iPon Hírek

Biztosnak tűnik a Windows 8.1 októberi rajtja

Dátum | 2013. 05. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft a napokban hivatalosan is bejelentette, hogy a Windows 8 felhasználók számára a Windows 8.1 ingyenesen letölthető frissítésként válik majd elérhetővé, amihez a Windows Store-ból lehet hozzájutni. A hivatalos bejelentésből az is kiderült, hogy a korábban csak Windows Blue kódnévvel emlegetett frissítőcsomag valóban a Windows 8.1 elnevezést kapja. Körvonalazódik a forgatókönyv A frissítőcsomag első és egyben utolsó publikus bemutató kiadása június 26-án válik elérhetővé, és minden Windows 8 felhasználó kipróbálhatja majd. A frissítőcsomag komoly jelentőséggel bír, segítségével azt szeretné elérni a Microsoft, hogy a Windows 8 használhatóbb, felhasználóbarátabb legyen, ugyanis a legfrissebb Windows jelenlegi formájában kvázi kudarcként fogható fel. És ez nem csak a Windows 8-ra, hanem az ARM alapú termékekhez készített Windows RT-re is igaz, ami abszolút nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ezt jól példázza, hogy a Windows RT alapú tábláktól rettenetesen komoly árengedmények biztosítása mellett próbálnak megszabadulni egyes nagy és neves PC gyártók. Vajon sikerül tartani az ütemtervet? Korábban már olvashattunk olyan pletykákat, amelyek azt állították, hogy a Windows 8.1 gyártásra kész változata augusztusra készül el, a frissítőcsomag hivatalos megjelenése pedig valamikor októberben várható. A DigiTimes megnevezni nem kívánt forrásokra hivatkozva most pontosabb információt is adott a Windows 8.1 RTM, illetve végleges kiadásának megjelenésével kapcsolatban. Az RTM változat várhatóan szeptember közepére készül el, így ha minden jól megy, október végén már elérhető lesz a végleges kiadás. A források azt is megemlítették, hogy innentől valóban éves frissítési ciklusra tér át a Microsoft, ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk. A piac látszólag nem vár sokat a Windows 8.1-től A DigiTimes forrásai szerint a Windows 8.1 nem lesz egy olyan csodafegyver, ami a felhasználók többségét arra ösztönözné, hogy új, Windows 8 alapú termékeket vásároljanak, ugyanis már manapság is rengeteg olyan harmadik fél által készített alkalmazás van, amelyekkel hatékonyan testre szabható a Windows 8 zavaró felhasználói kezelőfelülete, sőt, akár a Start menü is "visszaállítható". A piaci források szerint észrevehető pozitív hatást az jelentene, ha a Microsoft csökkentené a Windows 8 licencdíját - ekkor felhasználói oldalról nagyobb igény mutatkozhatna a Windows 8 alapú konfigurációk, illetve az új operációs rendszer iránt.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. cscsaba
2013.05.17. 14:38
Valójában az ingyenesség most azt jelenit, hogy "a legfrissebb Windows jelenlegi formájában kvázi kudarcként fogható fel" ellenére sem csökkentik a Windows8 eredeti árát. Marketing.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. LechooEdy
2013.05.17. 14:52
Ezt nem mondanám, hogy nem ösztönözné, ha kikerülnek a hülyeségek, és bele amiket mindenki szeretne, én erősen elgondolkodnék a váltáson.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Fifus
2013.05.17. 15:08
Egyébként nemrég vettem 64 bitest SSD-vel és igen gyorsnak tűnik a 7-es után, bár az még HDD-n futott. A csempék nem zavarnak, mivel a legelső program, ami onnan elindul, mindjárt a régi asztalt is mutatja, onnantól meg nem venni észre a különbséget a 7-hez képest.
A lekapcsolás már mókás, néha nem találom el pont a sarkot és nem jelenik meg az oldalsáv. Ez a sarkos egerezés lehetne hibatűrőbb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. redoxi
2013.05.17. 15:40
Fifus próbáld ki az alt+f4 gomb kombinációt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. j.panzer
2013.05.17. 15:57
Most nem azért, de a W8-at az első 3 hónapban (igaz csak ha előtte volt más, jogtiszta Windows-od) kb. 4500 forintért lehetett megvásárolni. Így se kellett a kutyának se. Ennél már hova adnák olcsóbban? Adják 1 dollárért? Vagy ingyen?

Más kérdés, hogy jelenlegi formájában nekem úgy se kéne, és a W8-ba annyi mindent rontottak el, hogy szinte elképzelhetetlennek tartom, hogy a 8.1-ben mindent ki tudnak javítani. És a javítás nem feltétlen egyenértékű a "visszacsinálás"-sal. Valahol igen is vissza kell adni a régi megoldást, valahol viszont csak a radikális továbbfejlesztés segíthetne (már ha ténylegesen részesedést akarnak a tabeltpiacon), de nem hiszem, hogy ez meg tudnák csinálni. Nem azért mert bénák a programozóik, hanem mert a döntéshozók nem értik, hogy mi a baj a koncepciójukkal. Az egész elképzelés úgy rossz, hibás ahogy van. Teljesen másképp kellett volna megoldani ezt a hibrid használhatóságot. Most ahelyett, hogy a PC piaci előnyüket átkonvertálták volna a tablet piacra, a tablet piaci hátrányukat (azaz a nagy nullát) portolták át a PC piacra. Ebből a gödörből vagy teljesen új koncepcióval lehet kimászni, vagy ezt kell naaaaaagyon használhatóra felokosítani, de nem vagyok benne biztos, hogy ez lehetséges. Gyanítom jobban járnának, ha a nulláról kezdenének egy új, de ergonomikusabb koncepciót fejleszteni.

Nem akarok prejudikálni, várjuk meg a 8.1 publikus bétát, akkor majd lehet vélemény alkotni, de nekem van egy olyan érzésem (remélem tévedek), hogy a 8.1 a xoarénak egy pofon lesz, sok javulást nem várok tőle.

Nagyon erősen az a gyanúm, hogy W9 előtt nem nagyon lesz ez értelmes OS, és még az sem kizárt, hogy az is el fogják tolni. Ha a mostani koncepciót követik, kövéren esélyes a dolog.

Egy pozitív dolog van ebben az egész cirkuszban. Az MS végre elismerte, hogy a W8 megbukott. Végre már a marketingeseik sem szajkózzák, hogy "kirobbanó siker", "Jól teljesít", "Jobban teljesít", "Túlszárnyalja az elvárásokat", "Minden idők kegjobb OS-e", blabla.
Ez egy szép kövér bukás (amiről értelmes ember már 1,5 éve tudta, hogy az lesz) és fél év marketing hazugságkampány után végül be is ismerték. Az is valami...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Oggy
2013.05.17. 21:21
Nem kellett volna az apple babérjaira törni hanem a saját koncepciót kellett volna tökéletesíteni és továbbvinni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. marceex j.pan...
2013.05.17. 22:48
j.panzer:
9.000-et akartál írni. Bármilyen Windowról ennyiért lehetett upgradelni (pontosabban 30 ojróért), 4.500-ért Sevenről lehetett, de olyat meg max a hülyék csináltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. norbertemb...
2013.05.18. 08:29
igazából én örülök, hogy nincs már a hagyományos start menü
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ByrDer
2013.05.18. 08:35
Én elgondolkodtam azért az "upgraden" amíg élt a lehetőség (az olcsó ár miatt), de rájöttem, hogy semmi előnyöm nem származna belőle. És egy rövid "próba időszak" után meg is bizonyosodtam erről.

Az egyetlen pozitívuma amit a fanboyokból ki lehet hámozni, hogy gyorsabb mint a win 7, de ez a mérések alapján 100% placebo. Minden benchmarkban azonos vagy 1-5%-al rosszabb a win 8 teljesítménye a win 7- hez képest. Az hogy pár másodperccel gyorsabban indul / áll, le, teljesen jelentéktelen és nagyrészt azt is csalással (hibernálás) érik el.

Az én szememben egy jó OS, gyors minél kevesebb sallanggal, minél kevesebb erőforrás igénnyel. Minél kevesebbet látok belőle annál kevésbé van útban hogy arra használjam a gépet amire akarom. A microsoft ennek épp az ellenkezőjét csinálja már évtizedek óta, és csak a monopóliuma miatt tehette eddig meg. A tabletek / okostelefonok megjelenésével egyértelművé is vált, hogy nyitott piacon nem tud versenyképeset alkotni.

Mondjuk 700-800 MB-ból meg lehetne oldani a hardverek kezelését, biztosítani a szoftvereknek futtató környezetet, adni valami egyszerű de szép, testreszabható UI-t, és kész. Többet nem kell tudnia egy operációs rendszernek. Szánalmas a surface tableteken is hogy adnak hozzá egy 64 gigás tárhelyet, amit nem szégyellnek ráírni a dobozra, és a felét elfoglalja maga az OS. A microsoft már hoszú évek óta csak halmozza a felesleges sallangot az összes termékére. Eddig megúszták mert nem volt ellenfelük, de lassan kivágják a fát a lábuk alól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. KOKO
2013.05.18. 08:42
Én a megjelenés óta használom a windows 8-at, nálam tökéletesen működik, gyors és stabil, egy laptopon és két asztali gépen használom. Először én is nagyon idegenkedtem a csempéktől állandóan máshova akartam kattintani az egérrel a windows 7-es berögződésék miatt, de kb egy két hét alatt át álltam rá és megszoktam. Most már az lenne furcsa, ha nem lennének csempék. Szóval ez az egész csempe mizéria csak megszokás kérdése, egy kicsit ujjra kell tanulni a rendszert, nekem megérte váltani és várom a 8.1 is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. proton
2013.05.18. 10:13
ByrDerironia on) Oh, hogy neked mennyire igazad van. (ironia off) Olvastal teszteket ahol mérésekkel igazolták, hogy a gyorsulás nem létezik? Mert én nem voltam rest és vettem a fáradtságot és elolvastam párat. Csak, hogy igazoljam légbőlkapott állításod linkelek neked : http://pcforum.hu/hirek/13932/Ketszer+gyorsabb+a+Windows+8+mint+a+Windows+7+szamos+tesztben.html De mivel tudom nem szeretsz olvasni elég csak címre pillantanod. Remélem a kommentem nem multa felul az olvasási küszöbod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Sogron83
2013.05.18. 12:10
Az a számos teszt, amiben gyorsabb, az 1 (az indulás kivételével...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. proton
2013.05.18. 13:13
Igen, az csak egy: Böngészés, Grafikus alkalmazások, indítás, leállítás, nagy file-ok csoportos másolása, nagy különálló file-ok másolása, videó renderelés, kép renderelés, irodai alkalmazások futtatása, számítás igényes feladatok végrehajtása.
Látom sogron83 is olvasás helyett szeret inkább a levegőbe beszélni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ByrDer
2013.05.18. 13:14
Lehet hogy az internet explorer gyorsabban tölt be win 8 alatt, meg az egérmutató 30 helyett 500 fps-el süvít, de ahol számít ott semmi teljesítménybeli előny nincs.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balucsek
2013.05.18. 14:42
proton: nem lehetne olyan tesztet linkelni ami a stabil verzió megjelenése után készült, és nem csak egy szenzáció hajhász fordítás???
Ami teszteket én láttam az egyedül a PCMark tesztcsomag egyes eseteiben mért jelentős különbséget a többi hibahatáron belül. Ráadásul a PCMark többnyire olyan alkalmazásokat vizsgál ami gyakorlatban sose használja a gép teljes kapacitását, elképzelhető, hogy a w7 eltérő energia managementje nem érezte szükségesnek több kakaót adni a procinak míg a w8 maxra csavart mindent...
A böngésző teszteknél meg ahol azonos böngészőket próbáltak ki a w7 w8 között legfeljebb 10% különbség volt és az IE10 alázva lett főleg metró ui alól futtatva. Ha megnézed az eredeti cikket amit lefordított, ott az IE9 és IE10 lett összemérve nem kell csodálkozni a dupla gyorsuláson, de annak semmi köze az OS-hez.
Az értelmes tesztek többsége konklúzióknál megjegyzik hogy esetenként gyorsabb, de sehol sem merik ilyen nagy mellénnyel állítani, hogy hú 2x-er gyorsabb mindent aláz és a legjobb...
Tessék pár teszt, hogy jobban láss és ne hagyd magad felültetni a marketingesek munkájával:
http://www.techspot.com/review/561-windows8-vs-windows7/
http://www.techradar.com/reviews/pc-mac/software/operating-systems/windows-8-1093002/review/8#articleContent (ebben a browsingont ne nézd szintén IE9 IE10 összehasonlítás)
http://www.tomshardware.com/reviews/windows-8-gaming-performance,3331.html
http://hexus.net/tech/reviews/software/47317-windows-8-part-four-performance-verdict/
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. proton
2013.05.18. 15:33
Balucsek: igen hibáztam mikor nem a forrás cikket linkeltem.(A forrás cikk nem említ 2x gyorsulást és részemről nem is ezen volt a hangsúly) Az általad is linkelt tesztben is szinte minden tesztben győztesként kerül ki. Azt te is elismerheted, hogy vannak olyan konfigok és helyzetek amikor 10% gyorsulás is számít (nem említve azt hogy azért akadnak olyan mindennapokban is használt területek ahol jelentős gyorsulás történt).
Ezen túlmenően most biztos hülyének fogtok nézni de én számos újítást használok: Pl a win defender ingyenes és jól működik még ha nem is legjobb (tudom van más ingyenes is de szeretem ha nem kell minden funkciónak külsős app), a feladatkezelő indítás részét is nagyon hasznosnak tartom,a fájlkezelő is hasznos tulajdonságokat kapott stb.
Másrészről nekem az nem érthető, hogy mi ez az ellenszenv az oprendszer felé. Tisztában vagyok vele, hogy sok embernek nem jön be a startmenü csempésítése (bár én alkalmazom de arra is van mód, hogy egyáltalán vagy csak egy kattintásnyi időre lássa a felhasználó), de hogy ebből az ellenszenvből kiindulva elvitatják az oprendszer előnyeit az már szerintem butaság.
Illetve hallottam olyan kritikákat is, hogy munkára alkalmatlan. Nos lehet, hogy én vagyok kiváltságos helyzetben, de én köszönöm szépen nagyon jól tudok együttműködni vele. Említek néhány példát: AutoCAD, Inventor, Indraworks, FluidSim, Tina, MultiSim, Word, Excel, Powerpoint, Zelio, Twido Suit, Fl Studio egyikkel sem tapasztaltam hibát vagy fennakadást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. _DiEGO_
2013.05.18. 17:35
proton - 2013

Öreg , még nem is tudod mit hoz a frissítés , de már fosod az igét - nyugi , nyugodj már le ... szembeforgalommal ne hajts - csak ha elvakult vagy . Nehogy már olyat akarj bizonyítani amit emberek tömegei tapasztalnak és MS is belátta hogy ez nem volt épp rendben ... az hogy gyorsan feláll rendszer és ki is kapcsol + pár proggi használja a párhuzamosan futó/dolgozó folyamatot - attól még a hibák száma a több ! és ez a lényeges ... legalább olvasni el miről szól a cikk !!!
A frissítőcsomag komoly jelentőséggel bír, segítségével azt szeretné elérni a Microsoft, hogy a Windows 8 használhatóbb, felhasználóbarátabb legyen, ugyanis a legfrissebb Windows jelenlegi formájában kvázi kudarcként fogható fel. És ez nem csak a Windows 8-ra, hanem az ARM alapú termékekhez készített Windows RT-re is igaz, ami abszolút nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
És tízmilliónyi ember hiányolja a Start menüt nem arra kíváncsiak , hogy párnak jólesik a tapizós felület / kinézet . Sokan munkára használják a gépet és ehhez normális oprendszer kell , ha már akármennyi pénzt is kérnek érte - ha meg fizetős , akkor az feleljen meg az elvárásoknak !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. _DiEGO_
2013.05.18. 18:18
Hehe , jaja ! SSD-m 8 alatt 8.4 pontot kapott ha jól emléxem , anno linkeltem is élményindexem Egyedül AMD procit nemigazán komálja ! 2mag 3GHz-en ugyanazt kapta mint 4 mag 3.6GHz-en .... akkor ? AMD-k nem kaphatnak jobb pontozást , mint ... ennyi
de ki se szrja le ...

szal ocsabi +1 1ETértÉS
kicsivel több mint 4hónap használat után lett wIN8 del
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. proton
2013.05.18. 19:08
Diego: én elovastam a cikket, mitöbb fel is fogtam, amit írtak benne, ha te ugyan ezt kepeslettél volna megtenni a komentemmel is akkor meg értetted volna, hogy a cikkre vonatkozóan irtam, hogy nem értem miért gondolkodik így sok sok ember. A válasz egyszerű.... A munkával kapcsolatosan is írtam hogy biztos én vagyok a szar de en el tudok latni mernöki feladatokat a win8 segítségével könnyen és hatékonyan. De ettől független én is érzékelem a hiányosságait es várom is a frissítést.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Karig1
2013.05.18. 23:59
Még egy microsoft cikk. De minek? Ne azt mondják mikor jön, hanem hogy min változtat...Elég uncsi már hogy ez a 66000. cikk ami a w8.1ről szól és még (én) semmit sem tudok róla hogy mitől is lesz jobb, csak találgatások vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!