iPon Hírek

Bevásárolt a jövőbe a Panasonic

Dátum | 2009. 12. 10.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Panasonic Corp.

, a világ legnagyobb fogyasztói elektronikai társasága 50,2 százalékos részesedést vásárolt a Sanyo Electric Co. Ltd-ben, a világ legnagyobb akkumulátorgyártójában. A vevő 403,8 milliárd jent (4,6 milliárd dollár) fizet, azaz 131 jent ad a Sanyo minden egyes törzsrészvényéért. Az üzlettel jól járnak az eladók, az amerikai Goldman Sachs befektetési bank, illetve a Daiwa Securities SMBC és a Sumitomo Mitsui Fiancial Group pénzügyi szolgáltatók, ugyanis 700 jenért vásárolt elsőbbségi részvényeiket 2006-ban tíz törzsrészvényre váltották. Ugyanakkor az üzlet nem vágta földhöz a Panasonicot sem, miután szeptember 30-ai adatok szerint 1,46 ezer milliárd jen készpénz vagy gyorsan azzá tehető értékpapír volt a trezorjában. Az ügyletet hónapokkal ezelőtt bejelentették - amikor a három tulajdonos beleegyezett, hogy átadja részesedése egy részét a vásárlónak -, ám a versenyhatósági vizsgálódások miatt várni kellett a szerződés aláírásával.

A Sanyóval a jövő két fontos technológiáját szerezte meg a Panasonic: a vállalat benzin-elektromos hibrid meghajtású autókhoz szánt akkumulátorainak vásárlója a Honda Motor Co.

, a Ford Motor Co. és a PSA Peugeot Citroën, emellett a Panasonic közös vállalkozást működtet a Toyota Motor Corp.-pal hibrid és elektromos autókba való akkuk fejlesztésére és gyártására. A Sanyo a világ egyik legnagyobb napelemgyártója, s mivel a Panasonic kínál üzemanyagcellás rendszereket is, az új cégcsoport széles energiatermelési és -tárolási termékpalettával léphet piacra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. MassKilla
2009.12.11. 00:14
helyes...nemaztmondom, ez is kezt monopolizálódni, ha már akár csak egyik cég is birtokol egy piac felét, de legalább ez jobb irányba lendítheti az energiagazdálkodási-környezeti-pénzbeli problémákat szerény véleményem szerint
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!