iPon Hírek

Beszédfelismerő rendszert fejleszt a Montana

Dátum | 2010. 07. 20.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Montana Tudásmenedzsment Kft. a tömörnek a legjobb indulattal sem nevezhető "Magyar nyelvű folyamatos beszéd felismerésére, szemantikai és nyelvi szövegelemzésre épülő hangbányászati eljárások kutatása, a meglévő modellek performancia szintjének jelentős javítása, pilot rendszerben a kutatások eredményeinek integrációja" című projektjéhez 218 millió forint támogatást nyert a GOP-2009-1.

1.

1 "Piacorientált kutatás-fejlesztési tevékenység támogatása" pályázaton - jelentette be a társaság. A GOP-2009-1.

1.

1 konstrukció célja olyan kutatás-fejlesztési projektek támogatása, amelyek kutatási eredményekre támaszkodva korszerű, magas innovációs értéket képviselő prototípusokat hoznak létre. Ennek ismeretében nem lehet véletlen a kiíró és a Montana egymásra találása, hiszen a támogatott projekt célja egy olyan hangfelismerő rendszer kidolgozása, amelyből - végső soron - kereskedelmi forgalomban kapható termékek sora lesz fejleszthető.

"A MonSpeech-nek elnevezett szoftver megvalósítása érdekében kutatásokat kell végeznünk a beszédfelismerés területén, és ezen eredményeket integrálnunk kell a szemantika és a szövegbányászat eszközeivel" - jelentette ki a Napinak Apró Antal, a Montana projektfelelőse. Mint elmondta, a kész rendszerre alapozva számos termék lesz fejleszthető, ezek alkalmazási területének csak a fantázia szab határt.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alapból finanszírozott projekt keretei közt kifejlesztésre kerülő pilot rendszer például a call centerekkel szemben támasztott újabb igényekre nyújt majd megoldást oly módon, hogy az elkészült rendszer a telefonáló beszédének elemzésével automatikusan fogja előre definiált kategóriákba sorolni a hívást, és ennek segítségével - akár emberi beavatkozás nélkül - folyamatok indítására ad lehetőséget. A hívások tartalmára szolgáltatott, automatikusan készített statisztikákkal a munka hatékonyságát lehet majd javítani a programmal, például hatékonyabban lehet erőforrást allokálni vagy a munkaszervezést javítani - jelentette ki Apró.

A Montana munkatársa a program működéséről elmondta, hogy a felismert és egyszerű szöveggé alakított beszéd adatbázisba kerül, ahol szövegbányászati módszerekkel dolgozzák fel, és a felhasználó által meghatározott kategóriákba tudják sorolni. Az utólagos statisztikai feldolgozáson kívül a Vodafone-nal közös fejlesztés képes lesz már az ügyfélszolgálati beszélgetés közben információkat szolgáltatni a call centerben ülő munkatársaknak, ezzel hatékonyabbá téve a munkájukat. A projekt időtartama két év, megvalósításának helyszíne Miskolc, ahol a projekt eredményének végfelhasználója, a Vodafone Magyarország a Regionális Ügyfélszolgálati Központját működteti. A projekt komplex kutatás-fejlesztési együttműködés keretében valósul meg, az ipari és a kutatói szféra összefogásával. Az innovatív hangbányászati eljárások kutatásában részt vesz a THINKTech Kutatási Központ, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszéke és az MTA Nyelvtudományi Intézete.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!