iPon Hírek

Bemutatkozott a Lumia 1520, a Lumia 1320 és a Lumia 2520 tablet

Dátum | 2013. 10. 22.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Nokia tekintélyes mennyiségű újdonságot vitt Abu-Dzabiba. A három új Lumia termék például minden eddigi eszközüknél nagyobb méretet öltött, így különösen nagy figyelmet kaptak. Nézzük is, hogy mikkel állított minket szembe a vállalt! Nokia Lumia 1520 A Nokia legújabb csúcsmodellje már a Windows Phone 8 legújabb variánsát, a GDR3-at futtatja, ami nem meglepő, hiszen ennek köszönhető egyáltalán a masina létezése is. A Lumia 1520 szinte minden újítását ki fogja használni a nemrégiben leleplezett WP8 frissítési csomagnak, kezdve a hardveres jellemzőkkel. A készülék a kialakításában nagyon közel áll a Nokia 1020-hoz, ám a főkamera itt valamelyest szerényebb kiadásban van jelen, így a hátlapon is kisebb lesz a kitüremkedés. Az előlapot egy 6 colos panel foglalja el, amelynél 1920 x 1080 képpontos felbontást alkalmaztak a fejlesztők. A végeredmény minden tekintetben ragyogó lesz a ClearBlack IPS LCD felületén, amit a Corning Gorilla Glass 2 üvege mögé rejtettek.

A gépezet belseje is legalább olyan figyelemre méltó, mint a külső jegyei. Az aktuális sebességfelelős továbbra is egy Qualcomm chip, mint az eddigi konfigurációk esetében, de itt már a Snapdragon termékcsalád legerősebbike került terítékre. Az MSM8974 lapka négy darab Krait 400 magot foglalkoztat 2,2 GHz-es órajelen, míg a grafikus munkát egy Adreno 330 hivatott elvégezni. A SoC társasságában nem kevesebb mint 2 GB-nyi rendszermemória teszi tiszteletét, és a tárhely tekintetében sem fukarkodtak a vállalat mérnökei, ugyanis 32 GB áll a rendelkezésünkre, melyet még egy microSD kártyával is megtoldhatunk. A kapcsolati képességek tárháza számtalan lehetőséget foglal magában. Kezdjük is a legfontosabbal, ami a 4G LTE mobil kommunikációs egység, ennek segítségével bárhol (meglévő hálózat esetén) 150 Mbps-os sebességgel böngészhetünk az interneten (3G HSDPA lefedettség mellett 42 Mbps a maximuma). Ezen felül van 802.11 b/g/n/ac előírásoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, A-GPS vevő és NFC chip is a hátlapja mögött.

Vezeték nélküli töltésre is lesz lehetőség.
Itt is, mint mostanra a legtöbb Lumia esetében, fontos szerepe van a kamerának. Az új, 20 megapixeles, 1/2,5 hüvelykes BSI szenzoros egység két LED villanóval megtoldva indul útnak. A hat részes Zeiss lencserendszer mögé bújtatott főkamera Full HD videózásra nyújt lehetőséget. A PureView jelzővel illetett megoldás optikai képstabilizátorral ellátva végzi majd a dolgát megbízhatóan, és a már megszokott oversampling képátméretezési eljárás is bevetésre került – így a felbontás csökkentésével is kiváló minőséget kapunk. Emellett lehetőség lesz zoomolni is úgy, hogy ez nem megy a végeredmény rovására, valamint a Nokia Camera app már integrálja majd a Nokia Pro Kamera funkcióit, így a kameramódok között is zökkenőmentesen válthatunk. Újdonság benne még a Nokia Storyteller alkalmazás, ami térképre kiterítve mutatja be a fényképeinket, így évekkel később is végignézhetjük pontról pontra, rendezetten egy kirándulásunk digitális emlékeit. Ez minden fotóra kiterjed, legyen az akciófelvétel vagy cinemagraph (animált fénykép). A videócsevegéseinket is HD-ben folytathatjuk, tehát az előlapi kamera szolgálataira sem lehet majd panasz.

A Lumia 1520 meglehetősen nehézre sikeredett, még a hasonló kijelzős vetélytársakhoz képest is. A 8,7 milliméter vastag házba költöztetett gép 207 grammot nyom, míg az 5,7 colos Note 3 mindössze 168 gramm, és a nála jóval nagyobb Xperia Z Ultra is csak egy hajszállal súlyosabb (212 g). A gépezet energiaellátásáról megfelelően gondoskodtak, hiszen egy 3400 mAh-s akkumulátor húzta meg magát benne – egyebek mellett ez is "okolható" a súlyfeleslegért. Ennek köszönhetően, eddig a Lumiák körében soha nem látott üzemidőre lehet számítani, ha a hasonló androidos összeállításokból indulunk ki. A gyártó állítása szerint zenelejátszás mellett akár 124 órán át bírja a 1520 egyetlen feltöltéssel.

Mindezek mellett még fontos néhány szót ejteni a Lumia Black szoftvercsomagról. Ebben gyakorlatilag a finn gyártó által, a Windows Phone 8-hoz hozzáadott dolgok vannak benne. Ilyen a fentebb már említett Storyteller és a Nokia Camera, de ide sorolható a szintén új Nokia Beamer (ezzel a kijelzőnk tartalma online streamelhető), a Nokia HERE Safe vezetési mód, valamint egyéb apróságok (pl. egyedi csengőhangok). A Lumia Black csomag együtt mutatkozott be az 1520-szal, de nem kizárólag ezen lesz elérhető. Frissítés formájában jövőre, 2014-ben más Lumia modellekre is meg fog érkezni.
A Nokia Lumia 1520 nem lesz egy olcsó masina, de erre a specifikációját elnézve számítani lehetett: a forgalmi adóktól és egyéb terhektől mentesen is 750 dollárt fog kóstálni. A készülék a szokásos színvilágot kapja, vagyis elérhető lesz citromsárga, piros, fehér, és fekete színben is. A rajtra még ősszel sort kerítenek, de pontos dátumot nem kaptunk. Az elsődleges célpiacok között ott van az Egyesült Államok, Hong Kong, Szingapúr, Kína, Franciaország, Németország, az Egyesült Királyság és még néhány jelentősebb európai terület. Nokia Lumia 1320 A zászlóshajó árnyékában a Nokia másik nagyképű okostelefonjának már kevesebb dicsfény jutott. A Lumia 1320 elnevezése egy kicsit csalóka, hiszen figyelembe kell vennünk, hogy ezt semmi esetre sem helyezhetjük a Lumia 1020 fölé. Ez a mobiltelefon a középkategória egyik élharcosa lesz, ha majd megjelenik.

A készülék előlapját ezúttal is egy 6 colos megjelenítő tölti ki, de itt már búcsút kellett mondani az 1920 x 1080 képpontnak, marad a 720p, viszont a panel legalább maradt ClearBlack IPS technológiás. A sebességet tekintve is visszább kapcsoltak ennél a modellnél, és már "csak" két Krait processzormaggal van dolgunk, amik 1,7 GHz-es órajelen üzemelnek. Minden bizonnyal ez a Qualcomm chip is jobbára akadásoktól mentesen fogja hajtani a Windows Phone 8 GDR3 rendszert, így ez nem jelent különösebb kompromisszumot a mindennapokban. A SoC társasságát 1 GB-nyi rendszermemória fogja élvezni a motortérben. A gép tárhelye jelentős csonkításon esett át, 32 GB helyett itt már csak 8 GB-ot kapunk, így szinte elkerülhetetlen lesz, hogy egy microSD kártyát is vásárolni kelljen mellé. Szintén kirívó az aránytalanság a kamerát tekintve. Itt a nagylátószögű, 20 MPixeles megoldás helyét egy rendkívül szerény, 5 megapixeles váltotta fel. A LED villanóval felvértezett egység videós képességei ismeretlenek, de ha szoftveres korlátozást nem vetettek be, akkor a 30 képkockás sebességű 1080p itt is elérhető lesz. A bemutató során elhangzottak alapján ennél is bevetésre kerül majd a Lumia Black szoftvercsomag, így a kamerára vonatkozó alkalmazások itt sem fognak hiányozni. A kapcsolati képességei között ennek is van LTE, továbbá egy visszafogottabb Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és GPS vevő is. Érdekesség, hogy az akkumulátor teljesen változatlan maradt, vagyis 3400 mAh-s kapacitás beosztását kell megoldani, ami még jobb üzemidő reményével kecsegtethet minket. Ezért jár egy nagy piros pont a Nokiának, és minden bizonnyal ez az érdeklődőknél is sokat fog nyomni a latban.

A Nokia Lumia 1320 megjelenése még messze van, így nem is kell azon meglepődni, hogy vannak homályos részletek a specifikációjában. A következő év elején befutó vas narancs- és citromsárga, fekete és fehér árnyalatban fog felbukkanni a boltok polcain. Ezzel Kínát és Vietnámot kívánják meghódítani, de néhány ázsiai és európai piacot is elérhet az első hulláma. Hiába a távoli érkezés, az árát is beharangozták már: a plusz terheket leszámítva 340 dollárt fognak érte elkérni. Nokia Lumia 2520 Végül vegyük szemügyre az újdonságok legérdekesebb tagját, a Nokia első táblagépét. Ezen természetesen már nem a Windows Phone 8 valamely kiadása, hanem a jóval komolyabb Windows RT legfrissebb, 8.1-es variánsa van jelen. Ezzel karöltve mutatkozott be nemrégiben a Surface 2 táblagép is a Microsoft berkeiben. A Nokia megoldása a referencia modellnek állít vetélytársat hamarosan.

A Lumia 2520 legalább olyan színes egyéniség lett, mint a többi Lumia szériába tartozó szerkezet. Ezt pirosban, kékben, feketében vagy fehérben vihetjük majd haza a megjelenését követően. A 10,1 hüvelykes képátlóval büszkélkedő masina felbontása Full HD lesz. A magas pixelsűrűségű panel a fentiekhez hasonlóan ClearBlack IPS technológiával fog operálni a legjobb eredmény elérése érdekében. A kapacitív érzékeléssel dolgozó tablet előlapját Gorilla Glass 2 üveg védi meg a fizikai behatásokkal szemben. Ennél is kétfős a kamerarendszer, mint a többieknél. Az emlékezetesebb pillanatok megörökítésére egy 6,7 megapixeles fotók és Full HD (60 FPS) videók készítésére alkalmas megoldás szolgál, amely LED villanóval is el lett látva. Előre, a videócsevegések bonyolítása végett, egy 2 MPixeles egység került. Mindkét kamera előtt Zeiss lencsék vannak.

A tábla lelke ezúttal is egy 2,2 GHz-es órajelen dolgozó Snapdragon 800 lesz, és vélhetően hasonló mennyiségben lesz jelen a rendszermemória és a háttértár is, mint a Lumia 1520 esetében. Ugyanez a helyzet a kapcsolati képességeit figyelembe véve is, vagyis a 150 Mbps-os sebességű LTE modemtől kezdve az NFC chipig minden jelen van ebben is, akárcsak a csúcsra termett mobilkészülékben. A hátlap mögött egy 8000 mAh-s kapacitású teleppel állunk szembe, ami átlagosnak titulálható ebben a méretben. Az üzemideje intenzív használat közben elvileg nem fogja elérni a 10 órát, 8-9 óra elteltével töltőre kell csatlakoztatnunk, ám készül mellé egy billentyűzetes dokkoló, amelyben akkumulátor is helyet kapott. Az együttes összesen már akár 13-14 órás aktív szórakoztatással kecsegtet 150 dolláros felár kifizetését követően.

A Nokia Lumia 2520 még ebben az évben bevetésre fog indulni, ám csak néhány kiválasztott régióban (Finnország, Egyesült Királyság) teszi tiszteletét 2013-ban. Inkább jövőre nyerhet igazán teret magának. Ezért cserébe 500 dollárt fognak elkérni (plusz az egyéb terhek), tehát a legkevésbé sem olcsó géppel állunk szemben.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. franc02
2013.10.22. 14:58
Zseniális húzás a 1320, vinni fogják mint a cukrot.
És még titokban is tudták tartani, respect.

A highend tablet with LTE kategóriában szintén nagyon ott vannak az 500$-os árral.

Értelmes ember Lumiát vesz, ez nem kétség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. wintercoun...
2013.10.22. 15:05
Kár, hogy RT
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kirrr
2013.10.22. 15:11
Emellett, nem érzem az indokot minek a Surface?!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. 5hR3kY
2013.10.22. 15:12
Az 1320-at viszik majd mint a cukrot? Az 100 000 Ft lesz! Vagy manapság már ilyen áron megy a középkategória? Egy biztos hogy a tökömnek sem kell egy 6"-es csili-vili fospisztoly, ami telefonnak batár, másra meg kicsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2013.10.22. 15:13
Neked nincs jobb dolgod, mint itt trollkodni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. tibaimp
2013.10.22. 15:22
Igaza van szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kisoe
2013.10.22. 15:29
5hR3kY: Ez nekem sem tűnik világverő ajánlatnak. Ráadásul A WP miatt még taszít rajta egy keveset a hátsó zóna felé.
A tablet is drága egy iPad-hoz, vagy a Nexus-okhoz képest, amikkel versenyezni kellene, ráadásul az RT itt is visszahúzó erő. Persze a Nokia és Ms pártiaknak ez biztos jó vétel, de egy pártatlan vevő ennél talál sokkal jobb ajánlatokat is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Bhawk1990
2013.10.22. 15:54
kisoe: Ha az ember tabletet akar venni, nem pedig érintőképernyős laptopot, akkor a Windows 8.1 RT operációs rendszer miért visszahúzó erő? Tableten amúgy sem hiszem, hogy az asztali alkalmazásokat olyan egyszerű lenne ujjal irányítani, legtöbb esetben olyan picik a gombok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. gabest
2013.10.22. 16:10
Lehet hogy csak az infláció szabadult el amerikában, de szerintem ezekkel az árakkal bakot lőnek. Az 520-920 sorozat még elég olcsó volt, hogy be tudjon törni a piacra itt-ott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. I.Jozsef83
2013.10.22. 17:25
franc02 - 2013-10-22 14:58:49

Tehát a TE értékrendedbe - aki nem azt veszi , akkor az már nem értelmes ember ???

Jó ég ... én kérek helyette elnézést

[Muszáj lesz Windows 8.1-re váltani]

Nehogy nagyon pofára essenek MS -ék Munkahelyemen megfontolás alatt a váltás Windózról ... nem fel hanem elhagyása . A Linux valamelyike néz ki jövőre ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LechooEdy
2013.10.22. 18:32
Baromira bejön a külalak és a WP-t is kezdem megérteni, miért ilyen. De miért 6"? Kinek ilyen nagy a keze, hogy ezt, mondjuk egy buszon kényelmesen és gyorsan lehessen használni? Mi lesz a vége? Mindenki 32"-os telefonokkal fog futkározni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BOCIHUN
2013.10.22. 19:15
Nekem van egy 920-am. Nagyon jó telefon az oprendszer sem rossz. De az alkalmazások túlárazottak. A nagy részük sajnos nem működik megfelelően. A mobilnetet folyamatosan ledobja (orvoslás telefon újraindítása). Én a magam részéről kezdek erősen gondolkodni egy androidon. De ez az én véleményem. Ja és 2 hónap használat után szervizben csücsült mert a vezeték nélküli töltője nem működött gyárilag de azóta előszeretettel használom ezt a remek adottságát. És telefonálás közben melegszik nem is kicsit. .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. MZperX75
2013.10.23. 10:33
620-am van szerintem jó telefon (abból kiindulva ,hogy életem első telefonja is Nokia volt 2110 (1995),tudnak telefon gyártani ez nem vitás.
Nem vagyok Nokia márka hű,de most jelenlegi palettán 23.000Ft
nem tudtam jobb vételt a piacon,a nagybetűs szolgáltatónál.
Ár/érték/tudás bajnok.

Viszont láttam 6" telefont ,jó de már nem praktikus a mérete miatt,legalább is nem könnyen kapod elő ,ha telefonálásra kell.

Tabletnek kicsi 6" telefonnak meg nagy ,nálam a határ max 4" telefon(és bőven elég 800x480 felbontás.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HozeManuel
2013.10.23. 19:08
Javítsanak ki a nálam tájékozottabbak, de a fő visszatartó erő a windows RT-nél hogy csak a külön rá fejlesztett programok futnak rajta. No meg hogy nem telepíthetsz rá csak úgy akármit, kizárólag a windows store-ból beszerezhető alkalmazásokból kell gazdálkodni.
Nem tudom jó példát mondok-e, de a Windows 7-en futó program nem fog menni Windows RT-n.


 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. agrikon
2013.10.24. 08:25
BOCIHUN

Én viszont pontosan Androidról váltottam 920-ra, nem kis megelégedéssel. Hidd el, visszasírnád még a WP-t, hacsak nem S3/S4 szintű készülékre cserélsz, de az is lehet, hogy 1 év múlva még ezek használata mellett is. Abban nagyon igazad van, hogy az alkalmazások arcpirítóan drágák a WP platformon, ráadásul sok olyan is van a fizetős appok között, ami Androidon már ezer meg egy éve ingyenesen elérhető. Lásd Fruit Nija, Angry Birds Seasons, ilyesmik. Az is igaz, hogy néhámn alkalmazás nem működik megfelelően, vagy csak részben, annak ellenére, hogy nem olcsó szoftverekről van szó. Mindezek ellenére azt mondom 2 évnyi Androidos múlttal a hátam mögött, hogy inkább ezeket a negatívumokat vállalom be, mint egy lassú, döcögős rendszert, ahol évente kötelező telefont cserélni, mert másfél év után a csúcsmodell is csak szenved ALAPVETŐ feladatok végrehajtása közben. Sony Ericsson XPERIA Arc S-ről váltottam, kényszerűségből, mert az egykori csúcsmodellen már csak szenvedés volt az olyan egyszerű programok futtatása is, mint a böngésző, vagy a Facebook kliens.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!