iPon Hírek

Biopixelek baktériumokból

Dátum | 2011. 12. 20.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A San Diego-i Egyetem biológusai és biomérnökei több millió világító baktériumból élő kijelzőt készítettek. A Nature legújabb számában számolnak be a kísérlet részleteiről, melynek során fluoreszkáló proteint kötöttek a baktériumok biológiai órájához, majd először az egy kolónián belüli organizmusokat, majd több kolónia biológiai óráit hangolták össze, hogy azok egyszerre villanjanak fel és aludjanak el.

A jelenlegi kutatást több kísérlet előzte meg az elmúlt négy évben. Először egy beállítható és irányítható biológiai óra létrehozásával foglalkoztak a tudósok, később pedig a baktériumok kommunikációját vizsgálták, és ennek ismeretében hálózatokat hoztak létre belőlük.A baktériumok a quorum sensing (lokális denzitásérzékelés) révén kommunikálnak egymással, ez lényegében egy, a populációsűrűség függvényében változó inger‒válasz rendszer, amelynek egyik példája a sejten kívüli emésztést segítő exoenzimek termelése és a termelés szinkronizálása, ami csak bizonyos baktériumsűrűség esetén indul meg.

A quorum sensing ilyen nagy populációknál már nem működőképes, de a kutatók rájöttek, hogy a kolóniák is képesek egymással is kommunikálni jellegzetes gázok segítségével, melyeket a tevékenységüknek megfelelő minőségben termelnek. Más kolóniák ilyen gázait érzékelni is tudják, így képesek velük összhangba kerülni.

A baktériumokat egy mikrofluid chipre helyzeték, amelyen akár 50‒60 millió organizmus is helyet kaphatott. Egy-egy kolónia egy-egy pixelnek felel meg az élő kijelzőn, így a kutatók biopixelnek nevezték ezeket. A legnagyobb chipek 13000, a kisebbek 500 biopixelt tartalmaztak a kísérlet során.


Az érdekes biomérnöki kihíváson túl a kísérletnek gyakorlati alkalmazási lehetőségei is vannak. A baktériumok érzékenyek a különféle szennyeződésekre, így belőlük a világító fehérje segítségével olcsó bioszenzorok építhetők. Ezek képesek lehetnek nehézfémek vagy éppen betegségkeltő organizmusok kimutatására, és mivel élő szenzorokról van szó, jelzésüket az idegen anyag jelenlétének megfelelően változtatni tudják, ami nem jellemző az általában egyszer használatos kémiai indikátorokra. A baktériumok tehát egy minta hosszú idejű megfigyelésére is alkalmasak, és a szennyeződés koncentrációjától függő frekvencián „villognak”, jelezve a méreg vagy egyéb patogén aktuális jelenlevő mennyiségét. 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. FXDominato...
2011.12.20. 09:00
A gépem vírusos ...a kijelzőm baktériumos...Én meg náthás vagyok!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sensorprim...
2011.12.20. 09:21
Na annak aki látta a lopott idő című filmet:
így lesz szép világítós számláló a karunkban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. sensejke
2011.12.20. 10:00
Legfeljebb ha elhal pár baci akkor csak rátüsszentesz és újra hibátlan!
Viccet félretéve ötletes megoldás!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. danimisi senso...
2011.12.20. 10:53
..hát az a film egy kicsit durva,pláne mikor az anyjának ketyeg le az utolsó másodperce.Lehet tényleg így is működik,csak mi nem látjuk a saját biológiai óránkat ketyegni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. danimisi sense...
2011.12.20. 11:05
Ha 1 karakter 1cm,akkor az tényleg nagyon rövid.
Jót derültem az aláírásodon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Runo
2011.12.20. 13:36
és majd jönek a környezetvédők/állatvédők/baktériumvédők/mittudoménmivédők, hogy "szabadítsátok ki willy-t!" , vagyis a baktériumokat....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!