iPon Hírek

BitTorrent Chat: azonnali üzenetküldés biztonságosan

Dátum | 2013. 10. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A BitTorrent protokoll és a BitTorrent kliens fejlesztését végző szakemberek most újabb hasznos alkalmazás, illetve szolgáltatás fejlesztésébe fogtak, ami a jelek szerint biztonságos azonnali üzenetküldésre ad módot, méghozzá úgy, hogy a manapság használt legnépszerűbb azonnali üzenetküldő szolgáltatásokkal is kompatibilis lesz. Napjainkban az NSA-hoz kapcsolódó lehallgatási botrány miatt kissé bizalmatlanok a felhasználók a nagy és neves cégek szolgáltatásait illetően, hiszen bebizonyosodott, hogy az NSA sokkal mélyebben vájkálhat a felhasználók magánéletében, mint azt korábban bárki is gondolhatta volna. Persze ezen a gyakorlaton aligha lepődhetünk meg, de az eljárás akkor is aggasztó és visszataszító. A BitTorrent protokoll és kliens mögött álló szoftverfejlesztők pont e viharos időszakot látva döntöttek úgy, ideje egy biztonságos, megbízható azonnali üzenetküldő szolgáltatást indítani, ami tiszteletben tartja a felhasználók magánszféráját. Az egyszerűen csak BitTorrent Chat névre keresztelt biztonságos azonnali üzenetküldő szolgáltatás a BitTorrent klienshez hasonlóan szintén peer-to-peer alapon üzemel, az üzeneteket pedig semmiféle szerver sem tárolja. A szolgáltatást egy ingyenesen letölthető, okostelefonokra is elérhető szoftverrel lehet majd igénybe venni. A szolgáltatás, illetve a szoftver fejlesztése jelenleg is zajlik, most éppen a pre-alpha állapotban tartanak a munkálatok. Az egyelőre nem derült ki, hogy a BitTorrent Chat béta változata, illetve végleges változata pontosan mikor válik elérhetővé.

A CNet-nek nyilatkozó Christian Averill, aki a BitTorrent kommunikációs vezetője, elmondta, a BitTorrent Chat szolgáltatás működés tekintetében a privát fájlmegosztóként funkcionáló BitTorrent Sync-hez hasonlít, amit nemrégiben tett elérhetővé a cég. A CNet munkatársa arra is rákérdezett, mi lesz, ha az NSA hátsó ajtót kér a BitTorrent Chat rendszerébe, de Christian Averill erre a kérdésre érdemben nem válaszolt, csak annyit mondott, nem ismeri az NSA programjainak részleteit. Azt azért gyorsan hozzátette, hogy a BitTorrent Chatet fejlesztő csapat legfontosabb célkitűzése, hogy egy tartós azonnali üzenetküldő szolgáltatás jöjjön létre, amely tiszteletben tartja a felhasználói magánszférát és valódi előnyökhöz juttatja használóit. Kérdés, mit szól majd ehhez az NSA, illetve a többi hasonszőrű szervezet. Érdekes lesz látni, hogy a BitTorrent Chat sikerrel jár-e, azaz az elmúlt hetek NSA-val kapcsolatos híradásai után bíznak-e még a felhasználók abban, hogy létezhet olyan azonnali üzenetküldő szolgáltatás, amely privát beszélgetéseiket valóban privátként kezeli és nem osztja meg a hatóságok kíváncsi, mindent látó szempáraival. Aki kedvet kapott a szolgáltatás pre-alpha változatának kipróbálására, itt jelentkezhet a programba.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. AxoPy
2013.10.02. 21:18
az apple iMessage üzenetküldő szolgáltatása is peer-to-peer, és nem tárolódnak sehol az üzenetek elvileg...és mivel már több botrány is volt, hogy az apple nem ad hozzáférést a cia, fbi, stb cégeknek ehhez a hálózathoz, én elhiszem hogy létezik még ilyen, és drukkolok a BitTrorrent-nek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. nemlehet
2013.10.02. 23:06
Ha jól valósul meg és megfelelően felhasználóbarát lesz akkor szerintem átállok rá. Nekem a bitsync is bejött. Nagyon jópofák ezek a BT technológiák, ha meg nem lenyomozhatóak, csak hab a tortán
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Lugi
2013.10.03. 02:08
Szerintem tök mindegy, hogy az adott cég (Fb, Google, Apple) ad-e hozzáférést vagy sem, mert pl. az NSA kérdés nélkül hallgat le bárkit. Innentől az említett cégek feltehetik a kezüket, hogy ők biza' nem adtak infót senkinek. - Csak senki nem is kérte őket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. AxoPy
2013.10.03. 19:05
@Lugi
ha szerinted tényleg ennyire könnyű feltörni egy ekkora cég biztonsági rendszerét, akkor te nagyon naiv ember vagy pont
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Lugi AxoPy
2013.10.04. 03:38
Mekkora cég? Ennél sokkal komolyabb helyekre törnek be, nem is olyan ritkán...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!