iPon Hírek

Bemutatta okosóráját az ASUS

Dátum | 2014. 09. 03.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okosórák már évekkel ezelőtt feltűntek a piacon, de csak tavaly kezdtek igazán az érdeklődés középpontjába kerülni, idén pedig már lassan az összes nagyobb gyártó előáll a saját megoldásával, illetve megoldásaival, vannak ugyanis, akik több ilyen terméket is piacra dobtak mostanra. Ezúttal az ASUS mérnökei mutatták meg, hogy miként képzelik el ők az „intelligens” karórát.
Az ASUS terméke már korábban feltűnt néhány előzetes vázlaton, amikből ha messzemenő következtetést nem is lehetett levonni, azért egy tényre rávilágítottak. Az érkező okosóra négyzetes megjelenítőnek ad otthont. A ZenWatch kialakításakor gazdagon használtak fémet, az előlap kivételével szinte a teljes házat ebből „faragták”, és ráadásul szálcsiszolással az egészet még elegánsabbá is tették, így a minőség érzésre és szemlátomást is igazán jó lesz. A szíj strapabíró bőrből készült, a csatja pedig gyorszáras, így szükség esetén egy pillanat alatt levehető lesz. Cserélni is lehet a pántot, ha valakinek mégsem nyerte el a tetszését, akkor bármilyen 22 milliméteres szíjjal helyettesíthető majd. Az előlapot egy enyhe hajlítással látták el, és 2.5 D Gorilla Glass 3 üveggel fedték le, hogy kellőképpen védve legyen a kijelző. A megjelenítője 1,63 hüvelykes, Super AMOLED technológiával operál, a felbontása pedig 320 x 320 képpontos lett, így igazán éles lesz a felületén megjelenő kép, és az apró betűk is olvashatóan fognak kirajzolódni rajta.
A viselhető eszközön az Android Wear operációs rendszer van jelen, amit a Google fejlesztői kifejezetten az ilyen termékek számára hoztak létre. Minden képességnek a birtokában lesz így, amire csak szükség lehet, távolról tud majd fényképeket készíteni vele a tulajdonosa, a telefonhívásokat is kezelni tudja majd róla az ember, és persze a fontos értesítések is elolvashatóak lesznek a felületén. Többféle órafelületet is kínál, ami fontos része a testreszabhatóságnak. A benne található hardver olyan, mint a legtöbb Android Weart futtató kiegészítőben. A sebességről egy négymagos 1,2 GHz-es órajelű Snapdragon 400 chip gondoskodik, ehhez pedig 512 MB-nyi rendszermemória, valamint 4 GB-nyi tárkapacitás kapcsolódik, ami az adatok átmeneti tárolására elegendő lesz. Az okostelefonhoz Bluetooth 4.0 használatával kapcsolódik majd, és más lehetőséget nem is nyújt, tehát nincsenek olyan extrái, mint a Gear S-nek (Wi-Fi, GPS).
Az ASUS az első okosóráját egy 1,4 Wh-s (kb. 380 mAh) kapacitású akkumulátorral látta el, ami a megszokott 1-2 napos üzemidő elérésére lesz elegendő a használat intenzitásától függően. Ha eljön az újratöltés ideje, akkor egyszerűen csak fel kell tenni az állványára. A ZenWatch is több szenzorral lett ellátva, mint általában az ilyen készülékek. Van a fedélzetén egy 9 tengelyes érzékelő, ami méri a gyorsulást, illetve ellátja az iránytű és a giroszkóp feladatát, továbbá pulzusmérő is, hogy a sportolók is örömüket leljék benne. Megvásárolható majd ezüst és rózsaarany házzal, ám a szíj minden esetben ugyanaz a barna bőr – de ezt persze mindenki a kénye-kedve szerint cserélheti le. Sajnos a vízzel szemben nem túl ellenállóra sikeredett a ZenWatch, ugyanis mindössze IP55 minősítést kapott, így legfeljebb a fürdőszobáig mehet, strandolás előtt mindenképpen érdemesebb az öltözőben hagyni.
A ZenWatch-ért 199 eurót fognak elkérni, ami nagyjából hasonló összeg ahhoz, amennyit a konkurensei árcédulájára is írni szoktak. A megjelenés időpontjáról nem beszéltek az eseményen, így ez csak a későbbiekben derülhet ki. Az LG kör számlappal ellátott G Watch R, és a meghajlított kijelzővel felvértezett Samsung Gear S mellett ez lehet az IFA 2014 egyik legérdekesebb karórája, de az eleganciáján túl nincs komolyabb fegyvere.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. RampageIV
2014.09.03. 14:31
Nekem tetszik, de gondolom lesz több színű bőrszíj is amit az ASUS már megírt facebookon is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2014.09.03. 15:04
Nekem ez tul Zen
Viszont jo latni,hogy szepen ramozdultak a nagy gyartok a temara.
Egy-ket ev,es komoly valasztek lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Atesz1987
2014.09.03. 15:22
Tulajdonképpen ha nem kell lemondani az órák "óraságáról", akkor akár vehetünk okos órát is, szóval így van létjogosultsága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2014.09.03. 16:15
Asus ROGWatch nem lesz?
Króm-piros-fekete, negyed kilós súly és egy marok nagyságú óriási cypberpunk óralap.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. tibaimp
2014.09.03. 18:14
"de az eleganciáján túl nincs komolyabb fegyvere...." -- nem is kell más, tetszik.
Úgy látszik a gyártók rájöttek, hogy ha okos órát építenek, akkor olyannak tervezzék, mint a "rendes" órákat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. LechooEdy
2014.09.03. 18:26
Ha ezt az arany-bronz színezést leszámítom, nagyon elegáns és tetszetős. Sokkal jobb mint a Samu vagy LG megoldások.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!