iPon Hírek

Bionikus műkart kapott három osztrák férfi

Dátum | 2015. 02. 27.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Újfajta, aggyal irányítható robotikus művégtagot kapott három osztrák férfi, akik évekkel ezelőtt hegymászó, illetve közlekedési balesetek következtében olyan súlyos idegi sérüléseket szenvedtek, hogy szinte egyáltalán nem tudták mozgatni karjukat. A bionikus rekonstrukciónak nevezett új metódust Oskar Aszmann, a Bécsi Orvosi Egyetem kutatója dolgozta ki, aki a projekt során szoros együttműködésben dolgozott a Göttingeni Egyetem neurorehabilitációs mérnöki tanszékének tagjaival. Ahogy Aszmann elmagyarázta, az ilyen fajta idegi sérülések gyakorlatilag belső amputációval járnak, vagyis a végtag teljesen kikerül az idegi ellenőrzés alól. A létező sebészi módszerekkel csak nagyon korlátozottan állítható helyre a működés, így a kutatócsoport egy másik megoldás, a végtag teljes lecserélése mellett döntött. Az amputáció előtt a lábból származó idegrostokat ültettek át a betegek felkarjába, majd megvárták, amíg ezeket beidegzik a maradék idegek.
Ezt követően mindhárom beteg egy 9 hónapos kognitív tréningen esett át, amelynek során először megtanulták mozgatni új izmaikat, majd egy virtuális környezetben, illetve egy prototípus segítségével azt is elsajátították, hogyan irányíthatják a későbbiekben a művégtagot. A robotikus alkar és könyök felhelyezésére az amputáció után nem sokkal került sor. A kart az izmok által közvetített elektromos impulzusok irányítják, és bár a rendszer egyelőre korántsem tökéletes, a betegek három hónap alatt úgy megtanulták irányítani robotikus karjukat, hogy az mérhetően jobb életminőséget biztosított számukra, mint ami korábbi, bénult végtagjukkal lehetséges volt. A páciensek balesetük óta először voltak képesek olyan mindennapi tevékenységek ellátására, mint például egy labda megragadása, víz töltése kancsóból, kulcsok használata, az étel késsel való felvágása, vagy két karjuk koordinált használata az öltözködés során. Az igazi próbára még néhány gyakorlással töltött hónap után került sor egy végtagműködést mérő összetett teszt során. Ezen a műtéteket megelőzően átlagosan 100-ból 9 pontot értek el a betegek, a művégtaggal viszont 65 pontra duzzadt eredményük. A művégtagot kapott férfiak ezen túl arról számoltak be, hogy sokkal fájdalommentesebbek a mindennapjaik, és sokkal könnyebben képesek maguk ellátására, mint korábban.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Andos
2015.02.27. 11:00
Jól van! Lassan de biztosan haladunk a Deus Ex felé
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Chavalier
2015.02.27. 13:09
Kíváncsi vagyok mikorra érik el hogy ne csak testől tudják mozgatni hanem ugyanúgy mint egy rendes kart (:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Bugatty
2015.02.27. 14:56
Ezeket a híreket szeretem a legjobban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek Chava...
2015.02.28. 16:20
Mármint ezt hogy érted?

Szerintem ez már rég megvalósult Ennek többféle lehetősege van. Egyszerű EEG jeleket rögzítő sapka, tanulással és programozással már mozgatható robotkar, kurzor, LEGO autó stb. Otthonra is tudsz venni ilyen sapit! A koponya és a bőr miatt ugye eléggé rossz a jel-zaj viszony és nagy erősítésre van szükség.A koponyát felvágva az agy felszínére is lehet elektródákat rakni, de ez inkább kísérletes eszköz, pl epilepszia vizsgálatára. Ezen kívül emberi agykéregre a motoros régióba ültetett miniatűr array elektródokkal már lehet szép eredményeket elérni. Csak hát krónikusan be kell ültetni egy chip-et az agykéregbe, ami azért nem egy kellemes dolog
Másik megoldás a perifériás gerincvelői idegek jeleinek elvezetése, és ott már ingerelni is lehet, akkor pedig tapintásérzetet is lehet visszajuttatni. Ebből is van már 4 féle elektródtípus. Nem is gondolnánk, de ezekkel már 15-20 éve foglalkoznak és komoly eredményeket értek el. Gerincvelőbe is ugyan úgy lehet implantátumokat ültetni. Rengeteg lehetőség van.

A legfőbb probléma jelenleg a biokompatibilitás... Hegszövet képződik, vagy egyszerűen csak megeszi az agy az elektródát Ilyenre is hallottam példát régebbről. A másik probléma pedig, hogy ahhoz, hogy vissza tudjunk állítani egy teljes mozgató és érző funkciót, kb az összes ideg összes axonját külön-külön kéne elvezetni és ingerelni, egyelőre ez lehetetlen. Közelítő lehetőségek vannak persze, és sokan örülnének annak is, ha felállhatnának a kerekesszékből és megtehetnének pár lépést.

Na kicsit hosszú lett... tl;dr
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Bugat...
2015.02.28. 17:36
Én is, nem kis részben Renhoek hozzászólásai miatt!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek
2015.03.05. 02:29
Úgy is halott már a topic, de hátha valakit még érdekel

http://www.iflscience.com/technology/paralyzed-woman-flew-fighter-jet-simulator-using-her-thoughts

Többek között nekem is ilyesmi chipek és elektródák fejlesztése, és beültetési módszereinek a tökéletesítése a feladatom. Nagyon nem könnyű a dolog, főleg ha bonyolultabb szerkezetekről van szó... főleg embernél. A lényeg, hogy működik, és nem is csak papíron
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!