iPon Hírek

Bemutatkozott az iOS 6

Dátum | 2012. 06. 12.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple Worldwide Developers Conference alkalmával a cupertinoiak lerántották a leplet a legújabb mobil operációs rendszerükről. Ez a következő generációs almás telefonokkal kerülhet majd forgalomba, de elérhető lesz az iPhone 3GS-től, az iPad 2-től és az iPod Touch negyedik generációjától minden újabb modell részére is.

Az iOS 6-ot nagy várakozás előzte meg, a rendszer rengeteg újítást tartalmaz. A rendezvényen Scott Forstall mutatta be az új iOS-t, aminek a felmenői eddig 365 millió eladott készüléken voltak jelen. 

Nyitásképpen egy kis beszélgetésre invitáltak minket, természetesen a Sirivel, ami innentől már az iPadeken is jelen lesz. A kellemes női hang már jóval okosabb lesz, mint a jelenlegi variánsa, éppen ezért bonyolult keresztkérdéseket kapott, de mindet akadálymentesen vette (előre meg volt rendezve természetesen, az élő próba még hátravan). Itt talán a legnagyobb érdekességet az autók kormányára integrált, Siri gomb jelenti. Ennek a segítségével ezentúl vezetés közben is biztonságosan használhatjuk a sokoldalú hangfelismerőt. Ez rengeteg nagy autógyártó új modelljében fel fog tűnni a következő hónapok során.


Az iOS 6-ban a közösségi hálók sokkal nagyobb figyelmet kapnak majd, vagyis elsősorban a Twitter és a Facebook esetében jobb integrációra, és rengeteg új funkcióra számíthatunk. 

Híváskezelés terén is kapunk újdonságokat, megjelenik a Reply with Message és a Remind Me Later gomb. Előbbivel azonnal válaszolhatunk egy szöveges üzenetben (pl. "Nem tudom most felvenni, nemsokára visszahívlak"), utóbbinál pedig ránkszól majd a telefon némivel később, hogy hívjuk vissza, aki keresett minket. Valamint megjelent a „Ne zavarj!” üzemmód is, ez intelligensen, rengeteg beállítás segítségével oldja majd meg, hogy a legkevesebb tényező zavarhasson meg minket esetleg éjszaka, vagy egy fontos tárgyalás közepette.


 A FaceTime névre keresztelt videóhívás funkció ezentúl már nem csak akkor használható, ha az adott eszköz Wi-Fi-n kapcsolódik, hanem mobilneten keresztül is. Arról azonban továbbra is le kell mondanunk, hogy Android, vagy bármely más rendszer irányába használjuk. 

Az iOS böngészője is rengeteg új képességgel érkezik majd, ezek között a legfontosabb a lap szinkronizáció, amelyre az OS X Mountain Lion és az iPhone, iPad kettős között kerülhet sor az iCloud segítségével.


Kapunk egy teljesen új funkciót is, ez pedig a Photo Stream névre hallgat. A tervek szerint ez lesz a leggyorsabb módja, hogy az Apple terméket használó ismerőseinkkel megosszuk a legfrissebb fotóinkat. A rendszer azonnal figyelmeztet minket, ha valamelyik barátunk új albumot töltött fel.


Változások érték az üzenetkezelő szekciót is, megjelent az úgynevezett VIP mailbox, mely a kijelölt ismerősök leveleit gyűjti majd össze, így minden egy helyen lesz, ami igazán számít, és ezekre beállíthatjuk azt is, hogy kapjunk róluk értesítést akkor is, ha a többi levelünkre épp nem kérünk. 

A Photo Streamhez hasonlóan a Passbook is teljesen új szolgáltatás. Sajnos ez számunkra egyelőre nem igazán érdekes, mivel főleg amerikai helyeken vesszük majd hasznát. Ez lényegében egy jegy, kupon, stb. kezelő lesz.


Teljesen megújul a térképszolgáltatás, az Apple leváltja a Google Maps-et, az új szoftver ezentúl madártávlatból, 3D-ben is megmutathatja, hogy merre járunk (nem minden városban megy). Ezzel együtt a navigáció is változott, innentől már teljes értékű, turn by turn navigációt kapunk, mely valós időben figyeli majd a forgalom alakulását is.


Végül némi statisztikai adattal is bombázták a konferencia résztvevőit. Az iOS hatodik kiadása több mint 200 kisebb-nagyobb képességgel bővíti az eddigi rendszerek repertoárját. Az Apple készülékekre az App Store-ból jelenleg 650 ezer alkalmazás érhető el, amelyekből 225 ezer már a táblagépeken is tökéletesen üzemel.

Egyelőre ennyit árultak el az iOS 6 által nyújtott újdonságokból. Feltehetően az Apple mérnökei a következő hónapok során sem unatkoznak majd, így még további, kisebb újításokkal is számolni lehet a fentieken túl. Az új iOS végleges verziója az ősz folyamán debütál majd.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

22. Destructo
2012.06.12. 09:59
Gyönyörű
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. jarnold
2012.06.12. 10:12
Eddig sem hiányzott, ezután sem fog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Leeroy
2012.06.12. 10:30
HypeOS
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. hpeter105
2012.06.12. 10:31
én örülök, hogy a google zsebéből kiveszik a pénzt, de ez itt keleten mennyire lesz jó? nagy újdonságot meg nem lehet már beletenni mert tökéletesen gyors és kézreálló az 5.1.1 is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. AladarAlad...
2012.06.12. 10:32
1. mondat: rendszerűkről -> rendszerükről
3. bekezdés, 3. mondat: itt valami hiányzik
5. bekezdés: Reming->Remind, most, felvenni->most felvenni, vissza aki->vissza, aki,
6. bekezdés: keresztűl->keresztül
8. bekezdés: mondja->módja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Bitorlo
2012.06.12. 10:53
Google 4 ever!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. DemonDani
2012.06.12. 10:56
AladarAladar

elnézést és köszönöm!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. minikahona
2012.06.12. 12:20
Egy párszor már elgondolkodtam azon hogy a Cisco miért nem perel az IOS név miatt? Megtehetné vagy nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. mythbuster
2012.06.12. 13:34
Wunderscön!

Már csak JailBreak kell rá!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. hegyitaho
2012.06.12. 16:31
már csak flash támogatás kéne, aktív homescreen és elég jól lemásolták az androidot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mythbuster
2012.06.12. 16:49
Flash nem lesz! Aktív homescreen? Bocsi de szerintem előbb létezett jailbreak mint Android OS!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rastawicc hegyi...
2012.06.12. 17:18
Te hol élsz? Flash? ....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. mythbuster
2012.06.12. 18:43
Mi az a Flash? Jah az a biztonságtechnikai szakadék ami hajlamos pillanatok alatt fölzabálni az akkumulátort...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Rotyoka
2012.06.12. 20:56
HypeOS
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. piter
2012.06.12. 21:39
mythbuster nyugtasd magad az ilyen okorsegekkel mint amit leirtal!Torodj bele hogy sokat fizettel semmiert!
ios5 vagy hat ugyan az a xar zart rendszer!Ugyan olyan xar keszulekkel aranyaron!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. fekszi
2012.06.12. 22:17
Szeretem ezeket a hozzászólásokat:
,, xar zart rendszer!Ugyan olyan xar keszulekkel"
Az ilyenek vagy irigyek, vagy sohasem láttak apple cuccot, csak fórumot olvasnak.
Én azért nem x@roznám le sem a rendszert sem a hardvert, mert akkor ennyi erővel az összes többi gyártót is lehurrogtad, mert semelyik se nyújt többet, sőt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Geri94
2012.06.12. 22:41
Nincs semmi baj az Apple termékekkel, tény hogy átlagembernek Mo.-n drága, de ettől még nem lesz szar. Egy iPhone 3GS a maga elavult több éves hardwerével van olyan gördülékeny, gyors mint egy középkategóriás androidos telefon és mindemellett stabilabb. Félreértés ne essék nincs Apple termékem, volt androidos telóm is, de most windows phone-os vagyok éppen. Lehet szidni a zárt rendszereket, de az androidot is. Flash meg még sosem hiányzott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2012.06.12. 22:46
Steve batyo nem diktal,el is laposodott az innovacio.
Semmi extra nincs benne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fekszi
2012.06.12. 23:14
- Steve diktál még mindig, halála előtt részletes tervet írt ha jól emlékszek 3 évre előre, tehát várni kell és jönnek még azok a nagy durranások lásd az új macbook pro, egyébként ő megmutatta az irányt a mérnököknek és egyéb vezetőknek, amit már csak folytatni kell és keményen dolgozni érte. Szerintem eddig jól megy nekik, attól függetlenül, hogy már tényleg nincs aki éjszakákat töltsön akár egy ikon tökéletes színének a kitalálásával vagy egyéb apróságokkal -
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fekszi
2012.06.12. 23:16
Azt kifelejtettem, hogy az ios 6 még csak bemutatásra került, a nagy durranásokat mindig a következő generációs iphone megjelenésére tartogatják. Tehát ez még csak egy töredéke a majdani ios 6 újdonságainak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. DogTheDog feksz...
2012.06.12. 23:23
Te egy igazi romantikus alkat vagy baratom.Szerintem ez nagyon gyenge eddig IOS teren.A gepek mas kategoria megint,ne keverd ide.Steve terveit meg valami Mega Secure Shredding Company fele cegnel zuzattak be gyanitom.Ez a szukseges legenda resze marad orokre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiberg
2012.06.13. 14:28
Ki az isten találta ki a @-ozást? Inkább írd le hogy szar mint sz@r, istenem.. Attól mert kukac jel van ott ugyanúgy szarnak olvasom, áh. elmehettek ám ovisok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!