iPon Hírek

Biostar Hi-Fi Z77X: új alaplap, minőségi hangzással

Dátum | 2012. 07. 23.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A zászlóshajó szerepét betöltő újdonság LGA-1155-ös processzorfoglalattal érkezik, így mind a Sandy Bridge, mind pedig az Ivy Bridge processzorokat képes fogadni. Az ATX formátumú újdonság négy darab DDR3-as memóriafoglalatában akár DDR3-2600 MHz-en ketyegő memóriamodulok is elhelyezhetőek, méghozzá 32 GB-nyi mennyiségben.


A bővítőelyek között összesen három darab PCI Express x16-os slot lapul, amelyek közül kettő a 3.0-s szabvány köré, egy pedig a 2.0-s szabvány köré épül. A PCI Express 3.0 x16-os slotok x16/x8-x8 módban üzemelhetnek és mind SLI, mind pedig CrossfireX konfiguráció építésére lehetőséget kínálnak. A PCI Express 3.0-s támogatás persze ezúttal is csak Ivy Bridge processzor alkalmazásakor áll rendelkezésre. A foglalatok között találunk még három darab PCI Express 2.0 x1-es slotot is, amit a PCH biztosít.

SATA portokból összesen hatot kapunk: két SATA 6 Gbps-osat és négy SATA 3 Gbps-osat. A portokhoz RAID 0,1,5,10 támogatás egyaránt jár, sőt, az Intel Smart Response technológiáját is támogatja a rendszer, így könnyedén építhetünk SSD/HDD hibrid adattárat. Az alaplap négy darab USB 3.0-s portot kínál, amelyek közül kettő a hátlapon, kettő pedig kivezetés formájában érhető. A Gigabites Ethernet vezérlő szerepét ezúttal egy Realtek RTL8111F típusú egység tölti be.


Az újdonság Realtek ALC898-as audió vezérlővel érkezik, amely nyolccsatornás audió támogatást biztosít. A Puro Hi-Fi technológia jóvoltából az audió vezérlő független tápellátást kapott, ami csökkenti a zajt és növeli az audió minőséget. A többrétegű nyomtatott áramköri lapra alapozó terméken minden csatornához külön "Non-Polarized Electrolysis Electric" (bipoláris elektrolit kondenzátor) típusú audió kondenzátorok tartoznak, így a zaj és a torzítás szintje alacsonyan marad, a hangzás pedig pozitív irányban változik: a felbontás javul, a hangeffektusok pedig élethűebbek lesznek. A minőségi audió kondenzátorok mellett Hi-Fi ellenállások is találhatóak az áramkörben, amelyek nem mások, mint ónoxidot tartalmazó fémoxid film típusú ellenállások. Ez utóbbiak elektronikai karakterisztikájuknak köszönhetően széles hőmérséklettartományon belül üzemelnek stabilan és megbízhatóan, szemben hagyományos fémoxid film alapú társaikkal.


A Biostar új alaplapja a Puro Hi-Fi mellett THX, Lucid MVP és SmartSpeedLan támogatással egyaránt rendelkezik. A gyártó Hi-Fi alaplapsorozatának tagjai kifejezetten jó választásnak minősülhetnek limitált költségvetésből gazdálkodó gamerek számára.

Az új alaplap várható végfelhasználói áráról egyelőre nem rántották le a leplet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. atti2010
2012.07.23. 13:26
Úgy megy, de a xonar alaplapján még különböző szűréseken és stabilizáláson megy át a táptól kapott kraft.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Simba
2012.07.23. 13:43
Ja aztán a szokásos vacak hang kimenetek vannak rajta, sehol egy optikai vagy valami.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Gamedavid
2012.07.23. 17:54
Különben aki szán egy kicsit a hangra az nem vesz ilyet, hanem vesz egy rendes erősítőt, amiben van egy rendes DAC és összeköti digitálisan a géppel. Aki meg csodát vár pár jobb konditól, meg ellenállástól az majd úgyis rájön, ha megveszi, hogy mindig a leggyengébb láncszem határozza meg az összképet.
Amúgy nem értem miért spórolják le az optikai kimenetet az alaplapokról...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. djbundy
2012.07.23. 18:38
ÉN szívesen látnék integrált hangmegoldás nélküli lapokat is már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. DogTheDog
2012.07.23. 20:26
Mar el is kepzeltem a hangzatos neveket az uj generacios bevasarlokozpont markaju szamitogepeknel,amik majd ilyen lapokkal jonnek ki.Gondolom az OEM piac imadja ezeket a jelentosegteljes fejleszteseket.
Az elottem szoloval reszben egyetertek,lehetne nehany jobb alaplap integralt hulyesegek nelkul.Olyanert fizetunk,ami nem kell.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. advent
2012.07.24. 04:04
4: Én is gondolkodtam már sokat, miért spórolnak az optikai kimenettel: mert az új HD szabványokkal nem kompatibilis. Egyébként én sose vennék hangkártyát a gépembe, mert a legújabb vga-k már tudják a hdmi 1.4-et, és így egy kábelen átviszik a 3d full hd-t akár dts hd master hanggal is, így felesleges az optikai. HDMi egyszerűbb megoldás, a digitális hangban pedig inkább az erősítő képességei a mérvadóak. Egy olyan műszer pedig, ami bírja a hdmi 1.4-et, már nem is lehet rossz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Keksz03
2012.07.24. 09:41
nekem egy Maximus V GENE-Z77 lapom van, mintha azt másolták volna le! sztem baromi jól teszi a dolgát az X-Fi úgyh gondolom ez sem lehet rossz! mindenképp megéri a kis felárat ha már nem sztereó hangfalakat használ vki!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. khameleon
2012.07.24. 17:03
én is örülnék már egy integrált hangkari nélküli alaplapnak, világ életemben első dolgom volt ha új lapot vettem, hogy a biosból kiiktassam a hangchipet, nekem nem kell hogy zajongjon, mert mást úgyse tud... aki pedig minőségi hangzást szeretne, biztos nem hdmivel köti össze a rendszerét, ahol megy video meg audio jel is egyszerre. persze akinek az számít, hogy minél kompaktabb, egyszerűbb legyen, az bizonyára nem foglalkozik annyira a minőségbeli problémákkal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Gamedavid
2012.07.24. 18:54
@advent:
Tudok róla. Nekem HDMI 1.4-et tudó erősítőm van (H/K AVR-158 ), de sajnos az alaplapomon nincs hdmi kimenet. Sőt spdif is csak tüskesoros van. Így hát maradt a bubuc, 2pin->rca kábel forrasztás és így van digitális jelem. Ami újabb szégyen a gyártók felé, hogy analógban tudja a 7.1-et is, de digitálisan már csak sztereó...vicc az egész. Jövőre úgy is gépet fejlesztek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!