iPon Hírek

Biomassza toner a Ricoh-tól

Dátum | 2010. 01. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Világelsőként állt elő a Ricoh biomassza-alapú festéktonerrel, lényegesen csökkentve így az azzal kapcsolatos környezeti ártalmakat (így például a kőolaj-felhasználást és szén-dioxid kibocsátást).

Saját állítása szerint a vállalat komolyan elkötelezte magát az alternatív megoldások fejlesztése érdekében. Tekinte, hogy évente mintegy 200.000 tonna toner készül világszerte (80%-ban kőolaj alapú festékből), ezt nagyon helyesen is teszik.

Biomassza-alapú műanyag alkotóelemeket már 2002 óta használt a Ricoh; 2005-ben már volt olyan multifunkciós készülékük, amely 50%-ban ilyenekből készült. Most pedig a tonerek terén is megtették az első lépést ebben az irányban: egyelőre a toner teljes tömegének 25%-át teszik ki a biomassza-alapú anyagok. Még mindig van tehát benne kőolaj is, csak most már kevesebb.


A fejlesztés legnagyobb kihívása a hőmérsékleti tényező volt – ugyanis a festék száradási hőmérsékletének csökkentésével akarták visszafogni a nyomtatók energiafelhasználását. Ehhez viszont az kellett, hogy a toner alacsonyabb hőmérsékleten is olvadjon és magasabbon se sűrűsödjön – vagyis kellően hőálló is maradjon.

Ezért fejlesztették ki a „for E toner” növényi alapú festék-kötőanyagot, amely amellett, hogy megfelel a fenti kitételeknek, ugyanolyan nyomtatási minőséget is biztosít, mint a hagyományos, kőolaj alapú társai. A „for E toner”-t egyelőre csak a japán piacon forgalmazzák; a nemzetközi megjelenés várható ideje és költségei még kérdésesek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. axe
2010.01.13. 13:27
Hát ha tényleg úgy van, ahogy le van írva, és nem reklámfogás, akkor már csak azért is veszek a nyomtatómba ilyenből, hogy kipróbáljam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!