iPon Hírek

Besegítene a CPU-nak a grafikus chip

Dátum | 2006. 12. 04.
Szerző | Leinárd Endre
Csoport | FŐ EGYSÉG

Egy modern grafikus chip hihetetlen számítási kapacitással rendelkezik manapság, viszont ez az erő kihasználatlan marad akkor, mikor nem egy 3D-s játék gyöngyörű tájait rendereli. A német PC Professionell lap írásából kiderül, hogy a szakértők komolyan foglalkoznak azzal, hogy a grafikus chip számítási kapacitásait hogyan lehetne visszaforgatni a desktop alkalmazások irányába.

A grafikus processzorok, lévén célhardverek, bizonyos számítási feladatokban többszörös kapacitásokkal rendelkeznek még a leggyorsabb hagyományos CPU-khoz képest is. Leszámítva a Windows Vista operációs rendszert és néhány speciális programot, szinte semmi nem használja ki, sőt nem is használja egyáltalán a videó vezérlő grafikus képességeit.

A fent említett magazin információi szerint már bizonyos speciális területeken kipróbálták a megoldást, mégpedig egy szoftveres alkalmazás esetén, ami a szeizmikus mozgások figyelésére és elemzésére készült. A számítási terhelés egy részét átirányították a grafikus kártya hardverére, amivel a szoftver 16-szoros teljesítménynövekedést ért el.

A legnagyobb szoftvercég a Microsoft is felfigyelt erre a lehetőségre és a későbbiekben a Vista operációs rendszer alatt a képgalériákban valós időben lehetne módosítani a képeket a grafikus kártya bevonásával. A lehetőség valóban adott, hiszen elég csak elgondolkodni azon, hogy az Intel Core 2 Extreme 582 millió tranzisztorral jócskán lemarad az Nvidia Geforce 8800 681 milliónyi tranzisztorától. Az természetesen kérdéses, hogy pontosan milyen feladatokra lehetnek alkalmasak a grafikus chipek, de a hardver környezet biztosan nem lesz akadály, hiszen a 16x sebességű PCI-E csatoló, a grafikus kártyára integrált hipergyors RAM-ok már önmagukban egy kis várat képeznek a teljes gépen belül.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2006.12.04. 19:08
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!