iPon Hírek

Biometrikus azonosító minden indiainak

Dátum | 2009. 07. 17.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

Biometrikus azonosítókártyás rendszert kíván bevezetni India 1,2 milliárd fős lakosságának számára, akik közül milliók még mindig távoli falvakban élnek és nem rendelkeznek semmilyen írásos dokumentummal, mely bizonyítaná egyáltalán létezésüket.

A Delhiben székelő kormány ennek a feladatnak a véghezviteléhez, melyben minden egyes indiai lakos egy egyedi azonosító számot kapna létrehozott egy állami hivatalt, mely a Unique Identification Authority nevet viseli. Ezen a kétségkívül hatalmas felelősségen kívül ennek a minisztériumnak kell összegyűjteni és elektronikus formában tárolni a személyes adatokat is. A költségek fedezésére 3 milliárd fontot ítélt oda az indiai kormány.

A folyamatot Nandan Nilekani fogja vezetni, akinek a nevéhez fűződik "a világ lapos" idézet is, mely a globalizáció támogatóinak egyik jelmondatává vált. "Ez egy óriási nagy kihívás." - nyilatkozta Nandan a The Times-nak. "De meg van a lehetőségünk hogy minden indiai állampolgárnak egyedi azonosságot adjunk. Ezzel át tudjuk alakítani az országot."


Csak úgy szemléltetésképpen a feladat nagyságáról: ha a tervezett, 1,2 milliárd darab biometrikus azonosítókártyát egymás tetejére pakolnák, akkor egy 1200 kilométer magas tornyot kapnánk. Ez a Mount Everest magasságának nagyjából 135-szörösének felel meg.

A helyi indiai ügyintézők jelenleg legalább 20 személyazonosságot bizonyító okiratot állítanak ki, többek között születési anyakönyvi kivonatokat, jogosítványokat, azonban ezeket nem fogadják el mindenütt, így egyik államból a másikba való költözés esetén hivatalosan "láthatatlanná" válik az állampolgár. Ez pedig nagyon nagy problémát jelent azoknak a szegénységben élő millióknak, akik az államra (élelmiszerosztásra, pénzadományokra) számítanak a mindennapi megélhetésük során.

Remélhetőleg az új azonosítósrendszer megsemmisíti a jelenleg uralkodó bürokratikus "fekete lyukakat" és segít a korrupció elleni küzdelemben. De sikerrel alkalmazható még az illegális bevándorlók felismerésében és a terrorizmus elleni küzdelemben is. A kártyákon lévő chip a tervek szerint személyes adatokat és valami személyazonosságot bizonyító elemet is tartalmazna, például ujjlenyomatot vagy írisz-letapogatást. Egyéb, például bűnügyi adatok is felkerülhetnek rá.


Nilekani, aki eddig az Infosys nevezetű, kiszervezéssel foglalkozó óriásvállalat társalapítója és alkalmazottja volt, otthagyta a céget hogy csatlakozzon a feladat végrehajtásához. Azt szeretné elérni, hogy a kártyák egy online adatbázishoz legyenek kapcsolva, mely bárhonnan elérhető lenne. Azonban a kétségkívül nagyratörő vállalkozásban hatalmas veszély is rejtőzik: a szakértők szerint ez lenne a világ egyik legnagyobb, személyes adatokat tároló adatbázisa, így ellenálhatatlan célpontot jelentene a kiberbűnözőknek. "A valaha eddig készült legnagyobb adatbázissal állunk szembe." - nyilatkozta Guru Malladi, az Ernst & Young partnere. "Áthatolhatatlannak kell lennie."

Nilekani-nak hatalmas feladattal kell szembenéznie. Az adatgyűjtés ígérkezik a legnagyobb problémának, ugyanis nincs központi adatbázis az állampolgárokról. A lakosságnak kevesebb, mint 7 százaléka fizet személyi jövedelemadót, a választásra jogosultak listája pedig nagyon pontatlannak számít, részben a korrupt politikusok manipulációinak következtében. Ezen felül meg kell győznie legalább 60 indiai minisztériumot, hogy együttműködjenek vele.

A kormány szerint az első biometrikus azonosítókártyákat másfél éven belül kell kiadni, azonban az elemzők szerint legalább négy évnek kell eltelnie, mire a projekt eléri a "kritikus tömeget".

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. 620hun
2009.07.17. 13:08
VISSZA A HIRHEZ

Hatalmas kép
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Konkii
2009.07.17. 13:13
És ezeket a kártyákat a lakosoknak ki kell fizetni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. warp
2009.07.17. 14:00
Az a hatalmas, hogy ez egy kicsi vonat es szinte ures.....

Ennel sokkal durvabbak is vannak eloben, szaporak mint a patkanyok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. taripocok
2009.07.17. 14:38
és azok az indiaiak,akik már nemhallanak,nemlátnak,nincs karuk,se lábuk és egy szálban rohangálnak indiában,magyarul,semmiük sincs,azok is kapnak iet?és ők honnan fogják kifizetni? vagy arra nem gondoltak az indiaiak,hogy akik eladják a szerveiket,gyerekeiket,sőt,még a hajukat is eladják,azok ezt a kis kártyát nem fogják eladni jópénzért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. badland3
2009.07.18. 10:29
Es megvalosl Orwell 1984-e
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!