iPon Hírek

Bill Gates jövője: Reménysugár a világnak

Dátum | 2008. 06. 26.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Ezzel a héttel a számítástechnika talán legemblematikusabb figurája végleg visszavonul cégétől, ahol ezután már gyakorlatilag csak alkalmi vendégként bukkan majd fel néha. Egykor a világ modernizálása lebegett a szemei előtt - mostantól a megmentésére törekszik majd, aktívabban, mint valaha. Nyugalomba vonulása után ugyanis minden erejét és idejét a Bill & Melinda Gates Foundation kötelékében hasznosítja majd.

Jelenleg ez a világ legnagyobb jótékonysági alapítványa, a maga írd és mondd 37,3 milliárd dolláros összértékével - csak tavaly mintegy két milliárd, teljes 12 éves fennállása alatt pedig összesen 8 milliárd dollárt adományozott különböző célokra. Mi több, a világ legvagyonosabb emberei közül többen is követték Gates példáját és csatlakoztak az alapítványhoz, vagy jelentős összegekkel támogatták/támogatják azt - így például Warren Buffett is, aki saját jótékonysági alapítványain túl mindaddig elkötelezte magát Gates-ék támogatása mellett is, amíg Bill és Melinda Gates élnek és aktívan tevékenykednek ott.


A munkásságuk három fő területre oszlik: globális fejlesztés, globális egészségügy és USA. Ez utóbbi, legalábbis a nevéből kiindulva, csak a helyszínt illetően egyértelmű - kicsit azonban ha belegondolunk, könnyen rájöhetünk, mi is az, amiben az USA valóban akkora hiányt szenved, hogy minden segítségre rászorul: oktatás. Gates-ék pedig pontosan ezt a hiányosságot kívánják orvosolni a program idevágó részével - így például az Egyesült Néger Főiskolai Alapnak juttatott 1,37 milliárd dolláros támogatással is. A globális tervek eléggé magukért beszélnek; megelőzés, gyógyítás, infrastruktúra, élelmiszer-ellátás, stb.

Ez utóbbi célok önmagukban természetesen teljesen szokványosak, számos más alapítvány is foglalkozik ilyesmivel; amiben Gates-ék - és személyesen Bill - e téren igazán nagyot újítanak mégis, az a megközelítés módja. Úgy tűnik ugyanis, hogy Bill még a jótékonykodásban is sikerrel alkalmazza az üzletben kiélezett készségeit, és sok más jótékony szervezettel ellentétben nem elsősorban tüneti, hanem ok-kezeléseket támogat, maradandó megoldásokba fektet be. Egy példa: ivóvíz. E téren a Globális Fejlesztés Program vezetője, Sylvia Mathews Burwell arra mutatott rá, hogy pusztán csővezetékek építésével sok helyütt nem lehet célt érni, mivel a probléma gyökerét nem ez jelenti; ezért is lesz a következő céljuk éppen az, hogy erre a kérdésköre is hosszú távú választ adjanak.

Az alapítvány természetesen eddig sem tétlenkedett, most azonban várhatóan igencsak megindulnak majd, Bill teljes idejű csatlakozásának köszönhetően. Bár a számítástechnika terén legalább annyian átkozták a nevét, mint ahányan áldották, az elkövetkezendőkben nem kizárt, hogy jelentősen megfordulhat ez az arányszám.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. leviske
2008.06.26. 21:50
Örvendetes, hogy a világ egyik leggazdagabb embere észreveszi, hogy vannak rászorulók is a világon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danee91
2008.06.27. 00:08
(leviske @ 2008 Jun 26, 21:50) Örvendetes, hogy a világ egyik leggazdagabb embere észreveszi, hogy vannak rászorulók is a világon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. leviske
2008.06.29. 23:01
(danee91 @ 2008 Jun 26, 23:08) Úgy tudom nem most kezdte a jótékonykodást, már régebb óta csinálja
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!