iPon Hírek

Bemutatta idei első telefonjait az Archos

Dátum | 2015. 01. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Archos az elsők között jelentette be, hogy milyen új táblagépekkel szállnak ringbe a CES-en, mostanra pedig három friss okostelefont is előhúztak a kalapból. A vállalat akárcsak a tabletek esetében, a mobiloknál is a 4G LTE támogatásra helyezte a hangsúlyt, és ennek megfelelően a Helium családot gyarapítják az újdonságok. Az 50c Helium, 50b Helium és 45b Helium okostelefonok között több hasonlóságot is fel lehet fedezni, ilyen például a 64 bit támogatás, azonban a tervezők úgy sakkoztak a különböző tulajdonságokkal, hogy végeredményben viszonylag széles ársávot fognak lefedni a készülékek, és érezhetően távol állnak majd egymástól. Bár az Archos egyelőre az ajánlott fogyasztói árakról nem beszélt, feltehetően az új telefonok 100 és 200 dollár között keresik majd a gazdájukat. A legolcsóbbnak a 45b Helium ígérkezik, ezt fogja követni az 50c Helium, és az 50b Helium árcéduláján szerepel majd a legmagasabb összeg. Archos 45b Helium Az Archos új mobiljai között a 45b Helium lesz a legkisebb, mert ahogy arra a neve is utal, ez egy 4,5 hüvelykes kijelzőt kapott. A megjelenítő ugyan IPS technológiával dolgozik, de a felbontása csak 854 x 480 képpontos, így nem érdemes tőle tökéletes képminőségre számítani. Ennél a mobilnál egy VGA kamera került a panel fölé, így a videóhívások során nyújtott produkciója sem lesz különösebben említésre méltó, de a célnak megfelelhet. A főkamera természetesen magasabb szintet képvisel már, ez 5 megapixeles fényképek és 720p-s videófelvételek készítését teszi lehetővé. A hátlapra került egy LED-es villanó is. Az operációs rendszer szerepét az Android 4.4.4 tölti be a készüléken.
Archos 45b Helium
Ahogy arról már szó esett, egy 64 bites támogatással szolgáló chip került a gép belsejébe. Itt egy Qaulcomm Snapdragon 410 szériás lapka tevékenykedik 1,2 GHz-es órajelen a négy Cortex-A53 magjával és egy Adreno 305 IGP-vel. Az okostelefon Achilles-sarka a rendszermemóriája, ezt ugyanis csak 512 MB-ra szabták a mérnökök. Nem sokkal jobb a helyzet tárhely tekintetében sem, mivel csak 4 GB-tal szolgál a készülék, de ezt legalább egyszerűen, egy microSD hozzáadásával fentebb lehet tornászni akár 32 GB-tal is. A kapcsolati képességeit figyelembe véve viszont már hibátlanul teljesít a gép: 4G LTE, 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, A-GPS vevő és FM rádió is van benne. A hátlapja mögé egy lítium-polimer akkumulátor került, ami azonban csak 1850 mAh-s kapacitású, így sajnos elég gyenge üzemidőt nyújthat majd a 45b Helium. Archos 50c Helium Kicsit fentebb lépdelve a ranglétrán már jobb a helyzet, itt jön képbe az 50c Helium. Ennek a leggyengébb pontjába a kézbevételt követően azonnal belefuthatnak az érdeklődők. Az előlapját egy 5 colos, IPS technológiás kijelző uralja, és ez még rendben is lenne, viszont a hozzá társított felbontás belerondít az összképbe, a 854 x 480 képpont miatt egészen pixeles lett a végeredmény. A bekapcsolást követően ezen is az Android 4.4 rajzolódik majd ki, és a KitKat néhány előre telepített archosos alkalmazással is szolgálni fog. Ennek az okostelefonnak a kamerarendszere jobb lett ugyan, de még nem beszélhetünk szignifikáns javulásról. Felbontások tekintetében ugyanaz a helyzet, előre egy VGA, hátra pedig egy 5 MPixeles megoldás került, azonban ha videózni kell, akkor itt már a Full HD jelenti a maximumot. Az 50c Helium is kapott LED-es segédfényt, ami igyekszik majd lehetővé tenni a képalkotást sötétben is.
Archos 50c Helium
Az Archos ennél a készüléknél egy MediaTek MT6732M chipet vett használatba. Ez a 64 bites SoC 1,3 GHz-es frekvencián tevékenykedő Cortex-A53 magok négyesének ad otthont, amikhez egy Mali-T760 MP2 IGP is betársul. A kifejezetten energiahatékony lapka 1 GB rendszermemóriával az oldalán indul bevetésre, így összességében már elfogadhatónak ígérkezik a mobil sebessége. A tárkapacitása is megduplázódott a 45b Heliumhoz viszonyítva, ám ez még így sem túl sok, és valószínűleg sokan nyúlnak majd microSD kártyához, ami megoldhatja a hellyel kapcsolatos gondokat. Ennél is a 4G LTE modemre helyezte a forgalmazó a hangsúlyt, ami négyes kategóriájú, így 150 Mbps-os tempót diktálhat ideális esetben. Ezen felül van még a telefonban Bluetooth modul Bluetooth Smart funkcióval, FM rádió, A-GPS vevő és persze WLAN is Wi-Fi Directtel megfűszerezve. Az 50c Heliumot egy beépített, 2500 mAh-s akkumulátor kegyeire bízták a mérnökök, ami ezúttal is lítium-polimer alapú. Itt már egészen korrekt üzemidőre van kilátás, könnyedén hozni fogja a kategóriájának megfelelő teljesítményt. Archos 50b Helium A trió harmadik tagja még magasabbra teszi a lécet, az 50b Helium egyebek mellet a kijelző terén is jelentős előrelépést hoz. Itt a képátló nem növekedett már tovább, maradt az 5 colos méret, azonban a felbontás 720p-s lett, ebből fakadóan 294 PPI-s pixelsűrűségről beszélhetünk, ami kellően részletgazdag. Ez a gép is dupláz a kamerák tekintetében, ráadásul itt már elég minőségi párosról beszélhetünk. Az előlapjára egy 2 megapixeles egység került, amellyel nem csak videótelefonálni lehet, hanem már szelfik készítésre is alkalmas – noha ezt még nem erre tervezték. A főkamera 8 MPixeles lett, és 1080p-s mozgóképfelvételeket lehet majd alkotni vele. LED-es vaku természetesen ez mellett is van. Akárcsak a többieken, ezen a modellen is az Android 4.4 teljesít szolgálatot. Remélhetőleg az Archos figyelembe veszi, hogy ezek már 64 bitesek, és a későbbiekben megkaphatják az Android 5.0-t is frissítés formájában.
Archos 50b Helium
Az 50b-ben újra egy Qualcomm Snapdragon 410 besorolású chip került a főszerepbe, ám ezúttal már 1 GB-os méretet öltött a rendszermemória, mint az 50c Heliumnál. Tárhely tekintetében is megörökölte az előbbi okostelefonnál látott formációt, tehát 8 GB-tal lett ellátva, amit igény szerint bármikor lehet bővíteni – legfeljebb 64 GB-os kártyával. Kapcsolati képességek tekintetében hozza a kötelezőt a telefon, kezdve a négyes kategóriába sorolható 4G LTE modemmel. Van benne a 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő WLAN (Wi-Fi Direct), Bluetooth Smart támogatással ellátott Bluetooth modul, FM rádió és A-GPS vevő is. A megfelelő üzemidő elérése egy 2000 mAh-s lítium-polimer akkumulátor feladata lenne, de ez vélhetően csak átlagon aluli produkcióra lesz elegendő. Sajnos az Archos nem közölt arra vonatkozó adatot, hogy előreláthatólag meddig bírja majd az 50b Helium egy feltöltéssel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!