iPon Hírek

BIOS mod a HD 3870-es kártyákhoz

Dátum | 2007. 11. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Egy érdekességet találtunk, amelynek segítségével az AMD Radeon HD 3870-es kártyák ún. clock-lock-ja (órajel zár) feloldható, így a kártya magórajele elméletileg 862 MHz-es sebesség fölé is tornászható, ha szerencsénk van. A mod tulajdonképpen nem más, mint egy átalakított BIOS, amit egyszerűen a kiszemelt kártyára kell "telepíteni".

Az okos kis mod már számos helyen megjelent, mint például egy finn weboldalon, valamint a TechPowerUp! oldalán egyaránt. A HD3870-es kártyák órajel zárjának működését leegyszerűsítve a következőképpen kell elképzelni: az RV670-es GPU többfázisú tápellátással rendelkezik,a GPU-nál a PowerPlay technológiát alkalmazzák a tápellátás kezeléséhez. Amikor a kártya magjának órajelét megemeljük, a PLL VCO osztója megváltozik, ezáltal a mag több feszültséget kap, így életbe lép a tiltó mechanizmus, azaz a rendszer nem engedélyezi a tuningot.


A problémára a megoldás egy egyszerű BIOS frissítés formájában érkezik, ez a frissítés megváltoztatja az említett osztókat, így lehetőség van az órajel szabad emelésére, ebbe már nem szól majd bele a tiltás. A siker ugyan zsákbamacska, de ezzel a módszerrel újabb lehetőség kerül a lelkes overclockerek kezébe, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a kártyából. Az előzetes elképzelések szerint akár 900 MHz-es órajel is kisajtolható a kártyából, de vízhűtés segítségével akár még magasabb órajeleket is elérhetünk, ha hihetünk a szóbeszédeknek.
 Az ötletes módszert az AMD még nem kommentálta.

A BIOS-t mindenki saját felelősségére próbálhatja ki, az esetleges károkért felelősséget senki nem vállal, minden felelősség a tulajdonost terheli, úgyhogy csak óvatosan!


A TechPowerUp! oldala: http://www.techpowerup.com/downloads/Utilities/BIOS_Flashing/ATI/
BIOS http://www.armada.fi/HD3870/HD3870_PLLVCO_v010.071.zip

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.11.22. 07:58
vissza a hírhez

Egy érdekességet találtunk, amelynek segítségével az AMD Radeon HD 3870-es kártyák ún. clock-lock-ja (órajel zár) feloldható, így a kártya magórajele elméletileg 862 MHz-es ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!