iPon Hírek

Biztatóan alakul a mesterséges vér tesztelése

Dátum | 2013. 11. 05.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az egészségügyben óriási igény mutatkozik az emberi vérre, és ez az igény a jövőben a népesség növekedésének következtében még tovább fog növekedni. Az Egyesült Államokban átlagosan 2 másodpercenként van valakinek szüksége vérátömlesztésre, ekkora igények fedezésére pedig még a napi 41 ezer vérdonor adománya sem elegendő. A világ szegényebb országaiban még ennél is rosszabb a helyzet, így nem csoda, hogy a szakértők évtizedek óta igyekeznek olyan mesterséges vért létrehozni, amely szükség esetén helyettesítheti a természetes vért. Ismerve az ereinkben keringő folyadék komplexitását, ez persze jelenleg még hiú ábrándnak tűnik, így a jelenleg folyó kutatások többsége arra koncentrál, hogy a vér legfontosabb és leginkább életbevágó funkcióját, az oxigénszállítást megoldani képes keveréket állítson elő. Ezek a készítmények elsődlegesen egészségügyi vészhelyzetek esetén lehetnének bevethetők, amikor nagy vérveszteség, fertőzés vagy mérgezés miatt sürgős vérátömlesztésre van szükség. A művér egyik nagy előnye a donoroktól származó folyadékkal szemben, hogy biztosan teljesen steril, illetve megfelelően előállítva jóval hosszabb ideig eláll és kevésbé kényes, mint a természetes változat, így katasztrófahelyzetekben könnyebben kezelhető. Az erre alkalmas művér előállítására az elmúlt évtizedek során több kísérlet is történt, az eredmények azonban többnyire kiábrándítóak, olykor kifejezetten katasztrofálisak voltak. A Baxter Healthcare Corporation volt az első, amely a kilencvenes években emberi pácienseken is kipróbálta készítményét, hamar világossá vált azonban, hogy a HemAssist-ot kapó betegek jelentősen nagyobb arányban halnak meg, mint a donorvérben részesülők, így a teszteket gyorsan lefújták. Pár évvel ezelőtt egy hasonló próbálkozás óriási botrányt robbantott ki, amikor kiderült, hogy a Northfield Laboratories nevű cég öntudatlan baleseti sérülteken teszteli saját keverékét, azok beleegyezése nélkül.

Az oxigénszállításra alkalmas szintetikus vér előállítása során a legnagyobb kihívást a hemoglobin helyettesítése jelenti, az emberi vér oxigéntranszportját végző molekula ugyanis nagyon sérülékeny a sejtmembrán védelme nélkül, és gyakorlatilag bármilyen apró környezeti változás a lebomlásához vezethet. Egy darabig próbálkoztak ugyan szarvasmarhák véréből származó hemoglobinnal, amely némiképp ellenállóbbnak bizonyult, de rövidesen kiderült, hogy előszeretettel köti meg a nitrogén-oxidot, amelynek jelenléte viszont magas vérnyomáshoz vezethet. A hemoglobin alapú készítmények tehát egyelőre nem tűnnek túl sikeresnek, egy romániai kutatócsoport azonban más megoldást választott, és legutóbbi eredményeik alapján közel állhat a megoldáshoz: az általuk laboratóriumi körülmények közt előállított vér ugyanis meglepően jól szerepelt az első tesztek során. A vízből, sóból és albuminból „összekotyvasztott” anyagban egy különleges forrásból származó protein gondoskodik az oxigén transzportjáról: a tengeri férgekben megtalálható hemeritrin. A hemeritrin alkalmazásával a szintetikus vér számos korábbi problémája megoldódott, többek közt jelentősen megnőtt a keverék stressztűrő-képessége is − látszólag mellékhatások nélkül. Az első teszteket egereken végezték, és várhatóan még egy ideig a rágcsálók lesznek a művér kizárólagos recipiensei, amíg a lehető legmeggyőzőbben sikerül igazolni, hogy a készítmény nem jelent veszélyt a szervezetre. A kutatás vezetője, Radu Silaghi-Dumitrescu, a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem kutatója összességében azonban úgy gondolja, hogy további két évnyi munkát követően a szintetikus vér készen állhat az emberi tesztelésre. A következő időszakban kollégáival azt fogja vizsgálni, hogyan reagál az egerek szervezete, ha hosszú órákig, netán napokig a szintetikus vérre kell támaszkodnia, amíg vérképző szervei lassan pótolják a hiányzó természetes vért.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Turit
2013.11.05. 15:40
Nekünk 10 éve mesélte gimnáziumban a biológia tanár hogy volt magyar(?) művér , ami ráadásul porított állapotban tarolható és csak desztillált vízzel kell felönteni és kész a vér. De felsőbb érdekek valamiért ezt elkaszálták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. chris-v
2013.11.05. 15:53
True Blood!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. HozeManuel
2013.11.05. 16:29
Jöhetnek a Borg nanoszondák!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Humbuk
2013.11.05. 16:36
Az a 90es évek egy picit sántít. Lehet, hogy a kedves cikk író a polgári alkalmazásról beszél, de számos olyan bizonyíték van (filmes) amely kísérletekről számol be az 50-60-as évekből. Én például egy orosz dokumentum filmben láttam a régi szovjet időkből származó felvételeket. Az eredmény ott is pár napig bíztatónak tűnt, majd tömeges elhalálozás lett a vége.

Az érdekelne, a jelen kísérlettel kapcsolatban, hogyha a művér beválik és a szervezet regenerálódni kezd, mi lesz az albuminnal?
Mert hát a víz az ok, a só is. A többi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. witchlord
2013.11.05. 16:53
A máj megpróbálja lebontani.. Oszt beledöglik..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. witchlord
2013.11.05. 16:54
Te meg mész a májad után..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nemlehet
2013.11.05. 18:02
Ezek az összeesküvés elméletek. A vért nem lehet bányászni. Emberekből kinyerni meg nem olyan biznisz, főleg ipari szinten. Ha egy cég 10 éve rendelkezett volna olyan művérrel mint amit az első HSZ-ben írtak, rég piacra dobták volna mert hatalmasat szakíthattak volna vele. Gondoljunk csak bele, ha csak a seregben rendszeresítik mekkora biznisz....

Érdekes eredmények, kíváncsi vagyok mi lesz belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. aAron_
2013.11.05. 20:23
Turit: persze, biztos... külföldi gonosz ellenségeink nem akarták, hogy ilyen találmány rossz kezekbe kerüljön, vagy esetleg egyenest az UFO-k szóltak bele, már megint
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. bala5
2013.11.06. 12:38
aAron: Turit Erre gondolt: http://www.youtube.com/watch?v=QvwJooo8BeI
Nem tudom mennyire igaz vagy sem de én annó régen még tv-ben láttam azt hiszem a Deltában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!