iPon Hírek

Biológiailag lebomló elektronika

Dátum | 2012. 09. 28.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy amerikai kutatócsoport flexibilis és egyúttal a testben vagy a környezetben könnyen lebomlani képes elektronikai eszközöket fejlesztett ki. Ezek révén olyan készülékek hozhatók létre, amelyek gyakorlatilag nyom és ‒ ami még fontosabb ‒ káros melléktermékek nélkül eltűntethetők, ha már nincs rájuk szükség, így a technológia segítségével például olyan ideiglenes orvosi implantátumok készíthetők, amelyeket nem szükséges használat után sebészetileg eltávolítani.

Elektronikus eszközeink többségénél érthető módon azt szeretnénk, ha azok minél hosszabb élettartamúak lennének, vannak azonban olyan területek, ahol kifejezetten hasznos lehet, ha az eszköz kontrollált körülmények között és gyorsan lebontható, így jelenlétével nem terheli tovább a környezetet vagy éppen az emberi szervezetet.

John Rogers (Illinois-i Egyetem) és Fiorenzo Omenetto (Tufts Egyetem) ilyen készülékek létrehozásán dolgoznak. Az eddigiek során már kifejlesztettek egy olyan képalkotó rendszert, amely képes az élő szövetek helyszíni monitorozására, egy tapaszt, amely segít megelőzni a műtéti területen kialakuló fertőzéseket, illetve napelemeket, valamint hőmérsékleti és egyéb szenzorokat is létrehoztak a technológiával. A szakértők elmondták, hogy pár éven belül gyakorlatilag bármilyen nagy teljesítményű elektromos vagy éppen optikai készüléket el fognak tudni készíteni gyorsan lebomló változatban is.


A két kutató 2009-ben kezdett közösen dolgozni azon, hogyan kombinálhatnák össze a Rogers által fejlesztett flexibilis, szilícium alapú elektronikát azzal a biokompatibilis selyemmel, amelyen Omenetto dolgozott. Utóbbi kutató rájött, hogy a selyemhernyó gubójából begyűjtött fehérjék megfelelő feldolgozása révén befolyásolni tudja, hogy a végeredményül kapott selyem mennyi idő alatt bomlik le nedvességgel érintkezve. A közös munka során először még „hibrid” készülékeket építettek, amelyek csak részben tudtak lebomlani, mostanra azonban eljutottak oda, hogy a rendszer minden egyes része képes erre.

A hasonló célú készülékek hagyományosan rézből vagy ezüstből álló részei, tehát a vezetékek, áramkörök, elektródák, antennák stb. a lebomló változatban magnéziumból készülnek, a mikrochip alapját vékony, porózus szilíciumlapkák alkotják, kívülről pedig egy selyemtok borítja az összeállítást, amelynek vastagsága és előállítási módja attól függ, hogy mennyi időre tervezik az adott darabot. A módszerrel pontosan szabályozni lehet az eszköz élettartamát, amely pár naptól akár évekig is terjedhet. A készülékek egy részét már állatokon tesztelik, és az első eredmények alapján úgy tűnik, hogy a leírt módon felépülő rendszerek rendkívül hatékonyan működnek, és idejük lejárta után úgy bomlanak le, hogy semmiféle káros hatással nincsenek az élő szervezetre.


 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. mikej95
2012.09.28. 15:46
Ez volt az igazi probléma mindig is: akkor bomoljon le, attól és úgy ahogyan ők akarják. Most meg sikerült oldaniuk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Avisto
2012.09.28. 16:26
"Elektronikus eszközeink többségénél érthető módon azt szeretnénk, ha azok minél hosszabb élettartamúak lennének,"
A baj az hogy ezt csak mi fogyasztók szeretnénk, a gyártók nem.
Miért érzem azt hogy egy ilyen technikának az lesz az eredménye hogy minden termék pontosan addig a napig lesz üzemképes ameddig a garancia él?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. mikej95
2012.09.28. 17:15
Avisto:Hát igen a tervezett elavulás létező dolog, bár nem fog ebből készülni még a vécéülőke is, a hardverek miatt pedig nem kell aggódni, ott már kiforrott technológiák vannak (nyomtatókban nyomtatásszámláló EEPROM, processzorokból, memóriákból mindig jön valami 10-40 %-kal jobb, stb).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Avisto
2012.09.28. 18:00
De azért ennek a tervezett elavulás dolognak is vannak fokozatai, az hogy egy termékből időről időre kijön egy jobb, gyorsabb azzal semmi baj nincs, el tudom dönteni hogy nekem kell e az vagy sem. Amikor szándékosan olyan részeket építenek be egy termékbe amik elöregszenek / lehalnak az már eléggé parasztság főleg ha ugyanabból az árból tartósabbat is lehetne gyártani.
Az meg ha igaz hogy pl nyomtató direkt kifolyatja magából a festéket meg ilyenek, azzal a gyártó szó szerint tönkre teszi az eszközt amiért fizettem. Ez hogy lehet egyáltalán legális?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. DogTheDog
2012.09.28. 20:35
Ez remelem at lesz ultetve a mindennapi technologiakba is gyorsan,mert a Csendes-oceanban mar uj szigetek lesznek a soha le nem bomlo elektronikai hulladekbol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Mandris90
2012.09.29. 10:37
mert a sok birka vesz vmi ujat mindig ahelyett hogy megnézné javithato e vagy hozzávágná a gyártot képviseli helyi céghez hogy csináljátok meg, azmeg hogy a nyomtatokba bevan programozva ennyit nyomtathatsz abszurd, bárha csak egy eepromban lévö kod+számlálo a felelös akkor megoldás beszerezni párat az adott chipböl megvételkor lemásolni a tartalmát aztán két kézzel bekaphatja a gyárto
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. agyturbini...
2012.09.29. 12:49
A legnagyobb problema nem most fog jelentkezni ebbol. Hanem ha rajonek hogy ezzel zsarolhatjak a Pacienseket, mert pl a Peacemakert is ilyenbol csinaljak, aztan 3 ev es csere...vagy nem ha nem tudod kifizetni...vagy majd a Biztosito fizeti, de akkor meg a biztositohoz lancolnak, vagyis igyis ugyis lenyuzzak a lovet...Es eleg hamar ra fognak jonni hogyan
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Balucsek
2012.09.29. 13:12
Lehet én vagyok hülye, de nem tudok elképzelni olyan testbe építhető elektronikát aminél jó dolog ha lebomlik. A testen kívülinél meg pláne. Már a lebomló bevásárló zacskótól is idegbajt kapok mikor hoznék fel a pincéből egy adag krumplit és félúton felfelé a zacskó úgy gondolja neki ideje lebomlani...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. mikej95
2012.09.29. 15:29
Mandris90: Tényleg chippelve vannak a nyomtatók, de vannak elszórtan a neten olyan progik, amik resizni tudják őket. Ez nem abszurd, hanem tény.
Amúgy meg azt mondják, hogy az informatika termeli a legtöbb szemetet, bár én kétlem ezt. Minden használt hardvert el tudtam eddig adni, ami elfüstölt, az meg vagy ment a gyártókhoz vagy az ilyen 'aranymosó' cégekhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Destructo
2012.09.29. 17:48
Micsoda újítás! Vége a BGA korszaknak.. Mostmár egy idő után kámforrá válik az alkatrész a számítógépben ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThodEE
2012.09.29. 18:07
Ami a videón van szerintem az eddig is megoldható lett volna, a rezet(fémet) oldó folyadékok voltak eddig is, gondolom a műanyagot oldó folyadék sem volt elérhetetlen, akkor a kettő megfelelő keveréke így megeszi a műanyagra nyomtatott áramkört, és mi újság az üvegszál alapú nyákokkal?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Balucsek
2012.09.29. 22:33
ThodEE: megoldható volt eddig is csak a testben nem szerencsés a maró hatású folyadék. Itt a lényeg, hogy a test illetve ha jól értem annak a nedvessége oldja. Nem a "környezetvédelem" volt igazából a cél hanem hogy vmit amit beraknak azt "eltüntessenek" az emberből újabb beavatkozás nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim
2012.09.30. 13:01
Mission Impossible 5:

Kérem köpjön rá az eszközre, hogy az magától megsemmisüljön ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gabushi
2012.09.30. 13:45
Ez az!... mész haza munkából és hazaérve azt látod, hogy a tévédnek/tabletednek/telefonodnak hűlt helye, mert lejárt az élettartama .. mehetsz venni az új generációs akkori apple (mert már csak ő marad, mert mindenkit halálraperelt) iphone72-őt, vagy apple tv 28-at, vagy SUPERNEW ipad70-et... .. -.-
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!