iPon Hírek

Biztonságos okostelefont mutatott be a Sikur és az Archos

Dátum | 2015. 10. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Sikur különleges okostelefonja már az idei Mobile World Congressen is felbukkant (akkor még demonstrációs céllal a Nexus 5-re alapozva), azonban a készülék végső debütálásra mostanáig várni kellett. A GranitePhone a kiemelkedő biztonsággal szeretne beférkőzni a vásárlók kegyébe. Régóta vannak olyan mobiltelefonok, amelyek a kiváló adatvédelmet célozzák, de igazán csak az elmúlt években kirobbant lehallgatási botrányok után lett felkapott ez a téma akár a hétköznapi készülékek tekintetében is. A kiváló titkosítási eljárásokat hirdetve lépett piacra az első BlackPhone tavaly (ez már egy generációváltáson is túl van), ezúttal pedig a GranitePhone érkezéséről számolhatunk be, ami hasonló lehetőségekkel kecsegtet, mint a versenytársa. A BlackPhone a Silent Circle és a GeeksPhone terméke, és az újonnan érkező GranitePhone mögött is két vállalat, a Sikur és az Archos áll, szóval még a recept is hasonló a két eszköz esetében.
A GranitePhone esetében a hangsúly a szoftveres megoldásokra és a szolgáltatásokra helyeződik. Az okostelefonon az egyedi Granite OS fut, amelyet a Sikur szakemberei alakítottak ki a saját ízlésüknek, illetve különleges igényeiknek megfelelően. A rendszer alapját az Android 4.4.4 adja, de a KitKat nyomokban sem igazán emlékeztet az eredeti arculatára, rengeteg módosításon esett át, mire elnyerte a végső formáját. A biztonságosnak ítélt készüléken állítólag az összes adat megfelelő védelemben fog részesülni, minden téren titkosítással dolgozik a készülék. A vállalat elmondása szerint több szintes védelemről lehet beszélni – ami a reményeik szerint legalább olyan erős védelmet nyújt, mint a gránit. A Granite OS nemcsak magától a szoftveres megoldásoktól lesz biztonságos, hanem a hozzá kapcsolódó szolgáltatások is hozzájárulnak ehhez. A Sikur gondoskodik magas szintű titkosítással védett felhős adattárolóról (az sajnos nem derült ki egyelőre, hogy mekkora kapacitással), no meg egyebek mellett titkosított mobilhívásról és üzenetküldési opcióról is. Az Archos elmondása szerint a megrendelőik között vannak magánszemélyek, de kormányhivatalok és védelmi szervek is. Maga a készülék nem nevezhető újdonságnak, ugyanis az Archos egy jól bevált konfigurációhoz, az 50 Diamondhoz nyúlt. Ez azt jelenti, hogy 5 hüvelykes, IPS technológiás megjelenítőn rajzolódik majd ki a Granite OS. A Full HD felbontás révén kiváló lesz az élessége, így a széles betekintési szögek és a jó színvilág 441 PPI-s pixelsűrűséggel fog társulni. A sebességről egy Qualcomm Snapdragon 615 szériás lapka gondoskodik. Ez a chip egyforma Cortex-A53 magokból állít csatasorba nyolcat, de a big.LITTLE architektúrára épít, szóval négyfős csoportokra lesznek bontva; az energiahatékonyságról 1 GHz-es szálak gondoskodnak majd, a teljesítményfelelősök pedig már 1,5 GHz-ig skálázódhatnak. Az IGP szerepét az Adreno 405 tölti be. A rendszermemória 2 GB-os méretet öltött, a háttértár pedig alapjáraton 16 GB-ot kínál a felhasználók részére, és ha ez kevésnek bizonyulna, akkor lehet bővíteni microSD memória kártyával – ez azonban egy bizalmas adatokat őrző mobilnál nem biztos, hogy javallott.
A telefon kapcsolati képességeinek lajstromát a 4G LTE hálózati modem nyitja, ez a négyes kategóriába sorolható a teljesítménye alapján, tehát 150 és 50 Mbps-os le- és feltöltési sebességet kínál. Ezen felül megtalálható még a kelléktárában egy 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth modul Smart Ready támogatással, A-GPS vevő, némi extraként pedig FM rádió is került bele, és szerencsére az NFC chipnek sincs híján. Két kamerával van ellátva a GranitePhone, az előlapjára egy 8, a hátoldalára pedig egy 16 megapixeles megoldás került. Már a frontkamera is jó minőségű felvételek készítésére lesz képes, szóval az biztos, hogy ilyen téren nem lehet majd panasz a mobilra, noha ez itt biztosan nem elsődleges szempont a vásárláskor. Videózáskor 1080p-s támogatással szolgál, rosszabb fényviszonyoknál pedig a dupla LED-es villanót hívja segítségül a képalkotáshoz. A GranitePhone egy 2700 mAh-s akkumulátorból fog táplálkozni. A szóban forgó telep nem túl acélos, de némileg javítja az összképet, hogy lítium-polimer technológiás megoldásról beszélhetünk. A GranitePhone meglehetősen borsos áron vásárolható meg, 850 dollárt kell érte kifizetni. A biztonságosként hirdetett mobilok körében a BlackPhone 2 például „csak” 800 dollárba kerül, és a hardvere valamelyest még komolyabb is, mint a mostani alanyunknak – persze jelen esetben ez csak mellékes szempont.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. FaL
2015.10.14. 11:00
Amin Android fut az hogy lehet biztonságosabb mint bármelyik másik droidos készülék? De még ha valahogy meg is oldották és ténylegesen több szintes védelemről lehet beszélni, akkor ez azt jelenti, hogy nem lehet majd 3rd party appokat használni rajta? Vagy hogy oldják meg azt, hogy a védelem (főleg KitKat alatt) a később telepített appok irányában is működjön?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MiszterSou... FaL
2015.10.14. 11:53
Szerintem ha enged is külső appot feltenni, akkor vagy figyelmeztet, hogy ezzel bukod az egész védelmet, vagy olyan appot enged csak, amiben benne van az ő védelmük, pl.: egy speciális facebook kliens általuk? idk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!