iPon Hírek

Bírósági ügy az Nvidia hibás GPU-i miatt

Dátum | 2008. 09. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A GPU és lapkakészlet gyártó nagyvállalatot az egyik részvényese beperelte, ugyanis a cég sokáig titkolta az információkat a hibás GPU és MCH szállítmányokkal kapcsolatban, amelyek végül komoly anyagi károkat okoztak a befektetők számára. Lisa Miller, aki az Nvidia egyik részvényese, keresetet nyújtott be a vállalat ellen, hogy jogi úton próbáljon elégtételt szerezni a vállalat kissé furcsa, etikátlan módszereivel szemben.

A beadott kereset azt állítja, hogy a vállalat már a tavalyi év folyamán is tudott a szóban forgó hibáról. Idén júliusban adott ki a vállalat egy közleményt, amelyben részben elismerte, hogy problémák vannak egyes GPU-ival. A hiba a GPU felmelegedése és lehűlése miatt veszélyes, ugyanis a rengeteg hőmérsékletváltozás miatt a GPU tokozásánál alkalmazott forraszanyagok egyszerűen eltörnek, ami a GPU meghibásodásához vezet. Ahogy a vállalat elismerte a problémát, a részvény piac szinte azonnal reagált a tényekre. A vállalat részvényeinek értéke 31%-os zuhanást szenvedett el, így a korábbi 18,78 dollárról 12,98 dollárra esett a részvények ára, ami a részvényesek számára mintegy 3 milliárd dolláros veszteséget generált 24 óra leforgása alatt.

Az Nvidia számára 200 millió dollárt emészt fel a hibás chipek javítása és cseréje. Az említett veszteségek miatt a részvényesek mindegyike kompenzációt akar, azaz elvárja a vállalattól, hogy az elszenvedett veszteségeket fizesse meg nekik.


"Az az igazság, hogy az Nvidia és a többi alperes már 2007 novembere óta tudnak a precedens nélküli meghibásodásokról, és annak várható következményeiről." - áll a peranyagban. "Az alperesek legkevesebb 8 hónapon át titkolták a részvényesek elől a problémákat, illetve a tényt, hogy ezek a meghibásodások mekkora hatással lesznek a cég pénzügyi helyzetére és a vállalat jövőjére."

A perrel kapcsolatban egyelőre nem jelent meg hivatalos közlemény az Nvidia illetékeseitől. A teljes kereset elérhető angol nyelven, .pdf formátumban.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Multitask
2008.09.11. 15:41
Én még azért nem tartok ott
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. leviske
2008.09.11. 17:01
A részvényárak zuhanása nem csak emiatt volt... Bár kétségtelen, hogy a HD48-asok megjelenése önmagában nem lett volna elég a 30%-os zuhanáshoz...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2008.09.11. 18:59
Tom: A G84/G86/G92/G92b-vel szerelt kártyákat... tudtommal. Régebben volt is róla cikk az iPon-on.

polarx: Az a gond, hogy a HD4870-el szemben sem 100%-os a fölénye... A GTX200-asokat pedig az nV helyében én ki se adtam volna desktop-ra... Hogy miért? Mert jelenleg még a G92b-vel is jobban tudnának manőverezni... Vagy egy G94 szellemében átdolgozott G80-al... A GT200 jelenleg csak púp a hátukon. Egy 9800GX2+-al, ami mondjuk 20%-al jár magasabb órajeleken az eredetinél.. már közelebbjárnának az ATi.hoz. És még veszteséget sem termelnének árverseny közben.

A legszomorúbb pedig az, hogy nincs is a kezükben semmi... se egy 55nm-es G80, se egy 128SP-al szerelt G94-féle GPU... semmi. Csak tolják át a kártyáikat 55nm-re.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. enemispy
2008.09.11. 19:44
És ha nekem is G92-es a kártyám, akkor dobjam ki? :S
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!