iPon Hírek

Bemutatta a világ leggyorsabb SD kártyáit a Sony

Dátum | 2017. 03. 02.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Sony az új SF-G családdal a világ leggyorsabb SD formátumú memóriakártyáit tette le az asztalra. A termékvonal három különböző taggal indult útnak, de nem lennénk meglepve, ha idővel a japánok az eddigieknél nagyobb kapacitású megoldásokat is bevetnének.
A Sony elég határozott elképzelésekkel fogott bele az SF-G memóriakártyák tervezésébe. A vállalat egy minden tekintetben kompromisszummentes SD kártyát szeretett volna létrehozni, amit kifejezetten professzionális tükörreflexes (DSLR), valamint tükör nélküli cserélhető objektíves (MILC) fényképezőgépekbe szán. A végeredmény magáért beszél, hiszen az összes SF-G besorolású adathordozó egészen lenyűgöző 300 MB/s-os olvasási sebességre képes, és ami még ennél is fontosabb, hogy 299 MB-nyi adatot lehet rájuk írni másodpercenként. A Sony ezzel a teljesítménnyel magabiztosan, mintegy 15 százalékos előnnyel váltja a trónon a SanDisk Extreme PRO SD UHS-II és Lexar Professional 2000x UHS-II memóriakártyákat, melyek egyaránt 260 MB/s-os írási sebességet támogatnak. Az SF-G-szériás memóriakártyák kezdetben 32, 64 és 128 GB-os kapacitásban lesznek elérhetőek. (Néhányan hiányolhatják a kövérebb változatokat, de talán az ő igényeiket is kielégíti a későbbiekben a Sony a kínálat bővítésével.)
A Sony a sajtóközleményben többször is kiemelte, hogy a cél a nagy felbontású sorozatfotós és a 4K videós igények kielégítése. Ez annyiban érdekes, hogy valójában az SF-G család tagjai a fent említett sávszélességekkel nemcsak az Ultra HD korszaknak felelnek meg tökéletesen, hanem már akár 8K videózásra is jók lennének. Az SD Association osztályozási rendszere alapján ezek az SD kártyák könnyű szerrel szerezhetnék meg a Video Speed Class legmagasabb V90-es fokozatát is, ami már 8K mellett 120 FPS-es felvételek rögzítésére is kiterjed. Viszont a Sony valamilyen oknál fogva fittyet hányt a Video Speed Class minősítésre. A Sony SF-G memóriakártyákon a Class 10 (C10), az UHS Speed Class 3 (U3) és az UHS-II (II) jelölések fedezhetőek fel. Az sajnos nem derült ki, hogy a memóriakártyákban milyen memóriamodulokat használt fel a japán alakulat.
A friss SD kártyák intenzív használat esetén is rendkívül tartósak lehetnek és megbízhatóan teszik majd a dolgukat. Ellenállnak a röntgennek, bírják a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokat (-25 és +85 °C), a víz sem tehet bennük kárt és bizonyos esetben az ütődéseket is elviselik. A Sony ráadásképpen pedig az SF-G memóriakártyákhoz mellékeli a File rescue programot is, amivel véletlenül kitörölt fényképek vagy videók állíthatóak vissza, ez elvileg könnyedén megbirkózik majd a ráháruló feladattal, de valószínűleg mindenkinek jobb lenne, ha soha nem kellene próbára tenni a képességeit. A Sony SF-G memóriakártya-családja olyan komoly sebességet diktál, hogy a vállalat lényegében külön kártyaolvasót volt kénytelen piacra dobni mellé, szóval Sony MRW-S1-re is érdemes kitérnünk. Ez az eszköz már egy SuperSpeed USB csatlakozóval lesz felszerelve, ami az USB 3.1 Gen.1 szabványnak megfelelő támogatást nyújt. Persze ahhoz, hogy maximálisan ki lehessen használni az SF-G termékcsalád sebességét, az adott számítógépnek is rendelkeznie kell USB 3.1 aljzattal.
Az új, villámgyors memóriakártyák és a „hozzájuk tartozó” Sony MRW-S1 kártyaolvasó tavasszal kerülnek a boltokba – az előbbiek márciusban, az utóbbi április elején. A Sony SF-G32 előzetesen becsült fogyasztói ára Magyarországon bruttó 36 ezer forint, az SF-G64 mellé 64 ezer forintos árcédula kerülhet, az SF-G128-ért pedig már 118 ezer forintot kérhet a vállalat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. DemonDani
2017.03.03. 06:15
Az árát látva mondjuk valahol meg tudom érteni, hogy nem került bevetésre 256 GB-os... De egy a 32 GB-ot nem is értem a Sony részéről. Se sorozatfotózáshoz, se videózáshoz nem vennék ilyen kicsi kártyát ennyi pénzért, mert egyszerűen hamar megtelik, ha nem a leggagyibb 100 Mbps-os 4K videóval számolok - még akkor is. Illetve azért a 100 MB-os RAW+JPG kombó is gyorsan telítené...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. balazs630
2017.03.03. 11:59
Hogy néz ki az a 300/299-es sebesség? Ennyi kerekítést bőven elbírt volna az írási sebesség.. főleg hogy a szintetikus mérések és a valós sebességek nem fedik egymást pontosan.. Egyszerűbb lett volna ráírni hogy R/W: 300MB/s
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!