iPon Hírek

Bemutatkozott az ASUS VivoTab 8

Dátum | 2014. 09. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A színpaletta sokakat kielégíthet.
Az ASUS már reflektorfénybe került az IFA nyitónapjai alatt a prémium köntösbe csomagolt Memo Pad 7-tel, illetve az ASUS ZenWatch-csal, még egy rendkívül költséghatékony táblát is bemutattak, de úgy fest, hogy még mindig maradt patron a vállalat tárában. Ezúttal egy Windows rendszerű táblagép, a VivoTab 8 érkezéséről számolhatunk be.
A VivoTab termékcsalád legújabb tagját a vállalat az M81C típusazonosítóval bélyegezte meg. A 8 hüvelykes készülék a Windows-t futtató konkurensek mellett aránylag kecsesnek ígérkezik. Házon belül, a VivoTab Note 8-hoz viszonyítva sokkal vékonyabbak lettek a kijelzőt övező keretek, és minden más tekintetben is jelentős a fogyás. A készülék 211,7 x 124,9 x 8,8 milliméteres, a tömege pedig 330 grammos lett. Az újdonság megjelenítője IPS technológiát és 1280 x 800-as képfelbontást alkalmaz, így legfeljebb a pixelsűrűséget lehet majd egy kicsit alacsonynak találni (189 PPI), minden más tekintetben megfelelő lesz a képminősége. A Microsoft operációs rendszerét futtató eszközökre nem igazán jellemző a szegmentáció, ez a modell is a legfrissebb Windows 8.1 kiadást futtatja. Ehhez jön még némi extraként egy éves előfizetés a Microsoft Office 365 Personal szoftvercsomagra, ami magába foglalja a Word, az Excel, a PowerPoint, a OneNote és az Outlook programokat.
Az ASUS új táblagépe egy Intel Bay Trail-T chipet tartalmaz. Az Atom Z3745 chip került vele bevetésre, ebben négy 1,33 GHz-es (illetve átmenetileg akár 1,86 GHz-es) frekvencián üzemelő Silvermont processzormag van, egy Intel HD Graphics (Intel Gen7+) grafikus feldolgozó egységgel karöltve. A rendszermemória esetében lesz választási lehetősége az érdeklődőknek: alapból mindössze 1 GB-ot fog kínálni a VivoTab 8, de igény szerint megvásárolható lesz 2 GB-nyi RAM-mal is, persze valamivel magasabb áron. A háttértár 32 GB-os méretben képviselteti magát, aminek persze egy jelentős hányadát lefoglalja majd a rendszer, de még így is bőven lesz szabad kapacitása. Ráadásul akkor sem lesz különösebb probléma, ha elfogynak a tartalékai, ugyanis van microSD hely a kereten, így akár további 64 GB-tal is meg lehet toldani a tárhelyet. Sőt mi több, az ASUS a saját felhőjében 5 GB ingyenes online tárolót is biztosít mellé, melyhez az első évben még további 11 GB is jár extraként. A kapcsolati képességei nem sok lehetőséggel szolgálnak, de a 802.11 a/b/g/n Wi-Fi jelen van, amit Miracast támogatással láttak el, valamint egy Bluetooth 4.0 modul is része a kelléktárának.
A VivoTab 8 két egyforma kamerával lett felvértezve. A videócsevegések és a fotózások alkalmával egy-egy 2 megapixeles egység bizonyíthatja majd a rátermettségét, melyeknek köszönhetően HD minőségű mozgóképfelvételek streamelésére és rögzítésére nyílik lehetőség. Sajnos LED-es villanó a főkamera mellé sem került, így rosszabb fényviszonyok mellett egyik megoldást sem lehet majd érdemben munkára fogni. A bemutatón elhangzottak szerint a tábla hangzásvilága rendben lesz, ami a sztereó hangszórónak lesz köszönhető. Az üzemidőről egy 15,2 Wh-s kapacitású lítium-polimer akkumulátor fog gondoskodni. Ez a telep a gyártó mérései alapján elegendő lesz 8 órányi folyamatos szórakozásra, ami azért még nem kiemelkedő, de már szép eredmény. Az ASUS már készül utólag megvásárolható kiegészítőkkel is. Lesz a VivoTab 8 mellé mágnesesen csatlakoztatható fedőlap, hordozótok, ami teljes védelmet biztosít és billentyűzetes megoldás is.
Az ASUS VivoTab 8 pontos árát és a megjelenés dátumát nem hozták nyilvánosságra mostanáig. A várakozások szerint alapból kb. 200 dollárt fog kóstálni a Windows 8.1-es táblagép - a nagyobb RAM persze némi felárat fog jelenteni. Összességében kellemes vétel lehet a friss VivoTab, de az biztos, hogy nagyon sok ellenféllel kell majd a megcélzott szegmensben szembenéznie, így nem lesz egyszerű feladata, ha érvényesülni szeretne.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!