iPon Hírek

Beültetett gyógyszeradagoló

Dátum | 2012. 02. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy csontritkulásos gyógyszerkísérlet során sikeresen tesztelték emberen a mikrochippel vezérelt gyógyszeradagoló-implantátumot. A kutatáról beszámoló tanulmány a Science Translational Medicine oldalain jelent meg. A készülék megbízhatóan juttatta a szervezetbe a napi gyógyszeradagot ‒ injekciózás nélkül. A módszer megoldást jelenthet rengeteg hosszú távon gyógyszeres kezelésre szoruló páciensnek, hiszen így nem felejthetik el bevenni a tablettát vagy beadni az injekciót, és az előírt adag szükség esetén egy számítógépes paranccsal módosítható.

Robert Langer, az MIT professzora és a kutatás egyik résztvevője szerint a jövőben a készülék alkalmas lehet arra is, hogy az előírt időpontokban és dózisokban többféle gyógyszert adagoljon be a szervezetnek. Langer és munkatársa Michael Cima a kilencvenes évek végén már elkészítették a beültethető gyógyszeradagoló korai változatát, ennek továbbfejlesztése az új készülék.


A kutatás során csontritkulásos betegekkel foglalkoztak, mivel ezen kórkép kezelésében különösen sokat segíthet a technológia. A teriparatide nevű hatóanyag jó eredményeket mutat az elvesztett csonttömeg pótlásában, alkalmazása azonban napi szintű injekciózást igényel, ami miatt a betegek 75 százaléka félbehagyja a kezelést. Hathatóssága miatt a napi adag mikrogrammos nagyságrendű, így az implantátumban tárolható gyógyszermennyiség hosszú időre elegendő.

Az adagoló aprócska tárolói tartalmazzák a gyógyszeradagokat. Minden tárolót platina és titán ultravékony rétege zár le. A beadás időpontjában egy külső irányítókészülék jelet küld a chipnek, amely feszültséget közöl a fémfilmmel, ennek hatására az elolvad és szabadon engedi a gyógyszert. A felszabaduló fém olyan kis mennyiségű, hogy nem jelent kockázatot a szervezetnek.

A kutatók ara is figyelmet fordítottak, hogy a chipek biztonságosak legyenek: a speciálisan erre a célra fenntartott Medical Implant Communications Service hullámhossz-tartományában kommunikálnak. A chip és a külső irányítókészülék között fennálló kétirányú kommunikáció lehetővé teszi az implantátum beállításainak módosítását, és információkat közöl a rendszer állapotáról is (pl. akku állapota, fennmaradó gyógyszermennyiség). A dózis megváltoztatásához egy speciális kód szükséges.


A kísérlet során hét csontritkulásban szenvedő nő hasába ültették be a műszert 2011 januárjában. Az implantátum húsz adag hatóanyagot tartalmazott és rendkívül népszerűnek bizonyult az alanyok körében. Negatív mellékhatásokat senki sem tapasztalt és nem voltak kimaradt adagok, így a kezelés is hatékonyabban folyt.

Az idegen implantátumok köré a szervezet kollagén alapú membránrendszert épít, és a kísérlet egyik célja annak felmérése volt, hogyan befolyásolja ez a membránréteg a gyógyszerek hatékonyságát. Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy a kollagénréteg nem ront a gyógyszer hatásfokán.

A következő lépés más gyógyszerek, illetve hosszabb idejű kezelések tesztelése lesz a módszerrel. A kutatók egy olyan prototípuson dolgoznak, amely 365 gyógyszeradag tárolására és beadására alkalmas. A jövőben akár különféle szenzorokkal is el lehet látni a készüléket, így az létfontosságú információkat (pl. vércukorszint) közvetíthet a szervezeten belülről. A végső cél egy olyan diagnosztikai készülék létrehozása lesz, amely probléma esetén rögtön be is adja a megfelelő dózisú gyógyszert.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. bodomehesz...
2012.02.17. 12:43
Nem értem a hírt... 97-óta nem tv-zek, de a 2000-es év elején ha jól emléxem volt egy hasonló hír a tv-ben, hogy ilyen már létezik, és alkalmazták is. Akkor most ismét felröppent valahol...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szerzetes
2012.02.17. 12:54
Esetleg olvasd el még párszor, vagy próbálj meg utánajárni a 2000-es hírnek és látni fogod, hogy valószínűleg az más elven működik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Jools
2012.02.17. 12:57
Az valószínűleg az előző verzió lehetett, amelyen már akkor dolgoztak, de emberen most tesztelték először.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. mikej95
2012.02.17. 14:53
Na mostantól a számítógépes vírusok teljesen átértékelődnek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. crayon
2012.02.17. 19:08
I never asked for this...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Karig1
2012.02.17. 22:16
crayon
elkezdődni látszik a jóslat engem még az in time (film) is megrémísztett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!