iPon Hírek

Bemutatta a Project Arához tervezett kameráit a Toshiba

Dátum | 2015. 02. 19.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google ATAP részlegének legújabb fejlesztése, a moduláris okostelefon megjelenése egyre közelebb van, és éppen ezért már azok a partnerek is megkezdték bemutatni az alkotóelemeiket, akik majd kiszolgálják az Puerto Ricóban forgalomba kerülő Ara Spiral 2-t. Arról már volt szó, hogy az első központi chipeket kik szállítják majd (Nvidia és Marvell), most pedig a Toshiba kameramoduljai kerültek a figyelem középpontjába.
Balra a szerényebb, jobbra pedig a drágább főkamera.
A Toshiba és a Google szakemberei többször beszéltek már arról, hogy japánok fejlesztik az első kamerákat, de eddig sok konkrétumot nem lehetett tudni ezekről az egységekről. A vállalat egyelőre háromféle konfigurációt dolgozott ki, egy előre tekintőt, és kettőt a hátoldalra.
Az előlapi megoldásról részletek nem derültek ki, csak annyit tudhattunk meg, hogy 2 MPixeles. A „fapados” Project Ara Spiral 2 készülékhez egy 5 megapixeles főkamera dukál. Ennél egy 1/4 hüvelykes átlójú CMOS képérzékelőt használtak, amelyen minden egyes képpontnak 1,4 mikronos felület jut. LED-es segédfény ehhez nem társul, így a fényviszonyok romlásával sajnos a képminőség is drasztikusan romlani fog. Ezzel szemben a prémium kamera már egy BSI technológiával dolgozó 1/3,07 colos szenzorra épül, és 13 megapixeles felbontású fényképeket lehet majd vele lőni. Itt már a sötét sem jelent akadályt, hiszen van mellett egy erős, LED-es villanó, valamint megkapta a Toshiba Bright Mode-ot, ami direkt arra szolgál, hogy több fény jusson az érzékelőbe. Ez utóbbi eljárás a videózásra is jó hatással van, hiszen nagyobb sebességű felvételek készítését teszi lehetővé, így ezzel az egységgel valószínűleg lassított felvételeket is tud majd csinálni a Spiral 2. Érdekesség, hogy a leírás szerint integrált képfeldolgozó csak az olcsóbb termékbe került. Ez talán annak tudható be, hogy az alsóbb árkategóriás központi chipek esetében bizonytalanok az ISP képességei, míg a drágább lapkák minden esetben hatékony képi processzort alkalmaznak.
Ezek a főkamerák ugyanabba a tokba fognak illeszkedni, így az alapterületük egyformán 20 x 40 milliméteres, azonban a vastagságuk már eltérő. A szerényebb alkotóelem mindössze 6,4, míg a nagytestvér 7,1 mm-re emelkedik ki a síkjából. A Toshiba mindkettőt úgy alakította ki, hogy a lencserendszer kitüremkedik majd a mobiltelefon vonalából, és nem kizárt, hogy más gyártók kameráinál is hasonlóan alakulhat a „dizájn”. Nem először látunk már ilyet, de ettől függetlenül ez nem éppen előnyös, hiszen így eléggé sérülékeny az adott terület.
Sajnos arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy mennyibe fognak kerülni a fenti egységek, de ez igazából nem meglepő azt figyelembe véve, hogy eddig a Project Ara egyetlen alkotóeleménél sem esett szó konkrét árakról. Újabb információkat a Google moduláris telefonjáról és annak alkotóelemeiről a március elején megrendezésre kerülő Mobile World Congressen kaphatunk.
A Toshiba a kamerák mellett kitért még arra is, hogy milyen egyéb modulokat áll szándékukban rajthoz állítani az elkövetkezendő időszakban. Szerepel a terveik között bővíthetőségről gondoskodó memóriás modul, egyszerűbb kapcsolati egységek (Wi-Fi, Bluetooth), NFC és Transfer Jet modul, valamint vezeték nélküli töltést lehetővé tevő (WPC) megoldás is. Ezek idén vagy jövőre meg is jelenhetnek, és a későbbiekben valószínűleg még több modulra is számítani lehet a Toshibától.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. Asagrim
2015.02.19. 09:40
Ha már modularitás, rendelkezhetne a kamera egység saját microSD slottal ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Arbor Asagr...
2015.02.19. 09:54
Bocsi de nem látom hogy azzal mit érnének el
Telefonba csatlakozik és mindent oda ment le. A telefonba nyílván lehet majd rakni microSD-t és oda mentetni a képet.
De a modulnak?
Egyedül úgy tudnám elképzelni hogy külön "fényképezőgépnek" használnád de nem ez a célja. Szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. j.panzer
2015.02.19. 10:06
Szvsz jó kezdeményezése ez a moduláris telefon, örülök, hogy halad a szekér. A kamera modulok nem tetszenek. Már úgy értem a rajtuk lévő pukli. Ha moduláris telót vennék, első dolgom lenne olyanra cserélni, ami nem áll ki a síkból.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim Arbor
2015.02.19. 10:20
Nem igazán látod át a lényegét a feltevésnek.

1.)

Ha ki kell venni a telefonból a kártyát (mert mondjuk az a legegyszerűbb módja az adott helyzetben a fájlátvitelhez), akkor azzal megbénítod a telefont, ha minden egyetlen kártyán van.

2.)

Eszméletlenül gyakran fotóznak az emberek a telefonjukkal, ha ez nem így lenne, akkor nem lenne Fappening botrány, nem lenne létjogosultsága az instagramnak stb, tehát gigabájtokra rúg egy átlag felhasználó DCIM mappája is. Ha a kamerának külön memóriakártya slotja lenne, akkor nem lennél olyan SoC egységre szorulva, szűkítve a választási lehetőségedet, amelyikben van memória kártya slot, vagy minimum 8GB belső tárhely (nem tudom mennyire lesz aprólékos a modularitás, ezért csapom most a példámban a SoC moduljához a memkártya slotot).

Ha utánanézel, eléggé nagy divat mostanában lehagyni a memkártyát a telefonokról, ez szerintem a modulok esetében sem lesz másképp, mert a tendencia, az tendencia, kiszereléstől függetlenül, ráadásul ha ránézel a képre a cikkben, phase 3-nál látni először memóriakártyát, tehát ez is engem igazol.

Tehát azzal, hogy a kamerának saját memóriakártyája van, a lehetőségeid bővülnek az egyéb egységek választásánál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. junpet Asagr...
2015.02.19. 11:24
Én pont azért vennék ilyen moduláris telefont, mert nem kell rá kamera. Az 5+ éves telefonommal ha 10 képet készítettem sokat mondok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Asagrim junpe...
2015.02.19. 11:30
És ez hogy jön egy olyan okfejtéshez válaszként, hogy miért lenne érdemes memóriakártyát rakni a kamera modulra, egy olyan cikk alatt, ami az első kamera modult tárgyalja ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. reklamszem...
2015.02.19. 13:51
Ebben a formában nagyon piacos hatása van (újrafelhasznált tescos tejfölös pikli)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. LavX
2015.02.19. 15:28
Elég csúnya lesz a telefon, ha minden modulon bazi nagy betűkkel kiírják a gyártót.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.19. 16:02
Az előnyei vitathatlanok lennének ha lenne rajta saját ezt megértem.
De talán 1-2 évvel ezelőtt jobb lett volna. A tömegfogyasztás(instagramm) fotók terén szerintem már nem MicroSD-től függ.
A kép egyből netre megy ott mindig eléred. A Fappeninget nem követtem nagyon nyomon de mintha ott is felhőből halászták volna ki a képeket vagy a netről máshonnan; nem akarok hülyeséget írni ha mégis sikerült bocsánat. Lényeg a lényeg. Előnye lenne de azért beláthatod hogy egyre többen rakják képeiket egyből internetre azon belül is akár felhőbe. Tehát a 2 microSD szerintem már felesleges pénzkidobás a gyártóknak. Most ha 500 Ft egy modul és egymilliót gyártanak le....
Azt is eltudom képzelni hogy CSAK a kameramodulban lenne.
Plusz nemértem miért bénulna meg a telefonom ha kiveszem belőle a microSD-t. Belső tárhely? Nemtudom ki rak mindent a microSD kártyájára ami tudomásom szerint még mindig könnyen sérül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.02.19. 17:19
Már ne haragudj, de körbe néztél a mai tablet és okostelefon piacon? Micro SD kora már leáldozott... Személy szerint eszemet se tudom mikor láttam vagy foglalkoztam már utoljára micro SD vel... Ahogy a felhasználók többsége se.
Ezek után egy 1-2 év múlvára tervezett technológiát alapozzunk micro SD re?
Cloudról hallotál már? Fappening is onnan tört ki... Nem a microSD kártyákat lopták el
Nincs képem ami ne a felhőbe tárolódna már... Nem vagyok nagy instás... se nagy "selfimájer", de ha valami képet csinálok az 2 percen belül figyeg a cloudban... Minek nekem MicroSD? Vagy egyáltalán a mai felhasználóknak? Átküldés? Megosztás? 2 rohadt kattintás.... Micro SD átadás meg keresgélés meg vagy 5-10 perc?

Terveznek memóriát bele rakni. Más forrásokból ez olvasható... ami 1. nem jelenti azt, hogy egyátlalán lesz 2. azt se lehet tudni, hogy mit akarnak vele. 3. hogy micro SD lesz egyáltalán amikor mára már egyáltalán nem szarakodnak vele az emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Busterftw
2015.02.19. 23:32
Na meg nem egyszerubb gepre radugni a kabelt es azt masolsz amit akarsz? Az alapbol jon gyarilag, nem kell meg microsd-t venni stb.
Az en telom 32GB-os pedig 2012-es. Ha nem videoznek fullhd-ban 60fps-el sosem menne 10gb fole.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!