iPon Hírek

Bevetésre indult a Qualcomm Gigabites LTE modeme

Dátum | 2017. 02. 01.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Netgear Nighthawk M1 egy olyan hálózati eszköz lett, amiben több vezető vállalat legjobb technológiái vannak összesűrítve. Az eredmény magárért beszél, hiszen ez a világ első olyan mobil routere, aminek nem okoz problémát a Gigabites 4G LTE kapcsolat létesítése sem. A Nighthawk M1 nem egy mindennapi termék lett, de minden bizonnyal megtalálja majd a vásárlói körét, az pedig biztos, hogy nem lesz egyszerű feladat teljesen kiaknázni a benne rejlő potenciál. Ez egy olyan router, melyet a felhasználó bárhová magával vihet az utazásai során, és képes a közbenjárásával akár egy kisebb irodát is ellátni vezeték nélküli internet-hozzáféréssel Wi-Fi-n keresztül. A Telstra szolgáltatóval forgalomba kerülő termékhez a Netgear mellett a Qualcomm és az Ericsson is hozzájárult a saját fejlesztéseivel.
A hordozható router lelkét a Qualcomm által tavaly bemutatott Snapdragon X16 LTE adja, aminek a teoretikus maximuma a 980 Mbps-os sávszélesség. Ehhez a sebességhez négy antennát (4x4 MIMO) használ, négy 20 MHz-es kapcsolat szükségeltetik hozzá, több szolgáltatóhoz kell csatlakoznia, és összesen tíz 100 Mbps-os szimultán adatfolyamot kell fenntartania. A Nighthawk M1 bemutatóján szerencsére élő demonstrációra is sort kerítettek a szakemberek, így élesben is bizonyíthatott a szerkezet. A rendezvény keretében eleinte „csak” 895 Mbps-os letöltési sebességet sikerült elérni az új routerrel, de később a 930 Mbps-ot is megugrotta az eszköz. A feltöltések alkalmával már nem ilyen szédületesen gyors egyébként a Nighthawk M1, ilyenkor 150 Mbps jelentené a plafont, és a bemutató ideje alatt 127,5 Mbps-ot tudott felmutatni. (A korábbi rekordot nem sikerül elérni az X16 LTE modellem, ez 979/129 Mbps.)
Hogy mégis mire lehet ekkora sebességet elhasználni? Nos, a Nighthawk M1 akár húsz különböző eszköznek is képes egyidejűleg internetelérést biztosítani, ami elsőre – és sokadjára is – soknak tűnhet, de valójában még inkább marad is tartalék a kütyüben. Ha megfelelően ki van szolgálva a készülék, akkor ugye közel 1 Gbps-os sávszélességet tud húsz felé osztani, így ideális esetben akár mindegyik készüléken lehetne folyamatosan 4K videokonferenciát folytatni vagy nagyfelbontású felvételeket streamelni, akkor sem inogna meg a terhelés alatt a Nighthawk M1. Sőt mi több, állítólag még arra is képes a router, hogy más Wi-Fi hálózatokhoz kapcsolódva még tovább tudja növelni a teljesítményét – ami igazából inkább csak akkor lesz indokolt, ha valamiért a 4G LTE hálózati infrastruktúra nem megfelelő. A WLAN esetében egyébként támogatja a 802.11ac szabványt is, valamint kétsávos (2,4/5 GHz) üzemre képes. A kiszolgált eszközök elsősorban Wi-Fi-vel kapcsolódnak majd a masinához, de egyetlen Ethernet kimenet is került rá.
A jó hálózati teljesítményen felül egyéb extra lehetőséget is kínál a Nighthawk M1. Van a mobil routeren microSD memóriakártya hely és kettő USB csatlakozó is, amiből az egyik hagyományos, a másik pedig már az új C-típusú. Ezeken keresztül multimédiás tartalmakat lehet róla közvetlenül streamelni. A kijelzőjén a legfontosabb információk mindig meg fognak jelenni, így lehet látni például a térerő mellett a kapcsolódó eszközök számát, a kihasználtságot és az akkumulátor szintjét is. Mivel egy hordozható termékről van szó, a megfelelő telep megválasztása is kulcsfontosságú volt. Egy 5040 mAh-s akku került a Nighthawk burkolata alá, amivel éppen egy napig, vagyis 24 órán át lesz képes folyamatosan kapcsolódási pontként funkcionálni a szerkezet. És még mielőtt valaki azt gondolná, hogy emiatt nehéz lesz, le kell szögezni, hogy erről szó sincs: mindössze 240 grammot nyom mindennel együtt az ügyes mobil router, a térfogata pedig 105,5 x 105,5 x 20,35 milliméteres.
A Netgear Nighthawk M1 nem lesz olcsó megoldás, de nem is hétköznapi szolgáltatást kap az, aki beruház egy ilyen routerre. A Gigabites készülék még ebben a hónapban elérhetővé válik Ausztráliában a Telstránál 360 dolláros ajánlott fogyasztói áron.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!