iPon Hírek

Bemutatkozott a HTC akciókamerája

Dátum | 2014. 10. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A HTC a Desire Eye okostelefon mellett egy olyan új terméket is reflektorfénybe állított, amely a vállalat eddigi profiljához egyáltalán nem illik. Egy új területen való debütálás mindig rejt magában némi rizikót, de látva a végeredményt, eléggé figyelemreméltó alkotást sikerült kalap alá hoznia a HTC mérnökeinek.
A RE akciókamera már szemlátomást is egy nagyon különleges megoldás lett, ugyanis szó szerint vonzza a tekinteteket. Vélhetően valami igazán figyelemfelkeltő dizájnt szerettek volna a HTC-nél, és ezt bizony sikerült is elérniük. Az átlagos akciókamerák legtöbbször nagyon egyszerű alakot öltenek, a GoPrók jóformán téglák, a Sony és a Contour pedig általában egy csőbe rejti a saját megoldásait. A HTC is a csőformának szavazott bizalmat, de az optikát rejtő részt oldalra hajlították ezáltal olyan képet fest a RE, mint egy periszkóp. Ráadásul az egész fényes műanyagból van, és egészen feltűnő (narancssárga, kék, türkiz, fehér) színekben ölthet majd testet. Az ilyen készülékek általában valamilyen tokban laknak, nagy erénye lesz viszont a RE kamerának, hogy ez alapból bírja a port és a vizet. A burkolata önmagában IP57 védelmet biztosít, a hozzá tartozó sapkával pedig még jobban ellenáll a nyomásnak, ilyenkor már az IP58 előírásoknak is megfelel. Arról nem szólt a fáma, hogy a feltűnő külcsín mennyire bírja majd az ütődéseket, azonban a lencse védőüvege magas karcállóságú, így remélhetőleg ennek semmilyen körülmények között nem lesz komolyabb baja.
A színfalak mögött egy 16 megapixeles képérzékelő található, ami 1/2.3 CMOS hüvelykes méretű, ami kellően nagy a jó képminőség eléréséhez – ekkora szenzor van a Sony csúcsmobilokban, és a kompakt fényképezőkben is. A lencserendszere 146 fokos látószöget biztosít számára, hogy semmi ne maradjon le a felvételekről, de sajnos csak F/2.8-as apertúraértéket tud felmutatni, ezáltal rosszabb fényviszonyoknál könnyen zavarba jöhet. Részletesebb beállítások nincsenek rajta, kétféle előre meghatározott módban fogja rögzíteni a "szeme" előtt történő eseményeket: a nagyobb, krómhatású gomb benyomásakor indul majd a Full HD felvétel (30 FPS), a lencse alatt elhelyezett kisebb billentyű pedig a 120 FPS-es, 720p-s anyagok rögzítésére szolgál. A mikrofonja 170 Kbps-os hangot fog felvenni, és csak mono. Az elkészült videók egy tetszőleges (max. 128 GB) kapacitású microSD-n kerülnek mentésre, enélkül nem is használható a RE. Az alapcsomagnak a részét képezi egy 8 GB-os memóriakártya. A kapcsolati lehetőségei között Wi-Fi és Bluetooth 4.0 szerepel. Ezeket kihasználva szinkronizálni és irányítani lehet okostelefonról a RE-t, illetve akár felhőbe is menthetőek ilyen módon a felvételeket. Egyebek mellett a mostanra végleges verziót öltött Zoe alkalmazás is fel lesz készítve arra, hogy együttműködjön az akciókamerával.
A szerkezet rendkívül könnyed, mindössze 66 grammot nyom, és kicsi helyen elfér a 97 x 27 milliméteres méreteiből fakadóan. Az ébrentartásáról egy 820 mAh-s akkumulátor fog gondoskodni. A gyártó által közölt adatok szerint ennek köszönhetően 1080p-ben videózni 1 óra 40 percig lehet majd folyamatosan, fényképezni pedig kb. 1200-szor enged, mielőtt lemerülne. A folyamatos Wi-Fi vagy Bluetooth kapcsolat persze ezeken az értékeken jelentősen változtathat negatív irányba. Az üzemideje mindent egybe vetve kielégítő, de lesz hozzá egy külső akkumulátor is, amit az alján található csavarral lehet hozzárögzíteni, és jelentősen megnövelheti a használati időt. Szerencsére a tervezés során nem feledkeztek meg a szabványos csavarbemenetről sem, ami az eszköz aljára került a Micro-USB csatlakozó mellé. Ennek köszönhetően szinte az összes fényképezőállványon rögzíthető lesz a RE. A HTC gondoskodott arról is, hogy lehetőleg minden körülmények között kényelmesen használható legyen a termék. Sok kiegészítő kíséretében lesz elérhető a kamera. Érkeznek vele változatos konzolok (csőhöz, üveghez, szíjakhoz és egyebekhez), többféle töltő (autós, hálózati és asztali dokkoló) és a viselést könnyítő, illetve biztonságosabbá tevő pántok is.
A HTC RE kamera alacsonyabb áron lesz megvásárolható, mint a legtöbb akciókamera, de így is akad majd riválisa. Az apróságért a tajvani gyártó 200 eurót fog elkérni, ami egy szinten van a GoPro Hero3 White árával, azonban valamelyest drágább az újonnan érkező, belépő GoPro Herónál. Összességében a Hero3+ Silverrel említhető egy lapon a videós lehetőségeket számításba véve, amiért a GoPro már 100 euróval magasabb összeget kér el. Tehát a HTC RE a specifikációja és az ára alapján meggyőzőbb a felsoroltaknál, ilyen tekintetben jól szerepel. A RE október végén kerül a boltok polcaira.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. gabushi
2014.10.09. 16:36
A régi elemlámpákra emlékeztet a forma.. meglátva egyből az ugrott be..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Cannapeace
2014.10.09. 17:07
Vibrátorra jobban hasonlít és tán még funkcionális hogy van benne kamera legalább megnézhetem honnan származom. Ezt is biztos ipari kémeknek fejlesztették ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. arn
2014.10.09. 18:28
Kedves designereknek nem tunt fel, hogy tobbnyire nem kezben tartjak az akciokamerakat? Mar ha annak szantak. Tengeralattjarora jo lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog arn
2014.10.09. 21:32
Feltunt nekik,azert nem lett valami kocka belole.
Pont a kialakitasa a legjobb a kameraban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. istvankiss...
2014.10.09. 21:36
Ez pont azon elképzelés analógiájára keletkezett, mint a városi terepjáró. Igazából terepet járni azzal sem szerencsés, ahogy az igazi akciófelvételekhez sem ezt fogja használni az extrém sportoló. Ez kb arra van amire a videóban is látható, lefilmezed ahogy elmész a boltba kenyeret venni, meg ahogy a kutya lohol utánad lógó nyelvvel. Specifikáció ide vagy oda, a GoPro nem fog kétségbe esni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun
2014.10.10. 08:09
Ez szerintem a pornó iparnak lett tervezve, ráhúzható a szabványos műbroki, aztán mehet a gyaszatolás, ez meg közelről veszi 120fps-el!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. m76
2014.10.10. 12:44
Ez nem akciókamera, hanem divatkamera. Remélem kézben tartva még a felvétel is el lesz forgatva 90 fokkal, mint az okostelenofoknál, hogy teljes legyen az élmény. Azon a 2 centis csíkon a képernyő közepén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!