iPon Hírek

Biztonságosabb Adobe Reader érkezik

Dátum | 2010. 10. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Adobe nem sokkal azután, hogy elérhetővé tette PDF szerkesztő szoftverének legfrissebb változatát (Acrobat X), arról is beszámolt a hivatalos Adobe Reader Blogon keresztül, hogy jövő hónapban új Adobe Reader érkezik, amely az eddigieknél jóval biztonságosabban fog üzemelni.

A szóban forgó alkalmazás az Adobe Reader X nevet viseli és megakadályozza majd, hogy a rossz indulatú, PDF fájlba ágyazott kódok kárt tegyenek rendszerünkben. Ahhoz, hogy ez kivitelezhető legyen, az Adobe Reader esetében rendelkezésre áll majd a Védett Mód (Protected Mode) névre keresztelt üzemmód, amelynek bekapcsolásával a megtekinteni kívánt PDF fájl egy biztonságos, korlátozott környezetben, úgynevezett sandbox-ban fut majd, így a biztonság az eddigieknél lényegesen jobb lesz. A Védett Mód az Adobe Reader X esetében alapértelmezetten be lesz kapcsolva, így engedélyezésével nem kell majd bajlódni.

A sandbox eljárás lényege az, hogy az adott alkalmazás (esetünkben Adobe Reader X) egy elkülönített területen fut az általa végrehajtott folyamatokkal együtt, így nem képes hozzáférni kritikus rendszerterületekhez, illetve a rendszer olyan részeihez, amelyekhez alap esetben semmi köze, kivéve, ha rosszindulatú kódot szeretne futtatni, azt pedig a sandbox miatt ugye nem fog tudni. Az elmúlt évek folyamán igen kevés olyan fertőzésről hallhattunk, amely a PDF fájlokat vette alapul a terjedéshez. A korábbi hírek szerint tény viszont az is, hogy manapság már egyre több támadás éri az Adobe Reader-t: az utóbbi időben ezt a szoftvert sokkal gyakrabban támadják, mint a Microsoft Word, Excel vagy Powerpoint alkalmazásait, legalábbis az F-Sceure vizsgálatai alapján.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!