iPon Hírek

Bezárt az egyik legrégibb it-kereskedő

Dátum | 2009. 11. 18.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A felszámoló Vectigalis Zrt. pályázaton értékesíti a szeptember 23-a óta felszámolási eljárás alatt lévő Disztributor.hu Kereskedelmi Zrt. vagyonát - tudta meg lapunk. Az egyik pályázaton nettó 1,1 milliárd forint irányáron a társaság számítástechnikai árukészletét vásárolhatják meg az érdeklődők: személyi és hordozható számítógépeket, szervereket, nyomtatókat, kiegészítőket, hálózati eszközöket és szoftvereket. A másik felhívás irodabútorok és informatikai eszközök értékesítésére szól, nettó 39 millió forint induló áron. Az érdeklődők december 2-án délig tehetnek ajánlatot, az árukészlet előzetesen a budaörsi EuroBusiness Park raktárában megtekinthető.

A Disztributor.hu tevékenységét Magyarország egyik legrégebbi, számítástechnikával foglalkozó cégcsoportján, az 1969-ben alakult Számalkon belül kezdte. A csoport 1990-ben egy disztribúcióval foglalkozó részleget hozott létre, amely először Microsoft-szoftverek, majd 1993-tól a Compaq eszközeinek nagykereskedelmét végezte. 1999-ben 2,7 milliárd forintos forgalmat bonyolított, majd 2000-ben 4,5 milliárd, 2001-ben pedig 6,5 milliárd forintra nőtt az éves árbevétele. A divízió 2002 őszén vált önálló társasággá Számalk Kereskedőház Rt. néven, forgalma ebben az évben 9,6 milliárdra nőtt, majd a bővülő termékportfóliónak is köszönhetően 2003-ra 13,6 milliárd, a rákövetkező évben pedig 17,7 milliárd forintos forgalmat ért el. A Számalk-csoporttól 2005-ben vált külön a társaság, amely ekkor vette fel a Disztributor.hu nevet.

Az új név új üzleti modellt is jelentett: elsősorban a nagyvállalati szegmensre fokuszáló értékesítést folytatott a vállalat, választékát pedig négy nagy gyártó (HP, Cisco, IBM, Microsoft) termékeire szűkítette. Mindezek ellenére a 2005-ös forgalom az előző évinél 400 millió forinttal alacsonyabb összeget mutatott, majd 2006-ban elérte a 19,6 milliárd forintot. A társaság a nagyvállalati és államigazgatási szektor gyengélkedésére vezette vissza 2007-es, éves szinten közel húsz százalékkal visszaesett forgalmát. 2008 januárjában azonban tulajdonosváltás történt, a Disztributor.hu részvényeinek meghatározó részét a Pragmatika-C Cutler Vagyonkezelő és Befektető Kft. szerezte meg, amely egy amerikai pénzügyi befektető, a Cutler Overseas LLC érdekeltségébe tartozik. A költségcsökkentések és a szervezeti rendszer racionalizálását követően a forgalom a múlt év végére rekordszintet, az előző évinél 29 százalékkal magasabbat, 20,9 milliárd forintot ért el. A társaság beszámolójából ugyanakkor kiderül, hogy költségei, az összes anyagi jellegű ráfordításai is 20,9 milliárd forintot tettek ki, személyi juttatásokra pedig 471 millió forintot költött. A vevőkkel szembeni követelése meghaladta a 4,5 milliárdot, kötelezettségállománya pedig a 8,5 milliárd forintot. Tavalyi eredménye nem érte el a hatmillió forintot - derül ki a cégbírósági adatokból.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!