iPon Hírek

BitTorrent Bleep: titkosított, biztonságos azonnali üzenetküldés

Dátum | 2014. 08. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | HÁLÓZAT

Bizonyára sokan vannak azok, akik úgy szeretnék lefolytatni internetes privát beszélgetéseiket, hogy azokat nem hallgatják le olyan szervezetek, mint amilyen például az NSA. A BitTorrent mögött álló fejlesztőcsapat egyes tagjai is úgy gondolják, mindenkit megillet a jog, hogy privát szférájába ne engedjen senkinek se betekintést, így elkészítették a Bleep névre keresztelt azonnali üzenetküldő szolgáltatást, amely titkosítással védi az üzeneteket – plusz a siker érdekében egyéb trükköket is bevet. A szolgáltatás lényege, hogy nincs központi szerver, amely tárolja az üzeneteket, a meta adatokat vagy a különböző felhasználók kontaktlistáját: minden feladatot a peer-to-peer alapú hálózat lát el. A Bleep a korábbi BitTorrent Chat kezdeményezés alapjaira épül, amelynek kísérleti változatát még tavaly mutatták be. A szolgáltatás a BitTorrent DHT protokolljának titkosított változatára támaszkodik, amely publikus kulcs alapú adattitkosítást használ. A BitTorrent Chat, illetve a Bleep nem tárol és nem is használ felhasználóneveket, sőt, klasszikus értelemben vett bejelentkezési adatokat sem. Ehelyett az adott személyhez csak egy kriptografikus kulcspár tartozik. Az adott személyből a hálózaton a többiek szemszögéből nézve csak egy publikus kulcs látszik, így igény esetén anélkül lehet azonnali üzeneteket küldeni, hogy elárulnánk, kik vagyunk. Két, egymással beszélgetni kívánó felhasználónak csak annyi a dolga, hogy kicseréljék egymással publikus kulcsaikat, majd azonnal nekiláthatnak a beszélgetésnek.
A publikus kulcs alapú adattitkosítás több előnnyel jár. A legkomolyabb előny az, hogy a beszélgetőpartnernek szánt üzeneteket a saját privát kulcsunkkal és az ő publikus kulcsával titkosíthatjuk, így mások elvileg nem férhetnek hozzá a titkosított üzenethez. Persze az effajta rendszereknél akkor, ha valaki megszerzi a privát kulcsunkat, hozzáférést nyerhet minden korábbi és minden jövőbeni üzenetünkhöz. Éppen ezért a BitTorrent fejlesztői a Chat/Bleep alkalmazásnál egy trükköt is bevetnek a siker érdekében. Ennek lényege, hogy minden alkalommal, amikor a kontaktlistánkon található személyek valamelyikével beszélgetést kezdeményezünk, egy ideiglenes titkosító kulcsot generál a rendszer. A kulcspárok használatakor ez az ideiglenes kulcs csak egyetlen beszélgetés erejéig marad érvényben, majd a beszélgetés befejezése után automatikusan örökre törlődik. A BitTorrent Bleep korai alfa változatát jelenleg meghíváson alapuló teszt keretén belül lehet kipróbálni. A szöveg és a hangalapú beszélgetést egyaránt támogatja a rendszer, de az offline üzeneteket nem – legalábbis a jelenlegi kiadás. Az alfa változat egyelőre csak Windows operációs rendszerekre érhető el, de a későbbiekben egyéb operációs rendszerekre is kiadják majd, beleértve a különböző mobil operációs rendszereket is. Bízunk benne, hogy a szolgáltatás nem kínál hátsó ajtót az NSA számára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Terror
2014.08.05. 10:25
Ha a torrent forgalmat nem tudják titkosítani rendesen, akkor mitől működne ez jobban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. nyerek01
2014.08.05. 10:45
Itt inkább arról van szó hogy az új terméknek kell egy kis marketing, hogy a felhasználó tábort noveljék. Amúgy a központi szerver hiánya valóban azt jelenti hogy nincs kihez odamenni és elkérni a felhasználók adatait, ha szükséged van valamire fel kell törnöd. Ez viszont valóban azt jelenti hogy kicsit macerásabb megszerezni az adatokat.
Mert azért ez a publikus kulcsu titkosítás már ismert támadásokkal rendelkezik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.08.05. 10:55
Mert a hasonló elven alapuló illegális feketepiac oldalak nincsenek jól titkosítva?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. atti2010
2014.08.05. 11:00
A gond az hogy a NSA majd elmegy a Microtorrenthez és elmagyarázza hogy mennyire káros az egességre ha ilyen titkosítást használnak és az "antiterrorizmus" szellemében ők egy ellenségnek számítanak, vagy megveszik szőröstől bőröstől ahogy a Skype esetében történt és azóta nincs titkosítás, az USA nem is titkolja hogy egy esetleges nyersanyag/víz/élelem harcban nem néz sem embert sem törvényt, majd az EU jön a szokásos "inkább beszéljük meg' töketlen politikával és tuti vesztesként kerül ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. sanyix Terro...
2014.08.05. 12:24
ki mondta hogy nem tudják?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Zotya21
2014.08.05. 12:31
csak most a cikk miatt mondom beírom hogy bittorrent.com
erre inkább már n nemmondok semit írjátok be
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. asdsa
2014.08.05. 13:23
Még tavaly néztem, hogy a Bittorrens kliens 100%-ban ugyanaz, mint az uTorrentes, csak zöld helyett lila. Melyik vásárolta fel melyiket?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. sanyix asdsa
2014.08.05. 16:02
bt az utorrentet, de már jópár éve
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. feriman
2014.08.17. 22:12
Itt van hozzá letöltőlink:

http://prohardver.hu/tema/bittorrent_bleep_p2p_alapu_titkositott_uzenetkuldo/hsz_1-50.html

Így nem kell a meghívóra várni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!