iPon Hírek

Bemutatkozott BlackBerry Z30

Dátum | 2013. 09. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Rengeteg pletyka és kiszivárgott információ után végre hivatalosan is a kamerák kereszttüzébe állhatott a BlackBerry legújabb zászlóshajója. A masina éppen úgy néz ki, ahogy a korábbi képek is lefestették, tehát a Z10 dizájnját nem hagyták el teljesen, de a kisebb káva elérése érdekében aszimmetrikusra lett szabva a gépezet.

A BlackBerry Z30 előlapját már egy 5 hüvelykes kijelző fedi le, amely Super AMOLED technológiát alkalmaz 1280 x 720 képpontos felbontás mellett. A pixelsűrűsége így 295 PPI-s lesz, ám arról nincs információnk, hogy a pixelek rendes RGB alpixelekből állnak-e össze, avagy valamilyen PenTile Matrix elrendezéssel van dolgunk ezúttal is, mint a legtöbb SAMOLED panel esetében. A motortérbe tekintve azonban már nem nagy az előrelépés. Itt egy, a Qualcomm Snapdragon S4 Pro szériából származó, kétmagos chip került bevetésre, amely 1,7 GHz-es órajelen üzemel. A lapka kilétét nem hozták nyilvánosságra, így azt nem tudni, hogy milyen magokkal van dolgunk - a jobbik esetben már Krait 300 duó lapul benne -, a grafikus feladatokért viszont biztos, hogy egy Adreno 320 felel. A SoC mellett - akárcsak az előd, Z10-ben - 2 GB-nyi rendszermemória képviselteti majd magát. A Z30-as modell főkamerája optikai stabilizátoros, 8 megapixeles és BSI képérzékelős. Egy F/2.2 apertúraértékkel bíró lencserendszer került elé, így fényszegény környezetben is viszonylag jó produkciót nyújthat a LED villanó nélkül is. Mozgóképek esetében Full HD felbontás jelenti a maximumot itt. Az előre figyelő kamera ezzel szemben már csak két megapixeles és 720p-s HD felvételek közvetítésére alkalmas, ám ez éppen elegendő is, hiszen itt főleg a videócsevegések bonyolítása a cél. Az elkészült fényképek és videók a 16 GB-os tárhelyen kerülnek mentésre, avagy ha microSD kártyát is használunk, akkor egyenesen oda is mehetnek az adott tartalmaink.

A kapcsolati képességei között van Wi-Fi, ami a 802.11 b/g/n előírásoknak megfelel és kétsávos üzemelést is lehetővé tesz, Bluetooth 4.0 LE modul, A-GPS képes GPS vevő és még az NFC chip sem maradt ki a tarsolyából. A mobilkommunikációs modem 4G LTE képes, így 100/50 Mbps-os le- és feltöltésre biztosít lehetőséget. Az eszközt egy 140,7 x 72 x 9,4 milliméteres készülékházba sikerült belezsúfolni, úgy hogy a hátlap mögé még egy 2880 mAh-s kapacitású akkumulátor is bekerült. Ez, a viszonylag energiatakarékosabb belbeccsel és a Super AMOLED megjelenítővel együtt egészen biztos, hogy szép üzemidőt fog produkálni. A mindennapi használat mellett akár 3-4 napot is bírhat és intenzívebb kezelésbevétel esetén sem valószínű, hogy zavarba jönne a nap végére. A gyári adatai alapján 25 órányi beszélgetésre nyílik vele lehetőség. A BlackBerry legújabb reménységén a BB 10 rendszer friss kiadása fut majd gyárilag. A BlackBerry 10.2 most először fogja megmutatni magát a világnak. Ez a verzió természetesen hoz néhány újítást az idei év elején leleplezett ökoszisztéma életében. A Priority Hub lehetővé teszi majd például, hogy a lezárt képernyőn beleolvassunk a legutóbb beérkezett üzenetbe. Lesz Wi-Fi Direct támogatás, és több riasztási hangból tudunk majd választani, illetve ismerni fogja az Unicode szabványú hangulatjeleket is egyebek mellett. A BB 10.2 frissítés a BlackBerry Z10-re és a Q10-re biztosan elérhető lesz, a BlackBerry Q5-ről egyelőre nem volt szó, lehet kimarad belőle. Várhatóan október közepétől fog elindulni az első frissítési hullám, de a szolgáltatók jóváhagyását is ki kell ennek vívnia, így további késlekedésre is számítani kell.

A BlackBerry Z30 várható árára nem derült fény, és sajnos azt is csak később fogjuk megtudni, hogy a boltok polcaira mikor kerülhet fel. A várakozások szerint valamikor a következő héten bukkanhat fel az Egyesült Királyságban, és innen indulhat a karrierje. Színválasztékról nem beszélhetünk, csak a képeken látható kivitel érkezik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tibaimp
2013.09.19. 10:58
Mi történt, ezek is tudnak ilyen kialakítású telefont gyártani, csoda...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. tarkatehen
2013.09.19. 11:28
Megnézték milyen a HTC One és tetszett nekik. Csináltak egy erősen arra hasonlító BB-t
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Kirrr
2013.09.19. 16:26
Szemből HTC minden más irányból Motorola.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. piter
2013.09.21. 08:42
295ppi 5 col-on eleg keves.2 mag.Ez egy belepo szinu telefon!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Cannapeace
2013.09.22. 23:53
Valószínű de nem egy belépő szintű a telefon hanem üzleti.
Ennek a design-nek megvannak a sajátosságai pl: nem igazán lehet újat mutatni mivel a készülék egy kijelzőből áll így eléggé megvan kötve a mérnökök keze. Amúgy meg az összes ilyen típusú telefon egyforma lapos, tégla formájú zsebbe alig férő. Lehet hasonlítgatni de szerintem nem ez a fő szempont egy telefonnál inkább az ami szemet szúr pl: látható a kijelző napfénynél is, vagy hidegben fagyos ujjakkal is használható ha segítséget akarunk hívni és menyi a készenléti ideje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!