iPon Hírek

Bizonyított a mobil-rák összefüggés

Dátum | 2008. 12. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Sárgán bekarikázva a (tíz év alatt) elrákosodott területekAz Interphone kutatói végleg bebizonyították azt, amit eddig is sejteni lehetett: a túlzott, rendszeres mobilozás nagy eséllyel okozhat agydaganatot.

Korábban is voltak már ugyanezt a tényt alátámasztó eredmények, de ez az első olyan mélységű felmérés, amit "statisztikailag jelentősnek" lehet nevezni. A korábbi kutatások ugyanis nem vizsgáltak elég embert és/vagy túl sok olyan alanyt vontak be, akik még kevesebb, mint tíz éve használnak mobilt - mivel "általában" ennyi időbe telik az agydaganat kialakulása.

Nos, az Interphone vizsgálatát semmi ilyen vád nem érheti: ők ugyanis 13 országból származó, összesen 6400, tumor-pácienseket vizsgáló tanulmány eredményeit összesítik, ami összesen még sokkal több vizsgálati alanyt jelent, hiszen minden egyes tanulmány számos páciens vizsgálatán alapul. A végleges eredményeket a jövő év elejére ígérik, de a részeredmények már most is egyértelműek:

Izraeli kutatások szerint rendszeres mobilozás esetén az agyrák veszélye kerek 50%-al megemelkedik, míg angliai és skandináv eredmények ennél egy kicsivel alacsonyabb - 40%-os - veszélyfokozódásról számolnak be 10 éven át tartó mobilhasználat esetén. Érdemes tehát odafigyelni a mobilozási szokásainkra.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2008.12.27. 16:39
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. bszoke88
2008.12.27. 20:21
Zoli
de gonooosz :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Svindler
2009.01.01. 20:58
Morpheus: http://www.rfcom.ca/programs/interphone.shtml

A forrásunk nem nyúlt eddig vissza de szerintem neked ez kell. Egyébként innen nézve (lap alja) az arányokat 0.9 > 1.25 az egyik felmérés szerint.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!