind Kepler, ami GeForce 600M


Ahogy az a lenti táblázatból is kiderül, az abszolút felsőkategóriás mobil videokártyák szegmensében nem Kepler, hanem Fermi alapú megoldásokat találunk, amelyek ezúttal kevesek ahhoz, hogy az AMD Radeon HD 6990M-ét megfosszák a tróntól. A kínálatban azért találunk néhány Kepler alapú mobil videokártyát is, amelyek a GK107-es GPU köré épülnek. A szóban forgó GPU 28 nm-es csíkszélességgel készül 384 CUDA maggal rendelkezik, valamint 32 textúrázót és 16 renderelő egységet vonultat fel. Az újdonság 128-bites adatsínen keresztül kapcsolódik a GDDR5-ös, illetve DDR3-as fedélzeti memóriához - modelltől függően.


Az új GPU esetében természetesen elérhető a DirectX 11.1-es támogatás, valamint a GeForce GTX 680 esetében megismert hardveres H.264-es videó kódoló motor, az NVENC is. A Kepler alapú újdonságok mindannyian 384 CUDA magot kínálnak, kivéve a GeForce GTX 640M LE modellt, amely nem csak 384, hanem ennél kevesebb CUDA maggal is elérhető lesz, legalábbis a jelenlegi információk erre engednek következtetni.

A GeForce 600M család tagjainak paramétereiről az alábbi táblázat rántja le a leplet.


Az újdonságok közül csak a GeForce GT 675M, a GeForce GT 670M és a GeForce GT 660M kínál kétutas SLI támogatást, a többiek nem.


A kínálat a fentiek alapján teljesnek tűnik. Egyes noteszgép gyártók már piacra dobtak olyan Sandy Bridge alapú notebookokat, amelyekben a GeForce 600M család egyes tagjai teljesítenek szolgálatot, de az Nvidia állítása szerint a mobil Ivy Bridge processzorok megjelenése után még ennél is sokkal-sokkal több olyan noteszgépet találunk majd a boltok polcain, amelyek Kepler vagy Fermi alapú, GeForce 600M sorozatú mobil videokártyával rendelkeznek.

GeForce 600M alapú videokártyával ellátott noteszgépek az Acer, Alienware, Asus, Dell, Gigabyte, HP, Lenovo, MSI, Samsung, Toshiba és a  Vizio kínálatában egyaránt jelen lesznek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. markangabo...
2012.03.23. 10:31
A Fermi legalább 28nm-en készül?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. carraroxt
2012.03.23. 12:11
Szerinted érdemes lenne rá pazarolni a szűkös gyártókapacitást? Na meg áttervezni egy életciklusa végén lévő terméket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!