iPon Hírek

Bemutatkozott a Motorola olcsó okostelefonja

Dátum | 2014. 05. 13.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Bár a Motorola jelenleg már a Lenovo felé vándorol (még nem zárult le az adás-vétel), de egy ideig még ennek biztosan nem lesznek komolyabb jelei, hiszen azokat a telefonokat, amiknek a tervezését már korábban elkezdték, biztos ki fogják adni saját néven. Ilyen a Moto család legújabb tagja, az E is, aminél ismételten lentebb szorították a költségeket. Az okostelefon bemutatójára Londonban és Delhiben került sor.
A Motorola Moto sorozata ezzel a modellel már három fősre bővült. Akárcsak a Moto X-et követő Moto G, a Moto E is magán hordozza a fő dizájnvonalakat, amik alapján egy gyors szemrevételezést követően azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy mivel is van dolga az érdeklődőknek. Szemből rátekintve már a sarkak lekerekítései is jellegzetesek, de a hátlap az igazán árulkodó, aminél ezúttal is megvan a kamera feletti behajlás és a finoman homorító Motorola logó. A színvilág már valamivel szegényesebb lett, mint ahogy azt a többi modellnél lehetett látni, ám panaszra így sem igazán lehet ok: a fehér, a fekete, a türkizkék, a rózsaszín és a citromsárga árnyalatok ötöséből azért már meg lehet találni a leginkább megfelelőt. Még a háznál maradva érdekesség, hogy az alacsony ár ellenére a fizikai sérülésekkel szembeni védelmet kiemelten kezelték, és ennek megfelelően az előlapot nagy strapabíróságú Gorilla Glass 3 üveggel fedték le, és az egész borítás ellenáll a fröccsenő víznek, ezzel együtt pedig vélhetően a pornak is.
A Moto E megjelenítője 4,3 hüvelykes képátlóval rendelkezik, a felbontása pedig qHD (960 x 540), így kellően jó, 256 PPI-s pixelsűrűségre kell számítani. Sajnos arról nem szólt a fáma, hogy IPS technológiát alkalmaz-e a panel, avagy be kell majd érni a TN+Film nyújtotta szűkös betekintési szögekkel. Az operációs rendszer szerepét a friss Android 4.4.2 tölti be, amit jó látni a megcélzott árszegmensben. Ráadásul a Motorola arra is ígéretet tett a bemutatórendezvény során, hogy a jövőben is gondoskodnak arról, hogy minden frissítés időben érkezzen – ez a támogatás valószínűleg a Nexusoknál megszokott két évre szólhat. A KitKat kódnevű rendszer mozgásba lendítéséért egy Snapdragon 200 besorolású lapka felel. A Qualcomm belépő megoldása két ARM Cortex-A7 processzormagot rejt, melyek 1,2 GHz-es órajelen üzemelnek, a grafikus feladatok felelőséül pedig egy Adreno 302 szolgál. A rendszermemóriát nem aprózták el, 1 GB-osra szabták annak ellenére, hogy nem éppen egy izmos SoC van a gépben. A tárhely alap esetben 4 GB-nyi, és ebből is mindössze 2,2 GB áll a jövendőbeli felhasználók rendelkezésére – szerencsére van microSD kártyahely a készüléken, ami akár 32 GB-os megoldásokkal is boldogulni fog.
Az eszköz fedélzetén csak egyetlen kamera kapott helyet, amit a hátlapra pakoltak. Ez az egység 5 megapixeles, és csak jó fényviszonyok mellett lesz bevethető, ugyanis semmilyen segédfényforrás nem került mellé. Ha videózásra kerül a sor, akkor legfeljebb FWVGA (854x480) felbontásra képes a Moto E 30 FPS-es sebesség mellett. A kapcsolati képességei között minden megvan, ami elvárható ezen a szinten. A 3G HSDPA modem 21 Mbps-os letöltési sebességre képes, és nem hiányzik a 802.11 b/g/n Wi-Fi, a Bluetooth 4.0 LE modul, a GLONASS-t is támogató GPS vevő és még az FM rádió sem. Fontos még itt kiemelni, hogy dupla SIM slot van a hátlap mögött, tehát egyszerre több hálózati kártya kezelésére is képes a mobil. Az okostelefonnal a Motorola egész napos használati időt vetít előre, ez pedig igaz is lehet tekintve az 1980 mAh-s kapacitású akkumulátort. Nem éppen nevezhető energiaéhesnek a hardver egyetlen részegysége sem, így átlagos használattal tényleg jó üzemidőt produkálhat a Moto E. A 124,8 x 64,8 x 12,3 milliméteres keretek közé szorított szerkezet kecsesnek egyáltalán nem nevezhető, és a maga nemében a tömege is tekintélyt parancsoló a 140 grammjával.
A Motorola Moto E egészen olcsó lesz, hiszen ez volt a vállalat egyik fő célja a tervezés során, és ennek sikerült is eleget tenni. A készülék 120 dolláros ajánlott fogyasztói áron került a boltok polcaira. A Motorola friss sikervárományosa még viszonylat kevés országban rajtolt el, de folyamatosan nőni fog azon helyek száma, ahol kapni lehet. Pillanatnyilag Indiában, az Egyesült Királyságban, Brazíliában, Mexikóban, Spanyolországban és Kanadában vehető meg a Moto E.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Kajafun
2014.05.13. 16:40
Szerintem pedig pont hogy elaprózták a RAM-ot. Van ami szereti zabálni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DemonDani Kajaf...
2014.05.13. 16:51
120 dollárért akkor 2 GB RAM-ot szeretnél kapni? Ennyiért még inkább 512 MB a jellemző...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. AusWolf
2014.05.13. 17:11
Miért minden gyártó a LED-es villanón spórol? Én személy szerint szívesebben elviselném mondjuk egy kisebb SoC teljesítményét, minthogy a villanót nélkülözzem. Nem hiszem, hogy annyira drága dolog lenne, hogy csak a 40-50 ezres telefonokba lehet beépíteni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. NorbeArt Demon...
2014.05.13. 17:11
+1
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. lazacmaki AusWo...
2014.05.13. 18:21
az ennél kisebb soc nem bírná elfuttatni az androidot..... bár szerintem is hülyeség a leden spórolni. Inkább a MP-n spóróljanak!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. humaniod
2014.05.13. 22:05
Többet tud mint a mostani iPhone 5S-em! Csere lesz!
(víz és porállóság, dupla SIM, FM rádió, hosszabb akkuidő és majd sajnálnom se kell)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. AusWolf lazac...
2014.05.14. 00:36
Az én SK17i-mben egy 1 GHz-es egymagos proci dolgozik, és ha nem is mindig gördülékenyen, de fut rajta az Android 4.0. Ilyen sebességgel én még meg tudnék barátkozni. Amúgy egyetértek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. orimate
2014.05.14. 08:07
Azért spórolják le a ledet, mert saját maguknak csinálnának konkurenciát házon belül.

Az 1Gb ram szerintem elég, főleg ha elfelejtenék az emberek az XP-s berögződést, miszerint minden nem használatos alkalmazást bezárnak, mert látszólag nincs RAM. Holott csak előre van címezve.
Részletekért katt ide, akit érdekel az android memória kezelése.

A lényeg aki hosszúnak találja:
Nem szükséges a nem használatos alkalmazásokat kilőnünk manuálisan, noha sokszor tényleg ok nélkül vannak a RAM-ban: mert ha később használnánk őket, vagy egy másik app támaszkodna a kilövendő app szolgáltatásaira, esetleg azok adataira, akkor manuális kilövés esetén újból be kell az Androidnak ezeket tölteni, ami CPU erőforrást igényel (merül az akkumulátor feleslegesen!), időbe telik (kevésbé lesz reszponzív a rendszer, romlik a felhasználói élmény) és nem utolsósorban használódik a NAND Flash technológiájú háttértár, aminek -- ne feledjük -- korlátos a max. olvasás-írás száma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. HUFEUR Kajaf...
2014.05.14. 12:37
Sosem találkoztam még olyan alkalmazással, aminek kevés volt az 1 giga RAM. Persze az egyértelmű, hogy a 2 giga jobb, már csak future proofing céljából is, de 120 dollárért nem lehet ilyen elvárása senkinek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.14. 19:37
Ez az előtöltéses marhaság elméletben rendben van, de a gyakorlatban beakasztja a telefont, ha már a memória ~2/3-a tele van és igazából tök feleslegesen pazarolja az erőforrást a sok ostobaság. Van olyan program, amit szinte soha nem is használ az ember, mégis gyorsítótárazza, meg futtatja a háttérben. Az meg a másik, hogy mégis miért kell egy widgetnek 20 mega a ramból, vagy egy facebooknak 50-200 mega?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. orimate asdsa
2014.05.15. 10:55
Nyilván, ha egy belépő szintű kategóriáról beszélünk, ahol már maga a konstrukció is szar (Galaxy Mini Neo Pocket és ezek válagotott kombói alul méretezett RAM-mal pl. 256mb) nem is várhat mást az ember. Jó pár éve használok android és soha nem használtam memória takarítókat, ennek ellenére soha nem fogyott még el a RAM-om és akadt meg a rendszer. Telefonjaim( HTC Desire, Desire S, SII, Nexus 4) Most is "tele" van 1,2gb és benne van olyan is amit nem használtam 3 hete. Aztán a dologhoz hozzá tartozik, az is, hogy most már nexus-on vagy "csupasz" androidon kívül mást nem veszek/vennék pont azért mert a sok gyártó teletömi a saját szarjaival a rendszert persze, hogy nem elég 2gb RAM se. Az mellett akartam kampányolni, hogy egy jól optimalizált "csupasz" rendszerhez elég az 1gb RAM. Az, hogy mi mennyit és miért foglal az nem érdekel addig míg mindig van szabad Ram-om. Eddig volt mindig.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!