iPon Hírek

Bemutatkozott az első Sailfish OS-sel érkező mobil

Dátum | 2013. 05. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Idén több új operációs rendszerrel kell szembenéznünk, és persze ezekhez minden esetben tartozik valamilyen (egy, vagy több) masina is. A Jolla nevű fejlesztői csapat (amit mint ismeretes, javarészt ex-Nokia és ex-Intel Meego programozók alapítottak a kudarcba fulladt projekt után) semmit sem bízott a véletlenre. A különleges, okostelefonokra szánt rendszerűk mellé egy legalább olyan különleges eszközt is létrehoztak.

Az egyszerűen csak Jolla névre keresztelt eszköz úgy néz ki, mintha két különböző készülékből gyúrták volna össze, de szó szerint. A hátlap és az előlap teljesen más, egymással szemben kontrasztos árnyalatban tetszelegnek, és a telefon kialakítása is olyan, mintha két pengemobil lenne összeragasztva. Ez a kialakítás a "The Other Half" fantázianevet kapta. A Jolla eleje minden esetben fekete, míg a háta halványkék, narancssárga, zöld vagy fehér árnyalatú lehet. Ráadásul a hátlap színét önállóan képes felismerni a rendszer, és ennek megfelelően hangolja be a felhasználói felület megjelenését.
A masina specifikációja meglehetősen hiányos egyelőre, a Jollánál erről kevesebb szót ejtettek a kelleténél. Az előlapot egy 4,5 hüvelykes kijelző fogja kitölteni, ezen rajzolódik ki előttünk a Meego alapokra felépített Sailfish OS. Ennek az operációs rendszernek az a különlegessége, hogy (elvileg) támogatja az Androidra készített applikációkat - részletekbe menően erről sem beszéltek. Két kameránk lesz a fedélzeten, előre egy HD videóhívások folytatását lehetővé tevő kerül, míg hátul egy 8 megapixeles, autófókuszos, LED villanóval megtoldott modul bukkan majd fel, ami FullHD videók készítését engedi.

A háttérben az LTE támogatásból kifolyólag, valószínűleg egy Krait magos Qualcomm lapka áll, de hivatalosan csak annyit árultak el, hogy két processzormaggal lesz dolgunk. A tárhelyünk alapesetben 16 GB-os kapacitású, de ezt akár egy 64 GB-os microSDXC kártyával is megtoldhatjuk. A kapcsolati képességei között, a 4G mellett találunk 802.11 b/g/n Wi-Fi-t, NFC chipet, Bluetooth 3.0 modult A2DP-vel és A-GPS-es GPS vevőt is. Az akkumulátor kapacitására nem derült fény, de arra igen, hogy az egység cserélhető lesz, mivel a hátoldalakat össze-vissza variálhatjuk hangulatunk, vagy esetleg öltözetünk szerint.

Az erősen gesztusvezérlésre épített operációs rendszer egyelőre meggyőző szinte minden szempontból, de erre szükség is van, hiszen a Jolla mobil ára 399 euró lesz. A gépezet kereskedelmi forgalomba kerülésének dátumáról sajnos nem esett szó. Az alábbi bemutatóvideóban a vállalat egyik alapítója, Marc Dillon a fejlesztők és a leendőbeli felhasználók mellett külön szólt a divattervezőkhöz és a bloggerekhez is, hogy segítsék őket a népszerűséghez vezető úton.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. pasa44
2013.05.21. 21:38
nagyon tetszik a telefon is és a rendszer is! Sok sikert nekik!!!!!
Remélem kicsinálják a gagyi winfos fónt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. axe
2013.05.21. 21:39
tetszetős
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. HUFEUR
2013.05.21. 22:21
pasa44:

Semmi gond a WP-vel, egy elég jó kis rendszer lett, mondom ezt Android fanként.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. NTibor77
2013.05.22. 06:12
Valóban szép munka, csakhogy:

ezt: http://ec2-54-228-50-239.eu-west-1.compute.amazonaws.com/media/images/Jolla_PoppyRed_Home.jpg

már láttuk: http://www.technobuffalo.com/wp-content/uploads/2013/04/BlackBerry-Z10-Verizon-VS-Black-White-Front.jpg

"Az erősen gesztusvezérlésre épített operációs rendszer egyelőre meggyőző szinte minden szempontból" Ugye, a BalckBerry Z10-en nincs nyomógomb, mindent gesztusokkal érhetünk el!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pasa44
2013.05.22. 07:54
"Nokia lumia 920 három hete volt szervízben mert úgy lefagyott hogy nem lehetett elindítani sem.Most a kijelző fagyott le, majd teljesen sötét lett a képernyő, ha PC-re csatlakoztatom akkor látom a telefont, csak épp használni nem tudom.Esetleg valami ötlet hogy most épp mi a baja, ill. hogy indíthatnám újra???" Forrás: Nokia fb oldala
HUFEUR: valóban semmi gond nincs a wp-vel, csak alapból szar és ráadásul még kib*szott ronda is a kezelőfelülete.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. hcpety
2013.05.22. 08:27
pasa44 tartsd nyomva a középső gombot és a hangerő le gombot egyszerre kb. 10-15 másodpercig. Tegnap pont úgy jártam ahogy te is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gcsaba70
2013.05.22. 08:28
pasa44: Ez akkor most hogyan is kapcsolódik a cikkhez?
Vagy esetleg meséljek a Samsung fülhőmérőmről?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Tomzso NTibo...
2013.05.22. 08:48
Valóban szép munka, mivel ők fejlesztették a Nokia N9 rendszerét is!
http://hu.wikipedia.org/wiki/Nokia_N9
Az N9 MeeGo rendszere jóval hamarabb piacon volt,mint a Blackberry Z10.
Ki vette át kitől az ötleteket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. pasa44
2013.05.22. 12:29
hcpety: Hála istennek nekem nincs lumiám meg semilyen wp-s telóm, és nem is lesz soha szerintem. Rühellem a csempés kezelőfelületet. De látom a használhatósággal is sok gond van a wp-ben. Ilyen nagy hibákat nem lenne szabad megengedni a rendszernek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Kajafun
2013.05.22. 16:04
Én mióta google nexust használok androiddal, annyira bevált hogy eszembe sincs másik telefonra vagy oprendszerre váltani!
Ez a jolla meg nem is tudom... érdekes...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zevilaga
2013.05.30. 22:07
"leendőbeli"???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!